TOP 5 UDEBANETRØJER SIDEN 1990

Så er turen kommet til de bedste udebanetrøjer siden 1990. Jeg har gravet i arkiverne og givet mit bud på de flotteste udebanetrøjer siden 1990. Kriterierne er simple og vurderet på to parametre; trøjens udseende og historien der blev skabt i de respektive trøjer.

5. Trøjen fra Old Trafford

Trøjen blev første gang introduceret i 2001 som udebanetrøje til 2001/2002-sæsonen. Det var første gang Arsenal, lancerede en udebanetrøje i guld, som var et modspil til de traditionelle gule eller blå udebanetrøjer. Trøjen er måske mest kendt for kampen mod Manchester United den 8. Maj 2002. Et kvarter inde i anden halvleg sikrede Arsenal sig ”The Double”, efter Sylvain Wiltord lagde bolden forbi Barthez i målet. Det er en trøje, som skiller sig meget ud, når man ser spillerne have den på. Udtrykket blev den blå krave, der går igen på shortsne, som er en virkelig fed detalje. Derudover er der en rød stribe, der går ned gennem ærmet, som giver en god reference til hjemmebanedragten i rød. Det er en karakteristisk trøje, da men ikke ser særlig mange guldtrøjer rundt i klubberne. At trøjen, så dermed fik sin værdi opfyldt, da Arsenal i sæsonen vinder ”The Double” er måske lettere perfekt. 

 class=

4. Det blå lyn

I 1994 blev den første blå udebanetrøje båret af Arsenal i forbindelse med skiftet fra Adidas til Nike. Året efter introducerede Arsenal en ny mørkeblå trøje, der umiddelbart minder om den første fra 1994. Trøjen fra 1995-1996 sæsonen har et skær af lynstriber ned igennem midten. De to nuancer af blå, der deler trøjen op farvemæssigt, spiller virkelig godt sammen. I starten af samarbejdet mellem Nike og Arsenal, der varede 20 år, benyttede Nike sig af deres logo som skrift, suppleret med deres klassiske logo under. Især når man kigger på trøjen nu, giver det et mere retro look, der definerede, hvordan trøjerne skilte sig ud i 90’erne. En detalje der er værd at bemærke, er den røde farve i kraven lige ved halsen og for enden af ærmerne. Det giver en god reference den til klassiske røde hjemmebanetrøje. Overordnet set er det en rigtig vellykket trøje. Sæsonen hvor trøjen blev båret i, er ikke værd at skrive om. Det var første sæson under Bruce Rioch, der skulle redde Arsenal fra en 12. plads sæsonen før, hvor der var blevet skabt kaos i forbindelse med fyringen af George Graham, der havde modtaget penge ulovligt fra den norske agent, Rune Hauge. Bruce Rioch og holdet sikrede sig i sidste spillerunde af Premier League, femte pladsen, der betød kvalifikation til den første runde af UEFA Cuppen. I FA Cuppen røg Arsenal ud til Aston Villa i semifinalen. Umiddelbart huskes sæsonen, og dermed måske og trøjen, for transferen af Dennis Bergkamp, der skulle vise sig at blive en af de bedste Arsenal-spillere i historien.

 class=

3. Hyldest til Herbert Chapman

På tredjepladsen finder vi faktisk to trøjer. I 2007 introducerede Arsenal to trøjer, der var lavet som hyldest til Herbert Chapman, der var træner i klubben mellem 1925 og 1934. Herbert Chapman var en mand, der revolutionerede fodbolden på det tidspunkt, ved blandt andet at sætte numre bag på trøjerne. Han vandt to ligatitler og en FA Cup i sin tid som Arsenal-træner.

Tilbage til 2007-2008 sæsonen hvor de to trøjer blev brugt som henholdsvis udebane- og tredjetrøje. Udebanetrøjen er i en klassisk hvid farve samt bordeaux, der må siges at være en hyldest til de klassiske Highbury farver, skinner virkelig godt igennem. Midt på trøjen er der en horisontalt skrift med detaljer over de mange innovative implementeringer, Herbert Chapman gav til fodbolden. Bordeauxfarven der er placeret i kraven og på ærmerne gør trøjen enorm stilsikker. Samtidig bliver den også brugt flittigt på både shorts og strømper. Overordnet set er det måske en af de pæneste trøjer, Arsenal nogensinde har båret.

