VICTORIA CONCORDIA CRESCIT – HISTORIEN BAG ARSENALS MOTTO

Selvom det først for alvor var med Arsene Wengers indtog i Premier League, at Arsenal begyndte at spille smuk fodbold, har Arsenal i mere end 70 år profileret sig med at ’sejre igennem harmoni’. ’Victoria Concordia Crescit’, som Arsenals latinske motto hedder. I denne artikel kigger vi nærmere på mottoets oprindelse og anvendelse.

Når en Arsenal-fan vælger at få en tatovering, der skal markere sin kærlighed til klubben, vælger de fleste ofte mellem to forskellige slags; enten vælger man at få Arsenals kanon placeret på kroppen og ellers får de fleste foreviget ”Victoria Concordia Crescit”. Victoria Concordia Crescit er Arsenals latinske slogan, der betyder ”Victoria Concordia Crescit”, der på dansk oversættes til ”Sejr igennem harmoni”. Arsenal har af flere omgange haft sloganet integreret som en del af sit logo, og med Arsene Wengers tilgang i 1996 gav sloganet også resonans med spillet på banen.

I lang tid blev Harry Homer krediteret for at have fundet på sloganet for The Gunners. Homer var daværende redaktør på Arsenals kampprogrammer, og i det sidste kampprogram for 1947-1948-sæsonen fremgik sloganet så. Homer havde således gået til Arsenals ledelse med idéen, som havde accepteret brugen af sloganet. Motto´et blev således accepteret ”fordi harmoni altid er stede på Highbury”, hvilket er beskrevet i Arsenal-håndbogen for 1949-1950-sæsonen. Arsenal fik således inkorporeret sloganet i sit logo allerede fra og med 1949-1950-sæsonen.

 class=
Kampprogram fra 1948.

Faktisk stiftede Arsenal dog allerede bekendtskab med sloganet for mere end 100 år siden, nemlig i sommeren 1913, da Arsenal drog fra Plumstead i Sydlondon til Highbury i Nordlondon. I Arsenals sidste sæson i Plumstead spillede The Gunners ganske horribelt, hvilket skaffede dem deres dårligste pointhøst i den øverste engelske række nogensinde. Der skulle således gå 70 år før et andet hold i den øverste engelske liga skulle opleve en lige så horribel sæson. Det gad Arsenal-fansene ikke at se på, hvilket gjorde at Woolwich Arsenal havde urimelig få tilskuere til deres sidste kampe i 1912-1913-sæsonen.

 class=
Arsenal-håndbog fra 1949/1950-sæsonen.

Arsenal (dengang Woolwich Arsenal red.) startede derfor sæsonen 1913-1914 ud med ikke bare et nyt hjem og en ny hjemmebane, men også en ny tilværelse i Englands anden bedste række uden den store opbakning fra Londons fodboldinteresserede. I den anden bedste række klarede Arsenal det dog forrygende og vandt sine første tre ligakampe, ligesom det blev til en testsejr over bysbørnene fra Queens Park Rangers. Woolwich Arsenal var således i toppen af den engelske anden division og tilskuerne begyndte igen at komme fra alle egne af London for at se The Gunners – nu i Nordlondon.

I nye omgivelser og med succces på grønsværen så Arsenal sit stik til at skabe sig et nyt image, hvilket i første omgang betød, at der blev introduceret et kampprogram design, der gik fra at være otte sider til nu at være 16 sider. Den daværende ansvarshavende for kampprogrammet var en fyr ved navn George Allison, der gik under kælenavnet ”Gunners Mate”. På forsiden af kampprogrammet var der en ugentlig sektion med titlen ” Vores ugentlige snak med direktørerne”. I denne sektion var stemningen aldeles god i forbindelse med kampen mod Hull City d.20 september 1913. Så god at Arsenals daværende direktører, Henry Norris og William Hall beskrev en følelse af ’overensstemmelse’ i klubben, hvor de i den forbindelse benyttede sig af det latinske udtryk ”Victoria Concordia Crescit” (Nedenfor ses den relevante side fra kampprogrammet.) Og sådan kom det til at Arsenal fik sit berømte motto, der i dag pryder facaden på Emirates Stadium, og som bliver anvendt af Arsenal-fans over hele verden.

 class=
Indkøbskurv