TORREIRAS GENOPSTANDELSE

Efter en sløj halvsæson præget af bænkpladser og eksperimenterende positioner, er Arsenals bolderobrer endelig tilbage i topform på sin vante plads. Ikke underligt har det allerede gavnet hele holdet og ikke mindst manden selv, og Lucas Torreira kan være et rigtig godt bud på forårets profil i Nordlondon.

Mikel Arteta har kun været træner for Arsenal i knap en måned, men allerede nu har han vendt truppens humør. Han har fået underpræsterende spillere til at finde deres retmæssige niveau og har forbedret spillet på banen markant. Spillere som fangruppen tidligere enstemmigt ønskede skulle forlade klubben er nu begyndt at spille på et niveau, der gør det svært at skille sig af med dem.

Tidligere anfører Granit Xhaka, som nærmest allerede var afleveret i Hertha Berlin, har lavet en massiv U-vending og spiller bedre end nogensinde før i en Arsenaltrøje. Forsvaret har stadig sine mangler, men Sokratis og David Luiz har fundet et fornuftigt niveau som makkerpar. Og Ainsley Maitland-Niles, som hidtil havde lignet det han er – en central midt der spiller back – er nu så småt begyndt at ligne en højre back i Artetas system.  

Der er mange spillere der har forbedret sig under Mikel Arteta, men den mest betydningsfulde taktiske ændring har været, at Lucas Torreira er kommet tilbage på holdkortet som 6’er. Han har spillet fuld tid i næsten alle kampene under Arteta. Det er kun en muskelskade i kampen mod Crystal Palace, der har stået i vejen for at uruguayaneren kunne have spillet 450 minutter ud af 450, i de fem kampe med Arteta i spidsen.

Lucas Torreira genopstod med stil, da han i udekampen mod Bournemouth tog prisen som Man of the Match med hjem til London. Arsenals nummer 11 var tilbage på den defensive midtbane og leverede en oprydningslektion i verdensklasse. Han vandt 100% af sine dueller, havde en pasningspræcision på 88% og havde astronomiske 11 bolderobringer. En præstation der trak minder tilbage til spillerens første halvsæson i Arsenal, hvor han skærmede forsvaret og stod i vejen for stort set alle, der prøvede at komme forbi ham.

Det 23-årige midtbaneanker har spillet så godt på det seneste, at han vandt Arsenals Player of the Month for december. En pris der fortæller, at Torreira også spillede godt under den midlertidige head coach, Freddie Ljungberg. Torreira har fortsat niveauet i starten af januar og var blandt andet en nøglespiller i Arsenal sejr over Manchester United nytårsdag.

Lucas Torreira og Granit Xhaka har været et glimrende makkerpar, som de to defensive midtbanespillere i Artetas 4-2-3-1 formation. De to spillere komplimenterer hinanden godt, hvilket de også gjorde under Unai Emery, da han vel og mærke brugte dem sammen på midten. Xhaka får mere frihed på bolden, når han ved, at Torreira er der til at rydde op. Den samme frihed er der ikke, når det er Matteo Gunedouzi, som spiller, fordi franskmanden selv kan lide at drive med bolden.

Torreira skaber balance på holdet, når han spiller 6’er. En balance som manglede i slutningen af Unai Emerys trænerperiode. Her blev Torreira brugt mere som en 8’er og sågar et par gange som 10’er, fordi uruguayaneren har gode evner i presspillet. Men det kostede for meget defensivt, fordi der ikke længere var et skjold foran forsvaret. Uruguayaneren har selv fortalt, hvordan han var utilfreds med måden, han skulle spille på under Emery, og selv supporterne kunne se, at den var helt gal.

Arsenal går et vitalt forår i møde. Ligapositionen skal forbedres markant og det forventes, at holdet igen i år er med i slutfasen af Europa League. Champions League kvalifikation igennem Premier League ser tæt på umuligt ud, men det kan stadig opnås hvis man vinder Europa League. Det kræver, at holdet præsterer, og at spillerne individuelt vedligeholder og forbedrer det niveau, de har nået under Mikel Arteta. 

Nøglen til succes for Arsenal ligger hos Lucas Torreira, og det gør den fordi, at han bringer balance til holdet. Pierre-Emerick Aubameyang er naturligvis vigtig, fordi han scorer så mange mål, men fordi Arsenal har så skrøbeligt et forsvar, er det endnu vigtigere at holdet er i balance. Målene skal nok komme med alle de offensive strenge, Arsenal har at spille på.

Så hold øje med Lucas Torreira i foråret, han bliver vigtig for Arsenals succes. Efter et sløjt efterår har den lille fighter tilmed noget at bevise. Derfor er han et godt bud på forårets profil i Arsenal.

Indkøbskurv