TIERNEY VS. TAVARES – ET LUKSUSPROBLEM

Kieran Tierney er endelig blevet en fast del af startopstillingen igen. Tierney’s skade tidligere på sæsonen har imidlertid skabt lidt af et luksusproblem for Mikel Arteta. Sommerens indkøb til venstrebacken, Nuno Tavares, har vist sig at være en seriøs udfordrer til Tierney. I denne artikel kigger vi på forskelle og ligheder mellem de to, og kommer med et bud på, hvordan Arteta løser sit luksusproblem.

På trods af, at Tierney i forrige sæson var en klar kandidat til årets spiller for Arsenal, mistede han tidligere denne sæson, som konsekvens af en skade, kortvarigt pladsen i startopstillingen til Tavares. Tavares spillede i perioden nogle blandede kampe. Han var blandt andet en kandidat til kampens spiller mod Newcastle, mens han spillede en horribel kamp mod Liverpool, hvor det meste af Arsenals hold dog også faldt sammen.

Mange regnede Tierney for at gå direkte tilbage i startopstillingen efter han havde overstået sin skade, men sådan skulle det ikke gå. Tavares startede fortsat, og Tierney sad på bænken. Spørgsmålet er dog, hvordan det var Tavares’ egen fortjeneste, eller om det var en del af en større plan. Et godt bud kunne dog være, at det var Artetas måde at give Tavares nogle minutter i benene i løbet af sæsonen. Tierney bliver af og til skadet, og Tavares ser samtidig ud til at blive foretrukket fremfor Sead Kolasinac, som ser ud til at være på vej væk fra klubben. Derfor kan det være smart, at Tavares ikke mangler kamptræning.

Mange blev overrasket over Tavares’ evner, eftersom man ikke har set meget til den unge forsvarsspiller før nu. Der blev derfor spekuleret i, hvem der skulle have pladsen af de to spillere. Lad os kigge på nogle forskelle og ligheder mellem de to, og komme med et bud på en løsning på dette luksusproblem.

Hvor modsætninger mødes

Der er åbenlyse forskelle og ligheder mellem Tierney og Tavares. Begge er lynhurtige. Det er måske ikke den tydeligste lighed mellem de to, men Tierney er faktisk blevet kåret som den hurtigste spiller i truppen foran Pierre-Emerick Aubameyang. Det har været tydeligt at se Tavares’ fart i hans løb frem ad banen, hvor en erobring fra ham ofte fører til en kontramulighed. Her viser der sig også en væsentlig forskel på de to. Selvom Tierney er god til at komme med frem, må Tavares siges at gøre dette på en noget anderledes måde. Selvom han, ligesom Tierney, også går med frem på kanten, ser man tit Tavares trække ind i banen for enten at afslutte eller for at smide en bold over på modsatte kant. Her holder Tierney sig mest på kanten.

Tavares er i disse situationer en stor trussel, da han kan skyde med begge ben. Tavares kan dog ikke siges at være verdens bedste skytte. Det er svært at sige, hvorvidt han endnu har ramt målet, men han har ikke haft held med sine skud, som mest er røget langt over mål. Tierney har til gengæld et fremragende skud, som man indimellem ser, blandt andet i kampen mod West Ham, hvor det krævede en fabelagtig redning af den gamle Arsenal-målmand Lukasz Fabianski for at holde bolden ude af målet.

I kampen mod Liverpool så vi, at Tavares stadig er en ung, urutineret spiller. Han lavede desværre en del fejlafleveringer, som var skyld i mål og farlige situationer. Tierney er mere sikker i sine afleveringer og er en del af den kerne som Arteta bygger holdets kultur på. Tierney ses som en rutineret lederskikkelse på holdet, og derfor bidrager de samtidig med forskellige ting, selvom de spiller samme position og har nogle lighedstræk i spillestil. Tavares ville være at foretrække i en kamp, hvor der kunne opstå hurtige kontramuligheder. Disse skaber han også selv med sine gode tacklinger og erobringer, såvel som sin fart og kreative driblinger frem ad banen. Tierney ville være at foretrække i en kamp, hvor der kræves rutine og velovervejede beslutninger i bagkæden.

 class=

Rutine eller kreativitet – løsningen på problemet?

Arteta står overfor et luksusproblem. På den ene side har man en rutineret Tierney som mange også gerne ser tage anførerbindet, efter det blev frataget Aubameyang. På den anden side har man en ung og kreativ spiller, som virkelig kan udvikle sig med tiden, i Tavares. Arteta har vist, at det kan betale sig at vente med at smide spillere ind for tidligt, selvom han ofte er blevet kritiseret for dette. Den taktik førte han med Gabriel Martinelli, som endelig har fået sit gennembrud. Den samme taktik fører han på nuværende tidspunkt med den 18-årige Charlie Patino, som fik sin debut mod Sunderland i Carabao Cuppen, hvor han ovenikøbet scorede sit første mål for klubben.

Arteta har udtalt, at han er nødt til at blive modnet mere inden han bliver en fast bestanddel af førsteholdet, og mon ikke det også er en fin taktik at køre med Tavares, som tydeligvis stadig mangler en del rutine. På trods af sine flotte dribleture frem ad banen, opstår der samtidig ofte farlige situationer i kraft af dårlige beslutninger og upræcise afleveringer. Svaret på løsningen må derfor være, at Arteta skal finde ud af, hvem som passer bedst, til de kampe der skal spilles. Her må han vælge mellem rutine og lederskab, eller fart og kreativitet.

Indkøbskurv