Transfervinduet – hvad kan vi forvente?

Transfervinduet er atter åbent, hvorfor vi i følgende artikel vil dykke ned i de mulige til- og afgange, vi kan se nærmere på for Mikel Artetas mandskab. Arsenal er efter en solid start på sæsonen begyndt at halte lidt efter rivaler som Liverpool, Manchester City og sågar Aston Villa i topstriden om mesterskabet. Derfor vil det ikke undre mig, hvis der er andre ligesindede Arsenal-fans, der hungrer efter nye kræfter i truppen – eller sågar en trimning af samme? Arsenal befinder sig i en position, hvor de er nødt til at have Financial Fair Play in mente efter sommerens dyre vindue. Derfor ligner det mest af alt et vindue, hvor man vil forsøge sig med lejeaftaler.

Af Christian Leander Simonsen

Elefanten i rummet

For at starte med elefanten i rummet, så kommer vi næppe uden om, at Arsenals ‘fan favorite’ numero uno, Aaron Ramsdale, rygtes kraftigt til rivaliserende klubber som Chelsea og Newcastle. Vi er med garanti mange, der i starten af sæsonen slikkede os om munden ved tanken om to stærke, ‘Premier League Proven’ målmænd à la Raya og Ramsdale.

Selvom det at have to så stærke målmænd i samme trup før har kastet splittelse og overskrifter af sig i medierne (læs Kamil Grabara vs. Mathew Ryan), så det for mig ud som, at Raya blot blev hentet ind som forstærkning til positionen som andenmålmand. I bagklogskabens lys ser det desværre ud som om, at vi kun har Aaron Ramsdale på lånt tid, selvom Mikel Arteta har udtalt:

“I want Aaron with us. I am very happy to have two very, very good goalkeepers and Aaron is staying with us.”

Dog har Gareth Southgate også en aktie i, at Ramsdale får mere regelmæssig spilletid, da hans plads ved EM 2024 kan være på spil. Derfor er det ikke til at sige, hvorvidt Ramsdale kan tvinge et permanent skifte eller et lejeophold igennem, inden vinduet lukkes.

Aaron Ramsdale væk fra Arsenal: odds 2,40

Venstretricket

Så gik den ikke længere for Artetas efterligning af Guardiolas brug af ‘inverted backs’. Zinchenko har simpelthen ikke leveret kontinuerligt siden sidste sæson, og vores venstre side ligner allermest noget fra fordums tid med Gervinho og Kieran Gibbs. Spøg til side.

Faktum er, at der skal gøres noget på venstrebacken. Omend der skal nye kræfter til, eller Arteta griber knoglen og ringer Tierney hjem fra det spanske. Jakob Kiwior er forgæves forsøgt som venstreback. Dog ligner det mere, at hans evner ligger i den centrale del af forsvaret, som han i sin tid også var købt ind til. Flere medier melder ligeledes Tierney permanent væk fra NordLondon, hvorfor det godt kunne tyde på en ny tilgang udefra.

Her har den unge komet, Jorrel Hato, fra Ajax været nævnt i flæng, og det unge talent kunne meget vel være en løsning på længere sigt. Som den yngste anfører i Ajax’ historie har Hato tilegnet sig enorm opmærksomhed rundt om i Europa, og hans alsidige evne til at spille både central- og venstreback er noget, Arteta før har været stor beundrer af.

LONDON, ENGLAND – DECEMBER 02: Oleksandr Zinchenko of Arsenal celebrates after Martin Odegaard (not pictured) scores the team’s second goal during the Premier League match between Arsenal FC and Wolverhampton Wanderers at Emirates Stadium on December 02, 2023 in London, England. (Photo by Stuart MacFarlane/Arsenal FC via Getty Images)

Ny venstreback: odds 1,40

Den bedste substitut til Bukayo Saka er Bukayo Saka

Hvornår har Bukayo Saka sidst siddet på bænken fra start i en Premier League-kamp? Sidste gang Saka ikke kom på banen i en Premier League-kamp var tilbage i maj 2021, hvor Arsenal vandt 0-2 over Newcastle. Han har sidenhen startet hver eneste kamp for Arsenal og har tilmed slået Paul Mersons tidligere rekord på 82 kampe fra start i træk.

Derfor trænger Arsenal i den grad til en opgradering i bredden på højresiden, hvorfor flere medier melder Wolverhamptons Pedro Neto til den røde del af London. Portugiseren var involveret i hele ni mål i 11 kampe forud for sin skade i oktober. Derfor vil han være en super kandidat til at udfordre en dårligt spillede Martinelle samt en oplagt udskifter til Saka. Dog har Neto først kontraktudløb i 2027, hvorfor Wolves slet ikke er nødsaget til at sælge deres stjernespiller efter en god første halvsæson i det engelske.

Det nyeste navn på bloggen er velspillende Michael Olise, der efter sin skade har været involveret i seks mål i 11 kampe. Skulle det komme til et salg, nævnes Arsenal som favoritter, da Olise startede sin ungdomskarriere hos netop Arsenal og skulle eftersigende stadigvæk være sympati for klubben. Dog underskrev han en ny kontrakt med Crystal Palace midtvejs i 2023 med en frikøbsklausul på omtrent 70.000.000 euro.

Gabriel Jesus: “At score mål er ikke min force”

Ja, det sagde han selv. Gabriel Jesus startede ud som lyn og torden dengang han kom til Arsenal, men flere skader har efterladt ham særdeles uskarp foran målet. Ligeså har Eddie Nketiah heller ikke vist sig som Arsenals fremtidige nummer ni, hvorfor Arteta garanteret ligger vågen om natten i jagten på Arsenals næste angriber.

