YOUNG GUNS: DE NYE PÅ BLOKKEN – DEL 1

Da Arsenal genoptog træning i slutningen af maj, havde Arsenal-træner Mikel Arteta valgt at give en række akademispillere en fast chance til at træne med førsteholdet resten af sæson, heriblandt en nyslået Golden Boy-nomineret kantspiller, de færreste Arsenal-fans nok har hørt om. Over to artikler dannes et overblik over, hvem Arteta har udpeget, og hvem der har det største potentiale til at bryde igennem.

Trae Coyle

Da den italienske avis Tuttomercato i starten af juni afslørede deres bruttoliste til den famøse Golden Boy-pris kunne man få øje på hele fire Arsenal-spillere. Udover Arsenals kommende franske forsvarstalent William Saliba, guldfuglen Bukayo Saka og den brasilianske komet Gabriel Martinelli fandt man hverken Emile Smith-Rowe, Matteo Guendouzi eller Joe Willock.I stedet dukkede den noget mere ukendte Trae Coyle op på listen. Coyle er en 19-årig kantspiller, som har spillet i den røde Arsenal-trøje i løbet af hele sin børne – og ungdomskarriere, hvilket dulminerede da han i juni 2019 satte sin underskrift på sin første professionelle kontrakt som fodboldspiller med Arsenal.

Nogen Arsenal-fans har måske stødt på Coyle for sin spektakulære driblinger, som gjorde den talentfulde midtbanespiller til et mindre hit på YouTube i 2016. Allerede dengang blev der talt om at Coyle var på vej mod storhed i Nordlondon og snart kunne finde sig til rette blandt førsteholdets stjerner. Skader og en del umodenhed i sit spil har dog holdt Coyle nede på U23-holdet i et godt stykke tid. Nu er Coyle dog inde omkring træningen hos de store drenge, og Arteta gav også Coyle uofficiel debut i en træningskamp mod Brentford i starten af juni i denne måned. En indikation på, at Coyle muligvis er den spiller, som er tættest på at kunne få lov til at gøre sig gældende og få minutter i Premier League og FA Cup´en. Med en skade, der holder Gabriel Martinelli ude for resten af sæsonen er chancen ikke blevet mindre, og med et tætpakket kampprogram og mulighed for fem udskiftninger er der god sandsynlighed for at se Coyle i aktion i denne sæson.

På trods af sine åbenlyse tekniske kvaliteter, fart og evner i at kunne udfordre sin direkte modstander mangler Coyle stadig en afgørende portion timing i sit spil, der vil kunne gøre hans beslutninger mere betydningsfulde og afgørende på banen. Mikel Arteta har dog god erfaring med at få det bedste ud af kantspillere, han har arbejdet med i, først og fremmest i Manchester City, hvilket er en kvalitet, han forhåbentlig kan bære med sig videre, når det kommer til spillere som Coyle og Reiss Nelson.

Zech Medley

Nok den mest erfarne blandt den nye gruppe af unge. Zech Medley er en 19-årig centerforsvarer, med tekniske kvaliteter, der ikke er bange for at bringe bolden ud fra egen zone.

En anden af Medleys væsentlige kvaliteter er hans fysiske attributter, der kommer til udtryk i blandt andet hans højde på 1,96cm som giver ham en naturlig fordel i duelspillet i luften. Selvom Medley er skræddersyet til centerforsvaret kan den høje forsvarsspiller også gøre sig brugbar på venstrebacken, og endda være en offensiv én af slagsen efter tidligere at have spillet som kantspiller.

