LEAH WILLIAMSON: CROWD PLEASER FRA CENTERBACKEN

Siden sin første tur på Highbury for at overvære Arsenal, har hun aldrig været i tvivl. Leah Williamson ville være fodboldstjerne i rød og hvid. Hvad hun dog måske ikke havde turde håbe på var at blive til det klubikon, hun er i dag.

Da Arsenal Women i november besøgte Danmark, var billeder og autografer fra danske Simone Boye og angrebsstjernen Vivianne Miedema i høj kurs. De fleste efterspørgsler rettede sig dog mod Arsenal Women-kaptajnen Leah Williamson, der som kulturbærer for Arsenal har skabt stor opmærksomhed omkring kvindefodboldholdet de seneste par år. Nu på 12 år er Arsenal og Leah Williamson associeret med hinanden, hvilket både har kastet mesterskabstitler og en kaptajntjans med sig undervejs.

Leahs  far ville som Tottenham-fan egentlig gerne have set hende i en hvid top. Han lykkes også med det ved en enkelt lejlighed, da hun som 5-årig blevet taget med til en kamp på White Hart Lane. Både mor og mormor var dog Arsenal-fans, og der skulle ikke mere end en enkelt gang på Highbury til, før hun var solgt. Det var den røde del af Nordlondon, der trak i hende.

Tandbeskytter mod drengeknubs

Leahs ubetingede drøm var derfor en dag at kunne få lov til at tørne ud for The Gunners. Først skridt hen imod drømmen, var du hun som 6-årig startede til fodbold på drengeholdet Scot Youth.

Efter gymnastik tog hun direkte videre for som eneste pige at tage kampen op mod drengene til træning, hvor træneren understregede, at der ikke ville blive taget ekstra hensyn til hende, fordi hun var pige. Hendes mor var dog bekymret for hendes lille pige og gav hende derfor udstyr til at kunne stå imod.

”Min mor fik mig til at have en tandbeskytter på, fordi alle ville sparke mig ned. Det gjorde mig dog ikke nedtrykt. Du kunne ikke få mig ud af min fodbolddragt. Jeg elskede bare at spille.”

Efter bare første træning vidste Leah også, at hun var god nok til at spille med. Faktisk mere end god nok.

”Jeg vidste, at folk blev sure på sidelinjen over, at det var en pige, som var den bedste spiller på banen, men i stedet for at matche deres aggression, forsøgte jeg at vinde kampen.”

”Det er noget, som jeg har husket igennem hele min karriere. Hvis du er god nok, så bare lad dine fodboldevner tale for dig.”  

 class=
En ung Theo Walcott med en endnu yngre Leah Williamson. Foto: Arsenal.com

En takt ned, bragte hende et niveau op

Fra Scot Youth havde Leah et enkelt mellemstop ved klubben Rushden & Diamond, før hun som 9-årig i 2006 endelig fik lov til at blive en del af sin hjerteklub. Som stærk og kontrollerende midtbanespiller skød Leah hurtigt sig op igennem rækkerne og fik debut på Arsenal Women allerede i 2014 som 17-årig. Samme år var hun også med til at tage del i en FA Cup-finale, da hun som indskifter løb det sidste kvarter hjem for Arsenal i deres 2-0-triumf mod Everton.

Selvom midtbanepositionen havde været Leahs foretrukne position igennem hele sin spillerkarriere, skulle hendes fremtid være at finde i et geled

Den første, der introducerede idéen om at blive midterforsvarer til Leah, var den tidligere Everton Women-træner Mo Marley.  

”Mo var den person, som faktisk havde den samtale med mig. Hun sagde, at enten kan jeg være en rigtig god midtbanespiller eller en verdensklassemidterforsvarer. Jeg fortalte hende, at jeg ikke havde lyst til at gøre mig dette valg.”, har Leah fortalt til fodboldmagasinet These Football Times.

Leah valgte dog at lægge sin tvivl til side efter samtaler med daværende Arsenal-træner Joe Montemurro.

”Grunden til at jeg først tvivlede var, fordi jeg ikke troede jeg kunne være god i den position. Jeg tænker for meget fremad. Jeg er alt for Arsenal.”

”Ingen træner vil dog vende ryggen til dig, hvis du kan finde ud af at spille i flere forskellige positioner. Så da Joe kom hen til mig, forud for 2018/2019-sæsonen og spurgte, hvor jeg gerne ville spille, fortalte jeg ham om min ambition om at spille midterforsvarer.”

Hendes beslutning skulle vise sig at båre frugt for både hendes selv og holdet. Arsenal stormede al modstand af banen i 2018/2019 og blev i overbevisende stil Women Super League-mestre. Leah fik samtidig neglet sig fast på centerbackpositionen, hvor hun fik dannet sig et ry, som en af ligaens bedste “risky” midterforsvarere. Med øje for spillet, stærke afleveringskompetencer og en komfortabel boldomgang har Leah gjort sig til en uundværlig del af Arsenals mandskab og en crowd pleaser blandt Arsenal-fansene. Med nummer 6 på ryggen, giver hun i forsvarskæden klare associationer til en vis Mr. Arsenal.

 class=
Foto: Twitter.com

Hvis ikke fodbold, så DJ

Dog er det stadig ikke helt utænkeligt at se Leah Williamson oppe på midtbanen, som hun ofte stadig får lov til at spille, når hun tørner ud for England.

Leah er ikke alene en crowd pleaser på banen, men også i omklædningsrummet, hvor hun indtager den ærefulde titel som DJ både for Arsenal Women og det engelske landshold. Leah ønsker at underholde, og det skal ikke gå stille for sig.

”Jeg elsker følelsen af at putte en sang på og se folk gå amok. Min playliste er meget old school, så den indeholder blandt andet sange som Freed From Desire og alt med Spice Girls”, har Leah udtalt sig i forbindelse med et interview til Elle.

Havde Leah da heller ikke haft evnerne til at være en verdensklasseforsvarsspiller, kunne hun da også selv have set sig selvom en dronning af natten, enten bag pulten eller ude på dansegulvet.

”Det kedelige svar er nok, at jeg kunne være blevet  en god revisor eller historiker Faktisk ville jeg dog gerne have lavet noget inden for musikindustrien; måske være DJ eller danser. Noget i den stil.”, tilføjer centerbacken.

 class=
Foto: Arsenal.com

’FA Cup´en er en Arsenal-ting’

Leah Williamson kom desværre slemt til skade i hendes lyske i forbindelse med North London Derby i midten af november. Derfor er hun heller ikke klar til at lede sine holdkammerater frem til sejr, når Arsenals Women senere i dag skal forsøge at vinde FA Cup´en mod Chelsea Women i finalen. Med en titel i dag vil Arsenal Women kunne hente deres 15. FA Cup-titel, hvilket vil være én mere end herreholdets 14. Og Leah er i den grad fortrøstningsfuld om, at det nok skal lykkes.

”Historien taler for sig selv. Det er noget vi gør for klubben. Det giver os den lille smule ekstra motivation at kunne blive ved med at have de fleste FA Cup-trofæer. Når det kommer til FA Cup´en, er det bare en Arsenal-ting.”, siger Leah til Arsenal.com.

Dagens kamp mellem Arsenal Women og Chelsea Women fløjtes i gang på Wembley kl. 15.00.

 class=
:Efter FA Cup-triumf i 2016. Foto: Arsenal.com
Indkøbskurv