HUSKER DU TOMAS ROSICKY?

Trods de mange skader gjorde dynamiske fløj fra Tjekkiet Tomas Rosicky stort indtryk hos mange Arsenal-fans i sine ti år i Nordlondon. Tjekken gjorde sig særligt bemærket med sit særlige drev med bolden og flere mindeværdige indsatser mod Tottenham.

2006 var året, hvor den tjekkiske magiker Tomas Rosicky blev købt fra den tyske fodboldgigant Borussia Dortmund. Det skulle vise sig at være starten på et ti år langt fodboldliv i den engelske hovedstad. Hér skulle den dynamiske fløjspiller være med til at starte den nye Arsenal æra på Emirates Stadium.  

Tiden efter Henry, Bergkamp og Vieira var måske ikke den nemmeste, men samtidig er det også svært at leve op til to Premier League-titler i 2002 og 2004, hvor sidstnævnte var en ubesejret en af slagsen. Pludselig skulle Tomas Rosicky og co. se sig selv i en genopbygningsproces med et ungt kuld af YoungGuns som Cesc Fabregas og Robin van Persie.

Den driblestærke højrekant huskes måske ikke som en Arsenal-legende, men mere som en yderst undervurderet spiller. Hans dynamiske måde at drible med bolden og effektive kropsfinter gjorde ham særdeles farlig som kantspiller. Dog var Rosicky mere end det. Han havde et meget sikkert højreben, der både kunne bruges til at dirigere farlige indlæg ind i boksen eller skyde fra distancen. Rosicky blev derfor hurtig en vigtig spiller på Arsene Wengers mandskab, hvor han indgik i et dynamisk samarbejde med særligt Alexander Hleb og Fabregas.

I Tomas Rosickys første sæson blev det til seks mål og seks assist, hvor det første mål var et brag af en kasse langt ude fra feltet i en Champions League kamp mod Hamborg, som Arsenal vandt 2-1. En respektabel start i klubben for den dengang 25-årige kantspiller.  

 class=
Foto: Arsenal.com

Et virvar af skader

Desværre var skader en stor faktor for Tomas Rosickys Arsenal-karriere, som det var for mange i den tid. I 2008/2009 spillede Rosicky ikke en eneste gang for Arsenal grundet en drilsk baglårsskade. I de år blomstrede i stedet førnævnte Van Persie og unge Theo Walcott og Samir Nasri.  Trodset et par skadesramte sæsoner skrev Arsenal dog under på en ny kontrakt med den tjekkiske landsholdsspiller tilbage i 2010.

I 2012 skulle vi endeligt få den bedste udgave af Tomas Rosicky at se. De færreste har glemt hans indsats i 5-2 sejren mod Tottenham, hvor han brillerede med mål og assist ligesom Rosicky generelt var en nøglespiller til at rette i anden halvdel af en svær 2011/2012-sæson.

Uagtet de gode indhop og diverse highlights var det et middelmådigt, men samtidig overpræsterende Arsenal-hold, som gjorde, at Tomas Rosickys fulde potentiale aldrig blev nået. Hans peak´ kom et par sæsoner for tidligt, og pludselig kunne tjekkeren se sig overhalet af en vis Mesut Özil og Alexis Sanchez.

En flot afsked

I 2016 var det tid til at sige farvel til den tjekkiske nummer syv. Han modtog en ´guard of honour´, efter Arsenal vandt sæsonafslutningen mod Aston Villa, hvor alle spillerne bar hans trøje. En smuk afslutning på en god, men desværre meget skadesramt Arsenal-karriere. Det blev til to FA Cup-titler, én Community Shield-titel, 246 kampe, 28 mål og 24 måloplæg.  

Efter det rørende Arsenal-farvel afsluttede Rosicky fodboldkarrieren med en sæson i barndomsklubben AC Sparta Prag. Nu er han sportsdirektør i klubben, men hvem ved? Måske får vi ham at se tilbage i Arsenal en dag? Hovedpersonen ser i hvert fald tilbage på Arsenal-tid med stor glæde:

“For me, it’s a fantastic club and it was always an honour for me to play for Arsenal. I always had a special bond with the fans. Every time I played, they knew that I was playing for the shirt.”, sagde tjekken i 2017 til arsenal.com

Måske et meget fodboldspillerlignende svar, men der er ingen tvivl om, at efter ti år i den samme by kan man ikke andet end at føle sig hjemme. Når ’Little Mozart’ trådte ind på banen, fik man aldrig en halvhjertet indsats at se fra den langhårede kreatør.

Rosicky vil blive husket som den nummer syv, der skulle have været den nye Robert Pires, men derimod blev sin helt egen type spiller. En sympatisk tjekke, som er værd at kigge tilbage på.

 class=
Foto: Arsenal.com
Indkøbskurv