SPILLERPORTRÆT – MUSTAFI

Skhodran Mustafi blev født 17. April 1992, i Bad Hersfeld, i den tyske delstat Hesse, ind i en albansk makedonsk familie. Her startede han sine ungdomsår i den lokale klub, FC Bebra, og efterfølgende SV Rotenburg. Mustafi gjorde der her så godt, at giganterne Hamburger SV hentede ham til deres ungdomssystem, i en alder af bare 12 år. I HSV mente man, at Mustafis fremtid lå på den defensive midtbane, og der var her, han for alvor slog igennem, i HSV’s ungdomsrækker over de næste 3 år. Før sæsonen 2009/2010, skrev Mustafi under med Everton, efter der havde været interesse fra både Manchester City, Manchester United og Dortmund.

Successen hos Everton udeblev og i januar 2012 skiftede han på en fri transfer til Sampdoria, efter David Moyes have givet ham lov til at lede efter en ny klub, i jagten på mere spilletid. Mustafi fik sin debut for Sampdoria, der på det tidspunkt spillede i Serie B, den 26. Maj i et 3-1 nederlag til Varese. Det betød dog ikke det store, da Sampdoria havde sikret sig oprykning til Serie A på det tidspunkt. Mustafi måtte dog vente lidt på sin Serie A debut, men med 17 kampe i den sæson, fik han etableret sig som fast mand på holdet. Og efter en virkelig god 2013/2014 sæson skiftede den kun 22-årige Mustafi, i sommeren 2014, til Valencia for cirka 60 millioner.

Mustafi blev hentet til Valencia, efter at de havde solgt Jeremy Mathieu til Barcelona og Adil Rami til Milan, og derfor alvorligt manglede spillere til midterforsvaret. Mustafi kom til klubben sammen med Nicolas Otamendi fra Porto, og de var udset til at skulle udgøre stammen på et Valenciahold, der sæsonen før var endt som nummer 8, og havde måtte fyre daværende træner, Miroslav Dukic ved årsskiftet. Mustafi spillede sig hurtigt ind i fansenes hjerter, og med 33 kampe og 4 mål, var han med til at sikre Valencia en 4. plads, der også var adgangsgivende til Champions League playoffs i den efterfølgende sæson.
Før 15/16 sæsonen blev Ottamendi dog solgt, og Mustafi skulle nu danne midterforsvar med den nyindkøbte, Aymen Abdennour. Det skulle vise sig ikke at være en god konstellation, for Valencia blev kun nummer 12 det år, med kun 11 sejre i 38 kampe, og lukkede ikke mindre end 48 mål ind.
Det forhindrede dog ikke Arsenal i at se lyset i Mustafi, og hentede ham til klubben, i sommeren 2016, for svimlende 300 millioner kr..

Mustafis start i Arsenal kunne ikke have været mere perfekt, da han lagde ud med en stime af 19 ubesejrede kampe, og begejstrede Arsenalfans med sin arbejdsindsats, sit mod og ikke mindst sin overraskende dominans i luften, trods det, at han kun er 184 cm høj. De efterfølgende sæsoner er kritikken dog taget til, og stemningen har efterhånden vendt sig så meget mod Mustafi, at det virker svært at forestille sig, at han er i klubben, når hans kontrakt udløber i 2021. Spørgsmålet er om kritikken er fair?

Mustafi er kommet til klubben i en tid, hvor der ikke har været meget, der fungerede, og hvor stabiliteten, især i den bagerste kæde, har været totalt fraværende. Det skal ikke være en undskyldning for Mustafi, for det er tydeligt for enhver, at Mustafi har problemer med koncentrationen. Alt for ofte har vi Arsenalfans set ham miste fokus, og enten være uopmærksom på modstanderen, eller fare frem uden omtanke for det hul, han efterlader sig. Men han har også solide kvaliteter, bl.a. i luftspillet og omgangen med bolden.
Spørgsmålet er, om Mustafi med den rigtige forsvarsmakker, og en mere stabil og kontinuerlig bagkæde, kan vise sig over de næste halvandet år, ikke alligevel at blive en brugbar spiller i Arsenal. Med kun en alder på kun 26 år, vil der også være en del sæsoner tilbage i Mustafi, såfremt Emery fandt løsningen på at kompensere for Mustafis mangler. For lige så tydelige de er, lige så tydelige er hans kvaliteter.

Indkøbskurv