Karakterer: Premier League, runde 31 – Brighton vs. Arsenal

I omtrent ti minutter lignede det, at Manchester City ville tabe point til Crystal Palace, men så skruede en vis belgier med flot hår bissen på, og derfor var Arsenal på ny nødsaget til at hente en sejr, hvis man skulle gøre sig nogen som helst forhåbninger om at sikre sig det engelske mesterskab.

Af Otto Korse

Opgaven var Brighton, der befinder sig i det, der må betegnes som lidt af en skadeskrise. Ikke desto mindre havde Roberto De Zerbis mandskab blot tabt én enkelt hjemmebanekamp i Premier League i denne sæson, og det var tilbage i august.

Derfor kunne Brighton ikke betegnes som nogen walkover, og holdet fra den engelske sydkyst havde også mod på at angribe kampen. Arsenal-defensiven gjorde det dog svært for Brighton, der ikke for alvor kunne komme tæt på Rayas mål. Derfor blev de nødsaget til primært at prøve fra distancen.

Arsenals angreb flød bedre og bedre, og allerede efter et enkelt minut kunne Gabriel Magalhaes have pandet Ødegaards gode indlæg i mål, men bolden sneg sig snert forbi den ene opstander. Dernæst var det Gabriel Jesus’ tur til at være tæt på en scoring, men målet udeblev for brasilianeren af to omgange.

Det var dog Jesus, der skulle sørge for at dirke Brighton-defensiven op, da han efter en halv time satte Tariq Lamptey med et smart træk. Lamptey snittede bolden, men savede Jesus midtover, og derfor var der straffespark til Arsenal. Bukayo Saka tog sig af sparket, som blev sendt i mål – en fortjent føring at gå til pause på.

Brightons skadesliste kunne mærkes i anden halvleg, hvor hjemmeholdet ikke havde den samme aggressivitet, som de havde i den første. Dertil kan det tilføjes, at det næppe giver tro på et resultat, når man skal forbi det jerntæppe af en forsvarsmur, som er Saliba og Gabriel.

Derfor var det Arsenal, der efter en times spil kunne bringe sig i front, da Jorginho først nappede bolden højt på banen, hvorefter han stak i dybden. Italieren fik bolden af Ødegaard, og så kunne den tidligere Chelsea-mand finde en anden tidligere Chelsea-gut lige foran mål. 2-0 til Arsenal, der var i cruise control.

Det tvang Brighton frem ad banen, og Leandro Trossard var en mand, der skulle bevise noget mod sin tidligere klub, da han kom på banen. Med fem minutter igen stjal han bolden, mens Brighton stod højt, og så kunne Havertz sende ham i dybden – 3-0.

Mere blev det ikke til, og Arsenal fortsætter den vanvittige stime, de har lagt for dagen i 2024. Og netop den stime er værd at sætte et ord eller to på.

Først og fremmest har Arsenal nu en målscore på +51. Liverpool og Manchester city har henholdsvis +42 og +40, mens Manchester United i skrivende stund ligger på -1. Det siger en del om, hvor mange mål, Arsenal scorer, men også om, hvor vanvittigt få, de lukker ind. Faktisk har Arsenal kun indkasseret 4.98 xG imod sig på de seneste 11 kampe – modstanderne kan gennemsnitligt forvente at score et halvt mål pr. kamp imod Arsenal, og det er meget, meget lavt. Til sammenligning er den klub mest den næstbedste defensive xG i den samme periode Manchester City, der har indkasseret 12.28 – altså næsten tre gange så meget!

Arsenal har et svært kampprogram foran sig, men det fundament, Mikel Arteta og resten af trænerstaben har bygget, er intet mindre end imponerende.

Karakterer:

David Raya – 10
Han sniger sig op på et 10-tal med den pragtredning, han har lige før pausen. Den er vigtig, fordi den forhindrer Brighton i at danne momentum. Han virkede til tider usikker i starten af sin tid i klubben, men han viser uge efter uge, hvorfor det var, at Arteta hentede ham.

Benjamin White – 7
Bundsolid som altid. Det er jo det, der kendetegner ham. Det er en skam, at den episode med det engelske landshold skete til VM, for han fortjener satme at spille for England. Ben White var dog involveret i en kedelig episode kort inden i anden halvleg, hvor han falder meget teatralsk i forbindelse med en duel med Pervis Estupinan – mindgames er fint, men skuespil gider vi ikke se på!

William Saliba – 10
At være 23 år gammel og besidde den kølighed, Saliba har, er fuldstændig vanvittigt. Det virker som om, han ikke kan blive stresset, uanset hvad modstanderne forsøger. Han er en klippe i det forsvar, og han er en verdensklasse fodboldspiller.