Medley har allerede fået sin førsteholdsdebut, da Unai Emery gav forsvarstalentet chancen i tre kampe i sidste sæsons cupturneringer. Han har dog stadig sin debut i Premier League til gode, selvom han mere end en håndfuld gange har været på bænken. Efter at have optrådt i løbet af førsteholdets pre season sidste sommer troede mange, at Medley var blevet indlemmet som et fast medlem af førsteholdstruppen. Forsvarsspilleren blev dog ikke tildelt et trøjenummer og måtte derfor som udgangspunkt være en del af U23-truppen. Blandt de andre unge har Medley ikke skinnet igennem i denne sæson og har endda til tider måtte se sig ude af startelleveren på U23-holdet. Alligevel har Mikel Arteta givet Medley en ny chance på førsteholdet, hvilket der specielt er én særlig grund til. Medley er nemlig venstrebenet, hvilket Arteta ser som en stor kvalitet, da spanieren ellers kun står med Pablo Mari som sin anden venstrebenede centerforsvarer. Mari er som bekendt nu blevet langtidsskadet, hvilket dog ikke umiddelbart baner vejen for den 19-årige Medley, der stadig må væbne sig med tålmodighed.

Det er dog ikke på nogen måde utænkeligt, at Arteta har tænkt sig at ryde stort op i Arsenal-truppen i løbet af sommeren, hvilket kan gå ud over folk som Sokratis og Rob Holding og i stedet give flere chancer til unge Medley.

 class=
Trae Coyle og Zech Medley til træning Foto: Stuart Macfarlane

Matt Smith

Arsenal har over årene været kendt for at have oceaner af kreative spillere på midtbanen til både at kontrollere og skabe kampene med flair og finesse. I 2014 kunne Arsene Wenger ikke tage imod tilbuddet om at få Cesc Fabregas tilbage til klubben, simpelthen fordi han allerede stod med Aaron Ramsey, Jack Wilshere, Santi Cazorla, Tomas Rosicky og Mesut Özil i truppen. Tilbage er Özil dog den eneste tilbageværende kreative midtbanespiller fra den tid, hvilket fik klubben til forud for denne sæson til at hente Dani Ceballos på en låneaftale. Andalusieren er dog umiddelbart ikke at finde i Arsenal i næste sæson, ligesom det heller ikke er nogen hemmelighed, at Arsenal ikke ser den store fremtid i Özil. Det ligner derfor, at Arsenal skal ud at kigge efter nye playmakere til midtbanen. En af de mere risikable, men ligetil muligheder er den 19-årige Matt Smith, der besidder en lang række kvaliteter, som Arsenal er på udkig efter. Fra en position som dybdeliggende playmaker er Smith en fremragende bolddistributør med et øje for den fremadrettede pasning. Smith sætter konstant tempo i spillet og kan være chanceskabende både med sine afleveringer i dybden eller som en dynamisk figur lige uden for modstanderens felt. Selv har han også vist sig ganske habil foran mål, hvilket hans tal fra hans gennembrudssæson i 2018/2019 bevidner om.  Fem mål og hele 14 assists i 22 optrædender i sin første fulde sæson på U18-holdet blev det til for den unge Smith. Til sammenligning nåede Bukayo Saka ”kun” op på seks mål og fem assists i sin debutsæon på U18-holdet i 2017/2018. På trods af de lovende takter er der dog nok stadig et stykke vej før Smith ligesom sin landsmand Saka også får sit gennembrud på førsteholdet. Selvom han spillemæssigt har været stabil i sin første sæson på U23-holdet har han ikke kunne rage samme antal assists og mål til sig i denne sæson. Defensivt mangler Smith foreløbigt også at kunne lægge noget til sit spil for at gøre sig gældende til dynamikken i Premier League.

Man kan på Smiths vegne også være bange for om konkurrencen er for hård, hvis Arteta kan få gang i Matteo Guendouzi, Emile Smith-Rowe m.fl. Ligeledes er det langtfra udelukket, at Arsenal går ud og køber en spiller til netop den position, Matt Smith spiller.

Smith må som sit mål forsøge at få et par Cup-kampe i næste sæson, hvor han forhåbentlig kan vise nogen af de fine takter, han har vist igennem ungdomsrækkerne.  

 class=
Matt Smith til træning Foto: Stuart Macfarlane
Indkøbskurv