Vel nok er trøjen mest kendt for udekampen mod AC Milan i Champions League, hvor Arsenal sikrede sig avancement efter en 0-2 sejr bl.a. efter et flot langskud af Cesc Fabregas. Tredjetrøjen er ligesom udebanetrøjen skabt med bordeaux-farven, der giver det klassiske udtryk. Der er et lille strejf af guldfarve i kraven, der eventuelt kan referere til hjemmebanetrøjen, der blev båret i samme sæson. I nakken på begge trøjer er der en hyldest til Chapman.

Tredjetrøjen huskes nok bedst for en udekamp mod Bolton d. 29 Marts 2008, hvor Arsenal vender 2-0 til 3-2 i den dybe overtid og sikrer sig liv i guldkampen. Og apropos guldkampen, så var 2007-2008-sæsonen det tætteste Arsenal havde været på en Premier League titel siden 2004. I langt det meste af sæsonen lå Arsenal helt med fremme i toppen sammen med Manchester United, men en sløj start på foråret med fire point i fem kampe betød, at Arsenal måtte se sig takke med tredjepladsen i Premier League, og kun fire point op til Manchester United, der tog guldet. I Champions League ventede Liverpool i kvartfinalen efter AC Milan var blevet slået ud. Her trak Liverpool det sidste strå og gik sammenlagt videre til semifinalen med 5-3.

2. Tilbage til de gamle farver

På andenpladsen finder vi endnu en af de karakteristiske gule udebanetrøjer. Det er udebanetrøjen fra 2013-2014 sæsonen. Det var den sidste trøje, Nike producerede for Arsenal efter samarbejdet startede tilbage i 1994. Trøjen kan i den grad sammenlignes med udebanetrøjen fra mesterskabssæsonen 2003-2004, hvor den gule trøje blev suppleret med den blå krave. Forskellen mellem trøjen fra 2003 og 2013 er vel nok, at udebanetrøjen fra 2013 er langt mere stilren. Hele dens opbygning samt modspillet af den blå krave og den blå farve på ærmerne er helt perfekt. Desuden så er detaljerne omkring kraven helt fænomenale, hvor tre knapper er med til at udgøre kraven. Igen er Nike gode til at lave en stribe i kraven og på ærmerne der har tilknytning til trøjens farve, nemlig den gule farve der er integreret i kraven og ærmerne.

2013-2014 sæsonen var en rigtig god sæson for Arsenal. Langt henne i januar sad de på førstepladsen og det lignede, at 10 års ligatiteltørke var ovre. Men desværre så var februar og marts to helt katastrofale måneder for Arsenal og i sidste ende måtte de se sig selv på en fjerdeplads. I FA Cuppen gik det heldigvis meget bedre, og med en sejr over Hull City i finalen sluttede Arsenal dermed ni års pokaltørke.

 class=

1. Bruised Banana

På førstepladsen er der vel nok den mindste overraskelse. Hvis et kultkit skulle defineres for Arsenal, så ville det nok være denne trøje. Bruised Banana, som den også bliver kaldt, er den fedeste udebanetrøje, Arsenal har båret.

Den blev introduceret tilbage i 1991 og skulle være udebanetrøje gennem to sæsoner. Den blev skab oven på mesterskabet i 1991 og skulle være næstsidste installation af Adidas trøje inden det samarbejde ville slutte. Det er en trøje, der den dag i dag har skabt en kultstatus. Skal man erhverve sig den nu, skal man betale mellem 3000-5000 danske kroner. I forbindelse med Adidas tilbagevenden til Arsenal i 2019, lavede man en reproduktion, der blev udsolgt på noget der lignede fem minutter.

Udebanetrøjen, som Arsenal spiller med denne sæson, er stærkt inspireret af Bruised Banana fra 1991. Hvad er det så der gør den så speciel? Den er så anderledes end nogen anden trøje Arsenal, og måske også andre klubber, nogensinde har spillet i. Det er en trøje, der på en måde symboliserer 1990’erne med dens farverige udtryk med mønster på.

Samtidig er det også en trøje, som nogle af de største Arsenal-ikoner har spillet i fx Ian Wright og David Rocastle. Da den blev indført til sæsonen 1991-1992, var der selvfølgelig store forventninger, da Arsenal havde vundet ligaen sæsonen inden. Desværre blev det ikke til mere end en fjerdeplads i ligaen og i de hjemlige cupturneringer, måtte Arsenal se sig slået ud i de tidlige runder. Sæsonen efter i 1992-1993, der var den første installation af Premier League, som vi kender det i dag, måtte Arsenal desværre sande sig med en tiende plads i ligaen. Dog skulle triumfen komme i kampe mod Sheffield Wednesday, der både blev besejret i ligacuppen og i FA Cuppen.

 class=
Indkøbskurv