Her har i særdeleshed Ivan Toney været nævnt igen og igen, og den målfarlige angriber fra Brentford er op til flere gange blevet kædet sammen med Arsenal. Toney har netop afsonet sin lange karantæne, og med et Brentford, der har været alt andet end målfarlige på det seneste, ser et salg af angriberen svært ud i januar. Thomas Frank har selv sat ord på transferrygterne, der kredser omrking Toney:

“Han er Brentfordspiller. Han er her, og vi mangler offensive spillere, så jeg kan ikke se, hvorfor vi skulle sælge ham. Jeg vil elske at have ham i lang tid.”

Man skal aldrig gå tilbage til en fuser, men læser man lidt i de engelske sportsaviser, er det præcis, hvad Mikel Arteta har tænkt sig. Engelske Mirror kæder nemlig forrige års glippede transfer, Dusan Vlahovic, sammen med Arsenal atter en gang, eftersom hans ophold i det italienske ikke har været en udpræget succes, hvor det blot er blevet til 23 ligamål. Vlahovic kunne meget vel være den targetman, Arsenal har manglet siden afgangen af Giroud, men Juventus skulle efter sigende bede om 60.000.000 euro for Serberen, hvorfor Arsenal med stort sandsynlighed vil være interesseret i at sælge ud i folden først. Dog ser en tilgang til fronten mere og mere usandsynlig ud i januar, eftersom Arteta sætter følgende ord på vinduet:

“På nuværende tidspunkt ser det ikke realistisk ud. Mit job er at få det bedste ud af det materiale, vi har, og forbedre vores nuværende spillere så meget som muligt.”

LONDON, ENGLAND – SEPTEMBER 20: Gabriel Jesus of Arsenal celebrates after scoring the team’s third goal during the UEFA Champions League match between Arsenal FC and PSV Eindhoven at Emirates Stadium on September 20, 2023 in London, England. (Photo by Stuart MacFarlane/Arsenal FC via Getty Images)

En målfarlig angriber i januar: odds 3,20

No Thomas, no Partey

Én af sidste sæsons helt store profiler, Thomas Partey, har ikke haft den helt samme impact i denne sæson. Ghaneseren har ikke spillet fodbold siden han pådrog sig en skade i oktober og øje på, at han hovedsageligt blev benyttet som venstreback i Artetas hjerneblødning af en taktisk ændring i starten af sæsonen, kunne et januarsalg godt være på tale. Flere medier nævner endvidere Thomas Partey til varmere himmelstrøg, hvor især Saudi Arabien nævnes som en realistisk mulighed. Det kunne meget vel være den bedste løsning med et salg økonomisk set, da Partey har rundet de 30 år og kun har halvandet år tilbage af sin kontrakt.

Af mulige erstatninger til Thomas Partey nævnes Manchester Citys Kalvin Phillips, der har haft noget nær et forfærdeligt ophold i Manchester, hvor det kun er blevet til 380 minutters ligafodbold. Derfor melder flere medier, at han med sikkerhed forlader Manchester i dette vindue, hvorfor et lejeophold i NordLondon kunne være en god mulighed for begge parter.

Arsenal har ligeledes længe været kædet sammen med Evertons Onana, der var en af de vigtigste brikker i Evertons overlevelse i sidste sæson samt deres fine form i den nuværende sæson. Avisen Mirror beretter ligeledes om, at Arteta skulle være en stor beundrer af den belgiske landsholdsspiller, hvorfor et bud i det nuværende vindue også kunne være på tale. Onana er på kontrakt til 2027 på et nedrykningstruet hold, der ikke er nødt til at sælge ham. Derfor forventes det, at Arsenal skulle af med i omegnen af 70.000.000 britiske pund for hans underskrift.

LIVERPOOL, ENGLAND – FEBRUARY 04: Jorginho comes on as a substitute for Thomas Partey of Arsenal during the Premier League match between Everton FC and Arsenal FC at Goodison Park on February 04, 2023 in Liverpool, England. (Photo by David Price/Arsenal FC via Getty Images)

Udskiftning på midtbanen: odds 2,10

Redaktionens ønskeliste

  • Simon Vinther: Martín Zubimendi “Kontrol, mental styrke og fra Spanien. Han minder om en tidligere Arsenal-legende.”
  • Jonas Dinesen: Ivan Toney “Vi mangler mål, og vores modstandere mangler noget at forholde sig til fra os.”
  • Konrad Juul: Jeremie Frimpong “Har en overkommelig frikøbsklausul på 40.000.000 britiske pund, og kunne hjælpe Saka med et hav af overlaps. Han ville bidrage med noget dynamik på holdkortet.”
  • Troels Thøgersen: Ousmane Diomande “Saliba 2.0 – er der mere at sige?”
  • Martin Müller Nissen: Andreas Pereira “Det ville blive en Trossard-agtig signing. Han skaber en masse volume som chanceskaber, og så er han skarp på standardsituationer.”
  • Christian Leander Simonsen: Pedro Neto “Saka bliver mere og mere slidt. Han har spillet hver kamp siden 2021, og vi har brug for noget alsidighed fra bænken, der kan udfordre en mod en.”

For at opsummere ligner januarvinduet mest af alt et strategisk råderum, hvori Arsenal kan forberede sig mod sommerens tilgange i form af offensive forstærkninger. Derfor tror jeg personligt mest af alt på, at januarvinduet vil blive kendetegnet ved flere afgange end tilgange. Ydermere kunne det godt se ud som om, at spillere som Mohammed Elneny, Kieran Tierney, Eddie Nketiah, Emile Smith Rowe og måske sågar Aaron Ramsdale er fortid i klubben til februar.

Indkøbskurv