JACK WILSHERE: MINE BEDSTE NLD-MINDER

Jack Wilshere er vokset op med rivaliseringen mellem Arsenal og Tottenham. Hans første derby er en kamp, der stadig kan få smilet frem. Ligesom han vil være lykkelig, hvis Arsenal på torsdag kan slå Tottenham og sikre 4. pladsen i ligaen. 

Jack Wilshere er Arsenal ud-og-ind. Den nuværende AGF-spiller refererer stadig til klubben som “my club” eller “we”, og det er tydeligt at mærke, at hans hjerte stadig banker for Arsenal. 

Rivalisering fra barns ben

Wilshere er vokset op med rivaliseringen til Tottenham. Han kom til Arsenals akademi, Hale End, da han var 9 år gammel. Allerede dengang forstod han, at Tottenham og Arsenal ikke var gode venner. Flere i hans familie var Tottenham-fans, og igennem årene har han da også flere gange måtte høre for, at han spillede for rivalerne. 

“Så gennem min ungdom er den rivalisering ligesom blevet installeret i mig. Sådan var det bare,” siger Jack Wilshere.

Rivaliseringen ligger som noget usagt, når man bevæger sig i og omkring klubben. På Hale End har han aldrig fået fortalt, at han skulle hade Tottenham for at spille i Arsenal.

“Når man vokser op på akademiet lærer man ikke at hade Tottenham. Det ligger ligesom bare i klubben. Selvfølgelig vidste jeg det hjemmefra på grund af min familie, men når der kommer nye spillere til klubben, så opfanger de det med det samme.”

 class=
Foto: Stuart Macfarlane

Historien spiller en væsentlig rolle

Det egentlig underligt, at noget, der skete for over 100 år siden, stadig gennemsyrer klubben, fansene og akademiet. Rivaliseringen startede i 1913, da Arsenal flyttede til Nordlondon. Dengang protesterede Tottenham, da de mente, at Arsenal flyttede ind på deres territorium. 

Arsenal beviste hurtigt, at de var storebror i området, da det første lokalopgør endte med en 5-1 sejr til de røde tilflyttere. 

Den kolde luft mellem klubben frøs til is, da Arsenal seks år senere blev indlemmet i den bedste engelske række på bekostning af netop Tottenham. 

Ligaen skulle udvides med to hold. Den første plads blev givet til Chelsea, da de var endt næstsidst i ligaen på 19. pladsen. Den sæson endte Tottenham sidst, og de troede, at de kunne blive oppe, når ligaen skulle udvides. 

Flere hold bød på den sidste udvidelsesplads, og Arsenal, der endte som femmer i anden bedste række, fik pladsen tildelt. Tottenham rykkede ned. 

Den rivalisering hænger stadig ved. Wilshere griner nærmest, da han får det næste spørgsmål:

Vil du nogensinde kunne spille forTottenham?

“Haha. Ingen chance. Aldrig!”

Derby-debut

Når Jack Wilshere kigger tilbage i sit katalog af North London Derbies (NLD), er der særligt en kamp, der stikker ud. Som 18-årige var han med i sit første NLD, og for ham var det en helt speciel oplevelse. 

– Det er nok mit bedste minde fra rivaliseringen, siger Jack Wilshere 

Det var en kamp i Carling Cuppen, hvor de to rivaler spillede om at avancerer til næste runde. Wilshere startede som 10’er bagved mexicanske Carlos Vela, der spillede som spidsangriber. Allerede efter 15 minutter kunne Wilshere juble med resten af holdet, efter han lagde et indlæg ind til midtbanemanden Henri Lansbury, der scorede til 1-0. 

Tottenham kom på 1-1 i anden halvleg, der sendte kampen i ekstra-tid. Her kunne Tottenham på ingen måde følge med, og Arsenal ender med at vinde 4-1. Wilshere bidrog med to assists. 

Det skæve smil kommer tydeligt frem, når han tænker tilbage på sejrene over Tottenham. Da 5-2-sejrene bliver nævnt kommer tænderne også frem. Gode minder. Det er tydeligt at se. 

St. Totteringham’s Day

Gennem sin rejse fra akademiet til førsteholdsspiller til i dag, oplever Wilshere, at rivaliseringen nærmest er blevet stærkere. En af grundene kan være, at Arsenal i lang tid var den overlegne storebror, der mere kæmpede mod eksempelvis Manchester United om de fine placeringer. 

En anden grund, Wilshere peger på, er de sociale medier.

“Med sociale medier er det nemmere for alle at forstå rivaliseringen bedre.” 


I dag kan fans, truppen og nytilkomne spillere i langt højere grad følge med i de ting, der sker mellem de to klubber. Rivalisering bliver udtalt. Slagsange giver genklang på nettet, og der er altid mulighed for at prikke til Tottenham, når det går dårligt. 

St Totteringham’s Day er en af eksemplerne. Dagen, hvor vi Arsenal-fans fejrer, at Tottenham ikke længere kan nå os i ligaen. I år er det ekstra speciel.

Arsenal møder Tottenham på torsdag. Vinder de rødklædte, kan fans verden over fejre St Totteringham’s Day efter kampen, da det definitivt afgører, at Arsenal er sikret en 4. plads, Champions League næste sæson og altså ender over bysbørnene.

Kampen spilles 20.45 på Tottenham Hotspur Stadium. Du kan følge med på Xee eller Viaplay. 

Vil du have muligheden for at møde Jack Wilshere, så er det blevet bekræftet, at han deltager i NordicEvent 11. juni i Aalborg. Du kan læse mere her. 

Indkøbskurv