KAMPENE DER HAR FORMET NORTH LONDON DERBY

Arsenal og Tottenham har igennem årene stået over for hinanden i nogen heftige rivalopgør. Her kan du få et overblik over nogen af de mest hæsblæsende og markante kampe, som har sat sine spor på de to klubbers forhold.

De tidlige år

Fra sæsonen 95/96 og i de følgende 20 sæsoner lykkedes det ikke Tottenham at ende over Arsenal i ligatabellen. Det magtforhold skiftede dog for to sæsoner siden, hvor de hvide fra den anden side af vejen fik placeret sig højere end Arsenal.

Rivaliseringen går dog meget længere tilbage, end selv Arsene Wenger kan stå på mål for. Tilbage i 1913 flyttede Arsenal nemlig fra Manor Ground i det sydlige London til Highbury i nord, kun få kilometer fra White Hart Lane. Fjendtligheden tog dog for alvor til i 1919, da den bedste række, der dengang hed 1. division, skulle udvides med to hold.


Chelsea fik som nummer 19 den ene plads, mens den anden skulle afgøres ved afstemning i stedet for at give den til Tottenham som var blevet nummer 20. Man valgte at tage hele top 6 fra 2. Division, samt Tottenham med i puljen af hold der kunne stemmes på.


Arsenal som var blevet nummer seks i 2. division endte med at vinde afstemningen med hele 18 stemmer mod Spurs’ otte. Beskyldninger om bestikkelse mod Arsenal af Arsenal-formanden Sir Henry Norris fløj gennem luften, men uden konkrete beviser stod afstemningen ved magt. Arsenal var i landets bedste række og Tottenham måtte tage til takke med en tilværelse i den næstbedste engelske række. Det varede dog desværre kun til sæsonen efter, hvor det lykkedes Tottenham at sikre sig en oprykning tilbage i det gode selskab.

I moderne tid

Med en mere end hundrede år lang rivalisering findes der et hav af klassiske opgør. Går man helt tilbage i historiebøgerne finder man Arsenals 6-0 sejr i 1935, som stadig er den største sejr i et North London Derby til dato. I nyere tid er det dog særligt tre kampe der stikker ud.

Den første er da Arsenal i 1971 vandt sin første ’The Double’ i klubbens historie, med en 1-0 sejr på et mål scoret bare minutter før tid på White  Hart Lane. Den anden er en tidlig julegave i form af en 5-0 sejr den 23. december i 1978. Sidst men bestemt ikke mindst spillede de to mandskaber 2-2 en lun forårssøndag i april 2004, hvilket gjorde at Arsenal vandt tog mesterskabet på White Hart Lane i den berømte ’Invincibles’-sæson.

Der har dog desværre også været mindre mindeværdige kampe som 5-1 nederlaget i 2008 og 2-0 nederlaget i 2017, der gjorde,  at ’St. Totteringhams Day’ ikke blev til noget for første gang i 22 år.

Statistikken

Siden det første opgør blev spillet i 1909 er der i alt spillet 184 kampe mellem de to klubber. Arsenal har vundet 77, 49 er endt uafgjort og du kan selv regne ud hvor mange Spurs så har vundet hvis du virkelig mener det er relevant. Der er i alle kampene scoret 524 mål, hvilket giver vanvittige 2,85 mål pr kamp i snit.

De sidste ti Premier League-opgør har dog været noget mere jævnt fordelt med tre sejre til hvert hold og fire uafgjorte, og med 27 mål i ti kampe, lander scorings gennemsnittet lige under det samlede, med kun 2,7 mål pr. kamp.

Indkøbskurv