KARAKTERER: ASTON VILLA – ARSENAL

Hvorvidt det var Artetas beslutning at sende spillerne ud til anden halvleg tidligt, Martinez’ hovedstød eller tanken om et eventuelt mesterskab skal ikke være til at sige, men faktum er, at Artetas tropper endnu en gang, er tilbage på sejrsporet.

Af Otto Korse

Den oldgamle fodbold-kliché om en kamp af to halvlege gjorde sig i høj grad gældende i lørdagens tidlige kamp mellem Unai Emerys Aston Villa og Mikel Artetas Arsenal. Den første halvleg var præget af den samme tempoløse og ideforladte spillestil, som har præget Arsenals seneste par kampe. Det var kun Saka, som kunne se sig selv i spejlet efter de første 45 minutter, og modstandernes enormt hårde behandling af den unge Arsenal-kant fortsatte endnu en gang i dag. Det er vel nok den eneste måde de kan stoppe ham på efterhånden.

Mikel Arteta sendte holdet tidligt ud til anden halvleg, hvilket forsagede, at Arsenal for alvor kom i gang med det spil, som vi kunne genkende fra tidligere på sæsonen. Tempoet blev forøget, og de utallige personlige fejl blev formindsket. På trods af, at det afgørende mål – sågar et selvmål – først kom til sidst i kampen, så var chancerne, som Arsenal kreerede, klart større end i første halvleg.

Sejren over Aston Villa fungerer forhåbentligt som en stopper for den seneste tids dårlige resultater, men den viser også, at det ikke er et hold med gummiben, men derimod et ungt hold som har op- og nedture. Det er et hold, som har sult, tro og håb om meget mere end blot at spille med i Champions League – på trods af, at dette inden sæsonens start var målet.

Aaron Ramsdale 7: Keeper-Aaron var chanceløs ved det første mål, men så uheldig ud ved det andet. Han satser på en side, og Coutinho gik modsat. Men hold op for en redning han havde på Leon Bailey da den stod 2-2. Den er afgørende, men ender måske med at gå en smule under radaren grundet to-måls føringen til sidst.

Benjamin White 4: Han blev vraget til topbraget mod Manchester City, men var tilbage i startelleveren på Villa Park. Det var ikke just prangende, men blev bedre efterhånden som kampen skred frem. White er dog stadig ikke oppe på det niveau, som vi kender ham for.

William Saliba 7: Han kom ikke tæt nok på Watkins, som afsluttede på flot vis ved det første mål. Karakteren balancerer derfor på en knivsæg mellem 4 og 7. Han ender dog lige akkurat på et 7-tal, da han – ligesom resten af holdet – formår at rejse sig mod slutningen.

Gabriel Magalhaes 7: Skulle rejse sig ovenpå City-kampen hvor han smed bolden sjusket væk, og det fik han gjort. Han var sågar en af de få spillere som formåede at holde et ordentligt niveau gennem hele kampen, og ikke blot anden halvleg. Brasilianeren havde, ligesom Ramsdale i buret, en enormt kampafgørende handling ved stillingen 2-2, da han på flotteste vis fik stoppet Baileys skudfinte. Derfor et bundsolidt 7-tal.

Oleksandr Zinchenko 7: Han var sløset med bolden i første halvleg, og smed den også væk til Villas føringsmål. Han gjorde det dog godt igen i løbet af anden halvleg, hvor han sparkede gennem benene på Watkins og ind i målet til 2-2. Det er næsten mere frustrerende at se en mand som Zinchenko smide bolden væk, end mange andre spillere, da hans teknik simpelthen er så god.

Jorginho 10: Sniger sig op på et 10-tal for måden, som han har trådt ind på holdet i Parteys fravær. En rolle, som tidligere har været noget nær umulig at udfylde, men ikke for den tidligere EM-vinder. Han har sine klare mangler defensivt, men i kampe hvor man har bolden, så skinner det igennem lige netop hvorfor, at Arsenal købte ham. Og så må man bare tage hatten af for oplægget til Martinez i de døende minutter. Bravo.

Granit Xhaka 02: Karakteren er hård, men bestået – og det er også kun lige akkurat. Den ellers så pålidelige schweizer har på det seneste været ukarakteristisk ukoncentreret og ubeslutsom i sin boldbehandling. Xhaka blev også snydt ved 2-1 målet, hvor Buendia hoppede over bolden og serverede den på et sølvfad for Coutinho. Hans raketstart på sæsonen i sin redefinerede 8’er-rolle skal han genfinde, og gerne hurtigst muligt.

Martin Ødegaard 7: Det var ham, som satte tempoet for kampen. Han var hårdt mandsopdækket i første halvleg, og havde svært ved at finde de rum, som han plejer. Det kunne han til gengæld i anden halvleg, hvor han af flere omgange lavede sine kirurgisk præcise afleveringer. Denne præcision manglede på det kraftigste da han overplacerede Nketiahs aflevering, men udover det, så spillede kaptajnen en solid kamp.

Bukayo Saka 10 (MOTM): Fik et gult kort fordi Coutinho lavede en hård eftertackling på ham, sådan er det jo når man spiller i Arsenal. Han bliver sparket ned konstant, og det er et sandt mirakel, at han er i stand til at spille hver evig eneste kamp med den behandling – eller nærmere mangel på, som han får. Kanonerede på formidabel vis bolden i mål efter Mings’ flotte oplæg, men havde det svært i starten af anden halvleg hvor Morenos hårde tackling kunne mærkes.

Leandro Trossard 4: Belgieren havde fået chancen fra start i dag, men havde svært ved for alvor at sætte sit præg på kampen. Relativt anonym indsats, men dog med enkelte gode momenter.

Eddie Nketiah 4: Arbejder mildest talt røven ud af bukserne, men han mangler i ny og næ lige den sidste sult og instinkt i de afgørende handlinger. På trods af hans enorme forbedring i spillet med ryggen mod mål, så er det tydeligt, at Jesus mangler i kampe som denne.

Udskiftere:

Gabriel Martinelli 7: Havde godt af en pause, både fysisk og mentalt. Og så gør det altid noget godt for selvtilliden at få scoret. Kom ind overfor en mør Matty Cash, og serverede både bolden til Jorginho ved 2-3 målet og scorede selv det sidste.

Takehiro Tomiyasu U/B: Kom på banen med 10 minutter igen, og er derfor uden for bedømmelse.

Fabio Vieira U/B: Kom ind sammen med Tomiyasu med 10 minutter igen, og er derfor også uden for bedømmelse. På trods af oplægget til Martinellis mål, så var det ikke lang tid, at den unge portugiser havde til at sætte sig præg på kampen.

Rob Holding U/B: ”The Rob Holding Emergency Protocol” som vi kender den fra tidligere kampe. Han er uden for bedømmelse, da han kun fik de sidste minutter.

Kieran Tierney U/B: Kom ind sammen med Rob Holding til allersidst, og er derfor også uden for bedømmelse.

Lørdagens sejr kan forhåbentligt skabe den ro, som fremadrettet gør, at vi kommer tilbage på sejrssporet. Jubelscenerne ved slutfløjt fortalte også en historie om et hold, som var lettet over at være tilbage på rette kurs.

Næste test for Arsenal er på lørdag d. 25/2, hvor Victor Kristiansen og Leicester tager imod Artetas tropper på King Power Stadium.