ETHAN HAR IKKE BARE SPILLET FIFA

I en alder af bare 15-år og 181 dage fik Ethan Nwaneri i september debut for Arsenals førstehold. Den unge englænders navn står skrevet i stjernerne og har i Jack Wilshere en af de dygtigste mentorer, man kunne forestille sig

Af Mads Adam Wegener

”He’s going to school in the morning.”

Selvom Arsenal-fansene knap nok kunne tro deres egne øjne, var den rigtig nok. En bare 15-årig knægt ved navn Ethan Nwaneri, der nok i fansenes øjne burde gøre sig klar til skole om mandagen, stod pludselig en søndag eftermiddag og spillede fodbold for en af verdens største fodboldhold. Med sine bare 15-år og 181 dage fik Nwaneri godt tre minutter på Brentford Community Stadium og rørte i den tid bolden præcis nul gange. Men oplevelsen og erfaringen kan man ikke tage fra englænderen, for slet ikke at tale om de mange rekorder, som han fik raget til sig med sin debut. Da Gabriel Martinelli og Aaron Ramsdale stædigt tog Nwaneri med over til gruppen af Arsenal-fans efter slutfløjt var drengedrømmen fuldendt. Mens de fleste fans på tilskuerrækkerne nok spekulerede over, hvor meget FIFA de spillede som 15-årig, lignede Nwaneri også en dreng, der ikke helt selv forstod, hvad han var i gang med at opleve.

Højere vægtklase

Meget tyder på, at Nwaneri dog skal vende sig til følelsen af Premier League-græs og brølende fans.

Englænderen har lige siden han skrev under med Arsenal som niårig været på vej mod en stor fodboldkarriere i rekordfart. Som 11-årig spillede han for U13-holdet, som 12-årig på U14, indtil han i denne sæson har etableret sig som en af de bærende kræfter på Arsenals U18-hold, som han fik debut for som 14-årig i februar. Englands U21-træner Lee Carsley har ligeledes udtalt, at de allerede holder øje med Nwaneri.

”Selv som 12-13-årig var han den bedste på banen, selv blandt spillere i årgangen over ham. Hver gang han fik bolden, kunne han få ting til at ske. Han var altid en trussel, han tog dødbolde og leverede kun gode indlæg”, fortæller en Premier League-scout til Sky Sports, der for et par tilbage scoutede for Manchester United.

Nwaneri har leveret på alle hold, han har spillet for og fik senest i weekenden både scoret og lagt op til et mål i U18-holdets 2-1-sejr over Norwich.  

I Arsenal-kredse snakker man ifølge avisen Daily Mail ikke om han bliver den næste. Han er den næste.

Den nye Fabregas, Adams eller Wright?

Spørgsmålet er altså ikke, om Nwaneri når til tops, men hvilken position englænderen oplever at få sit store gennembrud på. Det 15-årig huserer langt det meste af tiden på midtbanen, oftest i en lidt fremskudt position.

Nwaneris teknik, fysik og spilforståelse gør ham dog til et aktiv på nærmest enhver position på banen. I sine dage på U14-holdet spillede han angriber og bankede mål ind som nier. Selv som forsvarsspiller vil han brillere. Nwaneri skal bare haven bolden, så vil han kunne yde en stor indflydelse, uanset hvor på banen han nu befinder sig på.

”Han er komfortabel, uagtet hvor du sætter ham på en fodboldbane. Han ville være den bedste spiller på banen selv som højreback. Inden for ti minutter ville han finde sig til rette og gøre sig til den bedste spiler på banen. Han er en komplet fodboldspiller,” siger Arsenal-kilden til Daily Mail.

 class=
Det rekordgivende håndtryk. Foto: Stuart Macfarlane

Nwaneris eget idol er ifølge hans far Obi, kantspilleren Alex Iwobi. Valget af idol skal dog måske ses i lyset af, at både Nwaneri og Iwobi har nigerianske rødder og begge kom igennem Hale End-systemet. Mens Iwobi dog af flere omgange var tæt på at blive sat fri af sin kontrakt hos Arsenal igennem ungdomsårene, har Arsenal allerede både papir og fyldepen klar til at skrive under på en professional kontrakt med Nwaneri, når han fylder 16 i marts næste år.

Den perfekte mentor

Med sine vilde præstationer vil Arsenal dog komme til at kæmpe om Nwaneris underskrift. Chelsea, Manchester City og Liverpool skulle alle være klar til at tage stortalentet ind i deres fold. I Arsenal har Nwaneri dog den perfekte i form af Jack Wilshere. Wilshere fik selv sin som 16-årig og er i dag træner for Arsenals U18-hold, hvor Nwaneri indtil videre har spillet sine fleste kampe i løbet af denne sæson.

Ifølge Arsenal-kaptajn Martin Ødegaard, der selv fik sin førsteholdsdebut som 15-årig, er Wilshere den helt rette for Nwaneri:

”Han har mange folk omkring ham, som kan hjælpe ham i hans udvikling, og ingen kender bedre til den rejse, han er ude på, end Jack Wilshere. Han var selv i den position hos Arsenal. Jeg er sikker på, at han er i gode hænder. Han vil fortsætte med at arbejde, men han skal samtidig være stolt over sin debut,” udtaler Ødegaard sig til Evening Standard.

Wilshere selv er også sikker på, at så længe englænderen lytter til hans familie og de gode folk omkring, så vil hans talent tage ham langt i fodboldverdenen:

”En ting, jeg lærte ret hurtigt, er, at der er mange mennesker i klubben, som kun har ens bedste for øje Han skal lytte til de folk. Han skal på en eller anden måde lære at blokere støjen omkring ham”, siger Wilshere til arsenal.com og tilføjer:

”Jeg ved, at han har en god familie omkring ham, hvilket også var vigtigt i mit tilfælde. Og han er typen, der er god til at lytte.”

Med den store opmærksomhed oven på sin debut har Nwaneri gjort klogt i ikke selv at gå ud og tale i et interview om sin pludselige debut. Indtil videre lader han kun fødderne tale inden for Hale End og London Colneys mure. Nwaneri virker heldigvis til at vide, at han ikke bliver en dygtig fodboldspiller foran en mikrofon.

 class=
Lærermester Jack Wilshere. Foto: David Price
Indkøbskurv