Karakterer: Premier League, runde 32 – Arsenal vs. Aston Villa

Af Troels Thøgersen

Arsenal gik ind til aftenens opgør med en enestående mulighed for at lægge afstand til Liverpool i toppen af Premier League, efter at Klopps mandskab højst overraskende tabte hjemme til Crystal Palace i søndagens tidlige opgør.

Men først skulle Aston Villa besejres. Ligaens nummer fire, som lidt heldigt besejrede Arsenal i det omvendte opgør på Villa Park i december.

Det var Arsenal, der kom bedst fra start. De rødklædte tog ikke overraskende initiativet, og særligt i højre side havde Arsenal held med at bryde igennem, hvor Saka ad flere omgange blev spillet i gunstige positioner.

Målet udeblev ikke desto mindre, og som kampen skred frem, kom Aston Villa bedre med i kampen. Mod slutningen af halvlegen tog intensiteten et nøk op, og Aston Villa var nær kommet foran, da gæsterne udnyttede et koncentrationssvigt til at spille Watkins helt fri på kanten af feltet.

Heldigvis havde Arsenal malet plankeværket, for bolden ramte indersiden af stolpen, inden den skruede ud til målspark i modsatte side. Man nåede dårligt at blinke, før Arsenal brød fluks brød igennem på den anden banehalvdel. Trossard blev spillet fri to meter fra målet, men desværre for belgieren stod Emiliano Martinez rigtigt placeret på stregen.

Anden halvleg

Modsat første halvleg var det Aston Villa, der kom klart bedst ud af starthullerne ved anden halvlegs start. Gæsterne var intelligente i deres boldomgang og lykkedes fortrinligt med at suge tempoet ud af kampen.

Arsenal kunne slet ikke stykke noget sammen den anden vej, og det første varselssignal indtraf efter 61 minutter, hvor et formidabelt langskud fra Tielemans blev nægtet adgang til kassen af Rayas to opstandere.

Aston Villa fortsatte trykket, og i det 84. kom gæsterne fortjent foran, da Lucas Digne spillede Leon Bailey helt fri via et fladt indlæg fra venstre side.

Målet fik hjemmeholdet til at reagere. Arsenal gik fluks op og pressede højt, hvilket tre minutter senere gav bagslag, da Tielemans spillede Watkins helt blank i dybden med en perfekt tempereret aflevering. Sådan en chance skal man ikke give til en spiller som Watkins – og den engelske landsholdsspiller svigtede da heller ikke, da han på køligste vis tippede bolden over Raya til slutresultatet 0-2.

David Raya 4:

Man kan næppe klandre Raya for nogle af Aston Villas to mål, men man må bare konstatere, at spanieren ikke var i nærheden.

Ben White 4:

Den engelske landsholdsnægter spillede en god første halvleg – offensivt og defensivt – men led sammen med sine holdkammerater efter pausen.

William Saliba 4:

Han havde et par formidable offensive fremstød med bolden i første halvleg, men burde måske have udvist mere koncentration ved Aston Villas første scoring.

Gabriel Magalhaes 02:

Det var ikke Gabriels dag. Det brasilianske fyrtårn modtog et klodset gult kort i første halvleg og havde generelt store problemer med at håndtere Watkins mange dybdeløb langs Arsenals venstre side.

Oleksandr Zinchenko 02:

For sløset i sin boldomgang. Som kampen skred frem fik han sværere og sværere ved at forsvare sig mod Aston Villas farlige højre side anført af Diaby og Bailey.

Declan Rice 4:

Med masser af intensitet var kampen på papiret en lækkerbisken for Declan Rice. Den engelske landsholdsgeneral tabte dog kampen om midtbanen til Aston Villas letbenede playmakere.

Kai Havertz 7:

Efter syv formidable kampe som spidsangriber var Havertz til aftenens kamp blevet tildelt en plads på midtbanen. Det håndterede han sådan set hæderligt. Den langbenede tysker fandt rum i dybden ad flere omgange, men desværre manglede skarpheden.

Martin Ødegaard 7:

I store dele af første halvleg ejede Arsenal-kaptajnen mere eller mindre midtbanen. I anden halvleg var han imidlertid helt anonym og blev pillet ud efter 79 minutter.

Leandro Trossard 02:

Europas (måske) bedste indskifter var blevet valgt til startopstillingen på baggrund af sine seneste præstationer. Belgieren blev dog aldrig rigtig farlig, og i første halvleg missede han meget ukarakteristisk en 100 procents chance få meter fra mål.

Bukayo Saka 4:

Han tog ansvar – det skal han have, men det var desværre lige ved og næsten for Saka, som ikke fik eksekveret på sine mange gode muligheder i og omkring Aston Villas felt.

Gabriel Jesus 4:
Det er efterhånden blevet en kliché, men Jesus leverede rent faktisk en god præstation uden bolden. Aston Villa-nettet var han dog ikke i nærheden af at ramme. Mon ikke Havertz er tilbage som 9er til kampen mod Bayern München i midtugen?

Udskiftere:

Takehiro Tomiyasu 4:

Vores japanske altmuligmand kom på banen efter 67 minutter til fordel for Ben White. Han gjorde det OK – uden dog at gøre noget specielt væsen af sig defensivt eller offensivt.

Gabriel Martinelli 4:

Indskiftningen af Martinelli gav hjemmeholdets spil en mere direkte dimension. Desværre var Arsenal presset så langt tilbage, at det aldrig for alvor blev et aktiv.

Emile Smith-Rowe 02:

Kom lidt overraskende på banen i stedet for Ødegaard efter 81 minutter, men fik slet ikke sat noget aftryk på kampen.

Jorginho 4:

Han fik stykket en del afleveringer sammen – sidelæns vel at mærke.

Eddie Nketiah UB:

Fik godt 10 minutter på banen og var ikke involveret i noget nævneværdigt.

Kampens spiller: Martin Ødegaard

Der er næppe nogle Arsenal-spillere, som med hånden på hjertet vil gøre krav på MOTM-titlen. Men Arsenals bedste mand var nok Ødegaard, som store dele af første halvleg leverede en overbevisende præstation som dirigenten på midtbanen.