Gabriel Magalhaes – 10
William Salibas verdensklasse gør ofte, at Gabriel Magalhaes bliver ’the unsung hero’, hvad angår Arsenals forsvarspræstationer. Men nok skal være nok, for Gabriel har fortjent mindst lige så meget ros, som hans franske forsvarskompagnon. Gabriel havde på et tidspunkt en tendens til at lave en række personlige fejl, men jeg kan mildest talt ikke huske, hvornår han sidst begik sådan en – hold kæft, hvor er han god.

Oleksandr Zinchenko – 7
Det er fortsat ikke den Zinchenko, der var en af hovedbrikkerne til Arsenals store succes sidste år, som vi ser i denne sæson. Ukraineren har også været en del skadet, hvilket ikke hjælper på det. Mod Brighton var han relativt pålidelig, men han er ikke helt der, hvor han tidligere har været.

Declan Rice – 7
Måske er et 7-tal hårdt, for han sætter ikke en fod forkert. Omvendt var han heller ikke lige så meget i fokus, som han tidligere har været. Det var efterhånden også nogen af de andre spilleres tur til at komme lidt i fokus.

Jorginho – 10
Jorginho har vist sig at være et af de smarteste køb, som Arsenal har lavet længe. Rutine, lederskab og en kvalitet, der er til at føle på er, hvad italieneren bringer. Mod Brighton tog han sågar et dybdeløb, der endte med at skabe 2-0-målet. Jorginho med et løb mod baglinjen? Så har jeg set det med.

Martin Ødegaard – 7
Igen må det siges, at et 7-tal måske er en smule hårdt, men jeg synes, det kan forsvares. Et 7-tal er ej heller en dårlig karakter, og Ødegaard er som altid manden, der strikker Arsenals offensiv sammen. Omvendt synes jeg, at Ødegaard sparker på mål på nogle tidspunkter, hvor han godt kan spille chancen større. Det er et mikroskopisk kritikpunkt, men hvis man er en spiller af Ødegaards kvalitet, så er forventningerne også store.

Bukayo Saka – 7
Saka var vel egentligt en smule småskadet op til opgøret, og den ellers så pålidelige kantspiller blev også udskiftet med 25 minutter igen for at spare ham. Det er ellers noget, men sjældent så tidligere. Saka startede også livligt med flere gode indgreb, men forsvandt en smule ud af kampbilledet i takt med kampens fremskridt. Scorede straffesparket, som køligt blev sat i mål.

Gabriel Jesus – 7
Hvis Jesus var bare en smule mere koldblodig foran mål, havde han vundet balon d’Or. Det er han dog ikke, og han misser også to chancer, inden han så på flotteste vis får fremtvunget et straffespark. Han skal – som nævnt tusind gange tidligere – arbejde på sin skarphed, men det, han bidrager med, er uundværligt.

Kai Havertz – 12
Var jeg skeptisk over transferen af Kai Havertz i sommer? Ja, det var jeg. Arbejder jeg i Arsenals scoutingdepartement? Nej, det gør jeg ikke – og det er vist med god grund. Mikel Arteta har for alvor fået gang i Kai Havertz, som ligner en spiller, der trives mere og mere som forreste mand i angrebet. Den høje tysker er atypisk i sin holdning, antrit og teknik, men det kan være fuldstændig lige meget, for han arbejder røven ud af bukserne kamp efter kamp, og så krydrede han det lørdag aften med både et mål og en assist.

Udskiftninger:

Leandro Trossard – 10
Han lignede en mand, der havde noget at bevise. Han var direkte i sit spil, og med fem minutter igen fik han en friløber, hvor han på flotteste vis fik sat Bart Verbruggen ned, hvorefter han chippede bolden i mål á la Alexis Sanchez mod West Ham.

Gabriel Martinelli – 4
Blev skiftet ind på Saks højre kant, men Martinelli fik aldrig for alvor truet Brighton-forsvaret.

Takehiro Tomiyasu – 4
Tomiyasu kommer på banen med små 20 minutter igen, og gør ikke det helt store væsen af sig. Derimod ikke sagt, at han spiller dårligt, men bare solid som altid, uden at være iøjnefaldende.

Eddie Nketiah – N/A

Fabio Vieira – N/A

MOTM: Kai Havertz
Det er vel nærmest umuligt ikke at blive kampens spiller, når man både scorer og assisterer. Men Havertz gjorde meget mere, end bare det i Brighton-kampen. For han er tit den første mand til at tage et langt returløb, mens han er den første mand til at være der igen, når Arsenal angriber. Han har et imponerende løbepensum, som snyder en smule, fordi han ikke ser hurtig ud. Med ni mål og fem assists i denne Premier League-sæson ligner det en spiller, der for alvor har fundet målformen.