Lovgivning i England om fodboldklubbernes faninvolvering

Et markant lovforslag ser ud til at blive vedtaget i det engelske parlament inden længe. Det handler om at reformere styring og ledelse af elitefodbold for herrer i England, og formålet er hovedsageligt at føre fans tilbage til kernen i klubberne.

Lovforslaget har sine rødder tilbage til det mislykkede forsøg på at etablere en europæisk Super League i april 2021, en konstellation som også Arsenal tog del i. Men lovforslaget går hårdere til værks end blot at holde samling på de engelske klubber. Et selvstændigt organ, den såkaldte ”Independent Football Regulator”, får robuste beføjelser indenfor tre hovedområder:

  1. At forbedre klubbernes økonomiske bæredygtighed med mulighed for at straffe klubber op til 10% af omsætningen for manglende overholdelse.
  2. At sikre økonomisk modstandskraft på tværs af ligaerne med beføjelser indenfor den økonomiske fordelinger mellem Premier League og den engelske fodboldliga, hvis ligaerne ikke selv kan blive enige om en ny aftale om økonomiske fordelinger.
  3. At beskytte arven fra engelsk fodbold, så nye ejere og direktører i fremtiden skal udsættes for stærkere tests for at forhindre, at klubber falder i de forkerte hænder. Der vil også være betydelige test for at afgøre, om nye ejere anses for velegnede til at eje professionelle fodboldklubber i England. Dette har navnlig adresse til salget af Newcastle i 2021.

Den nye “Independent Football Regulator” vil også få beføjelser til at sikre, at fans får en større stemme i driften af deres klubber. Det var ønsker i denne retning, der allerede tilbage i 2021 fik Arsenal til at indføre et Advisory Board, hvor Arsenal Denmarks mangeårige formand Thomas Ballegaard har sæde og repræsenterer Arsenals internationale fans. En skare, der anslås til at overstige 120 millioner fans verden over.

Den engelske Premierminister Rishi Sunak udtaler om det nye lovforslag:

– Fodbold har længe været en af vores største kilder til national stolthed. Rundt omkring i landet bringer det folk sammen i fælles begejstring og forening.

– Men for længe er nogle klubber blevet misbrugt af skruppelløse ejere, der slipper af sted med økonomisk dårlig ledelse, hvilket i værste fald kan føre til fuldstændig kollaps – som vi så i de oprørende sager om Bury FC og Macclesfield Town.

– Det nye lovforslag er et historisk øjeblik for fodboldfans – det vil sikre, at deres stemmer bliver hørt, det vil forhindre en ny udbryderliga, beskytte klubbernes økonomiske bæredygtighed og værne om vores klubbers arv, store og små.

Indkøbskurv