SAKAS FREMTID ER PÅ PLADS – HVOR SKAL HAN SPILLE?

Det har været en stor uge for Arsenals 18-årige wonderkid Bukayo Saka. Fremtiden er endelig på plads, efter han efter lang tids spekulation har skrevet under på en langvarig kontrakt med klubben. I et interview med Saka fortæller han, at han ser frem til at udvikle sit talent under Mikel Arteta, og at han aldrig har været i tvivl om at skrive under med Arsenal. For som han siger; ”Come on, it’s Arsenal”.

Fra Hale End til London Colney

Saka er vokset op i Greenford i London og startede med at spille for klubben allerede, da han var otte år gammel. Han er vokset op i et hjem, hvor fodbold fyldte meget af hverdagen. Sakas far ville køre ham til Hale End efter skole, noget, som nogle gange kunne tage helt op til halvanden time. Saka fortæller i et interview med The Athletic, at Jack Wilshere var en stor inspiration for ham, og han ville bruge billederne af Wilshere, som hænger i Hale End, som motivation og symbol på, at det rent faktisk er muligt at gå fra akademiet til at slå igennem som fast spiller på førsteholdet. Saka fortæller, at han gennem tiden i Hale End så mange spillere forlade akademiet. Nogle, som han mente var bedre end sig selv, men at han var opsat på at slå igennem og knoklede til hver træning, for at nå dertil hvor han er i dag. Han underskrev i 2018 sin første professionelle kontrakt med klubben og kom fra Hale End, hvor han havde brugt sine første ti år i klubben til London Colney, hvor han begyndte at træne med førsteholdet. Saka fik debut i Premier League den 1. januar 2019 i en kamp mod Fulham, men brød for alvor igennem på førsteholdet i starten af denne sæson. Saka fortæller selv, at det først gik op for ham, at han var blevet en del af Arsenals førstehold under opvarmningen på Old Trafford inden kampen mod Manchester United i september. Samtidig blev han den yngste spiller i Arsenals historie til at starte en kamp mod De Røde Djævle. Siden sin debut, har han været tæt på fast genstand på førsteholdet, og med god grund. Den unge englænder har overbevist alle om, hvad han kan på banen, og det i en alder af blot 18 år. Det har gjort Saka til et af de største talenter i England, og derfor har det været ekstremt vigtigt for Arsenal at have skrevet en ny kontrakt med spilleren, så klubben kan drage nytte af hans enorme talent og store potentiale i mange år frem.

En ny type spiller

Det har i lang tid været usikkert, om Saka ville skrive under på en ny kontrakt. Han er siden sin debut næsten konstant blevet spillet ude af position grundet skader til Sead Kolasinac og Kieran Tierney. Selvom han har gjort et fremragende stykke arbejde på venstrebacken, har der været tvivl, om klubben har haft et ønske om at gøre ham til permanent back, eller at rykke ham tilbage på kanten. Dette har kunnet have betydning for, hvorfor kontraktforhandlingerne har trukket ud, som det også var tilfældet med Alex Oxlade-Chamberlain, som var utilfreds med sin position på banen, hvorfor han i sin tid valgte at skifte væk fra klubben. Det lader dog ikke til, at den uvante position i sidste ende har påvirket Sakas ønske om at skrive ny kontrakt, og han har nu endelig forpligtet sig til klubben. Saka er dog også på det seneste efter Tierneys tilbagevenden blevet rykket op som både venstre og højre kant.

Men hvor er Saka bedst? Som back, kom han med frem og lagde fantastiske indlæg, og havde et godt samarbejde med både Pierre-Emerick Aubameyang og Gabriel Martinelli, når de agerede venstre kant. Dog blev han hæmmet af at have et ansvar i forsvaret, og kunne derfor ikke komme nok frem til at blive målfarlig, som det er tydeligt at han kan være, når han rykkes op på kanten. Saka kan siges at være en ny type spiller, som har styrker i flere forskellige positioner, og dette er ikke et minus, da han da han kan dække ind, hvis der opstår skader eller tilpasse sig på trods af skift i formationen. På trods af at Saka har vist sin dygtighed på flere positioner, er det tydeligt at hans force ligger i angrebet, og det er helt sikkert her han skal spille i fremtiden. Spørgsmålet er i sidste ende, hvilken kant han skal spille på. Det er tydeligt, at han fra venstre kant kan lægge millimeter præcise indlæg, men at han fra højre kant kan skære ind i banen. I sidste ende må det være op til Arteta at afgøre på dagen, hvor Saka skal spille, og hvad der vil fungere bedst for holdet i den pågældende kamp. Desuden skal man huske på, at Saka blot er 18 år gammel, og der er dermed mange år endnu til at finde ud af, hvor hans bedste position er.

Fremtiden sikret

Selvom Arsenal nu har vundet fire sejre i træk, var nyheden om Sakas forlængelse måske den nyhed, der skabte størst glæde blandt alle omkring klubben. Kontrakten havde ikke alene værdi i sig selv, men var også en blåstempling af Artetas projekt og den nye ledelses formåen, når det kommer til kontraktforhandlinger. Og i den seneste kamp mod Wolves satte hovedperonen så selv kronen på værket ved at score sit første mål i Premier League. Arteta roser Saka for hans udvikling, og fortæller samtidig, at han mener at han repræsenterer alt hvad klubben står for. Han er samtidig lykkelig over, at Saka har skrevet under, eftersom det ifølge Arteta er i klubbens DNA at udvikle egne spillere. Det bliver spændende at følge Sakas udvikling, som vi nu kan se frem til at gøre i mange år.

Indkøbskurv