KIWIOR ER MERE END EN LAPPELØSNING

Efter at skulle have udvist tålmodighed har Jakub Kiwior nu fået chancen for Artetas mandskab i Premier League, hvor han har vist, at hans kvaliteter kan bringe ham langt i Arsenal.

Af Mads Adam Wegener

Belejlige tidspunkter er der ikke mange af i løbet af en Premier League-sæson. De kendte kræfter må gøres brug af og så må de mindre cupturneringer bruges til at få uprøvede kæfter i gang. Polske Jakub Kiwior er dog kommet ind på det nuværende Arsenal-hold og givet fornyet stabilitet til Mikel Artetas mandskab.

For Arsenals defensive maskine haltede desværre så gevaldigt oven på William Salibas skade, at noget nyt skulle ske. Rob Holding gled ind i franskmandens fravær og ud fra han profil var han som højrebenet forsvarsspiller med en udmærket pasningsrate et god alternativ. Holding manglende fart og fysiske attributter viste sig dog at koste Arsenal dyrt og april måned endte derfor kun med en enkelt sejr på kontoen til Arsenal. Ikke mindst mistede Arsenal grebet om førstepladsen i Premier League.

I de sidste to kampe har Kiwior derfor erstattet Holding på pladsen som højre midtstopper til trods for at den polske midtstopper faktisk er venstrebenet. Det giver nogen umiddelbare problemer i forhold til at skulle spille sig ud af modstanderens pres og opbygningsfasen fra midterforsvaret.

Arteta har dog løst dette problem ved at skubbe Gabriel mere mod venstre for så at rykke Benjamin White mere hen imod den højre stopperplads i opbygningsfasen. Arsenal har i sin opbyggende fase derfor i en række situationer etableret sig med mere med en trebackskæde, særligt mod Newcastle for at løse deres høje pres.

Opbygningsfasen mod Newcastle med Kiwior centralt i forsvaret

Speed er alfa omega

Arsenal har dækket sig ind med et mere solidt fundament i de sidste to kampe, og Kiwior har derfor haft mere stabile forudsætninger for at se god ud. Under pres har Kiwior dog også vist sig habil, hvilket særligt skyldes hans forudseenhed og fart. Ligesom de fleste hold i Premier League forsøgte Chelsea i åbningsfasen at fange Arsenal i omstillingerne. Roligt og effektivt kunne Kiwior kunne dog lukke for disse farer med sin hurtige spilopfattelse og generelle fart.

Med Kiwiors fart har Arsenal også kunne rykke sin bagkæde længere frem, der både gør vores angrebs – og generobrinngsspil mere effektivt.

Arsenal fanget i en omstilling. Kiwior er markeret med rød cirkel.

Kiwior når tilbage og opfanger bolden foran Ngolo Kante og spiller den straks videre til Jorginho.

Tilløb til modet

Selvom Kiwior har taget sin chance på højre midtstopperplads er det ikke her han skal gøre karriere for Arsenal. I en svær periode af sæsonen har polakken dog givet Arsenal noget fart og fysik tilbage i bagkæden, som man har savnet i fraværet af Saliba. Med Champions League-fodbold i næste sæson vil der umådeligt komme til at få brug for den stadig unge midtstopper, og det stadig relativt ubeskrevne blad på Arsenals holdkort vil stå mere klart for fansene.
Vigtigt er det for Kiwior selv at bygge på i sine pasningsfærdigheder for selv at kunne spille sig ud af farlige situationer, som Gabriel og Jorginho særligt har hjulpet ham med i de sidste to kampe. Det kræver evner og mod, som også hjælpes på vej af stærkere forståelse for sine medspillere.

Dette skal der dog nok være god tid til i løbet af sommerens opstart.

Indkøbskurv