STATUS EFTER TRANSFERVINDUET

Transfervinduet er lukket, og en lille vinterpause står nu for døren. To afgange og to tilgange blev det til – alle sammen låneaftaler. Det er derfor tid til at gøre status over klubbens udgangspunkt, samt hvilke forventninger man kan tillade sig at have til den resterende del af sæsonen.

Forsvaret er blevet styrket med henholdsvis Pablo Mari, som kommer fra den brasilianske klub Flamengo, og Cedric Soares som er ankommet fra Southampton. Det er ikke de mest højprofilerede tilgange, men to tilgange som er med til at styrke bredden i defensiven, hvor truppen i øjeblikket er præget af en del skader.

Pablo Mari spiller midterforsvar, og har tidligere været i Manchester City. Han blev sidste sommer solgt til Flamengo efter tre låneophold rundt i Europa. Arsenals tekniske direktør, Edu, udtalte i forbindelse med handlen, at klubben har fulgt Pablo Mari længe, og at han vil være med til at tilføje kvalitet i de bagerste rækker. Desuden bliver han den eneste af klubbens midterforsvar, som naturligt kan ligge sig i venstre side af forsvaret, da han er venstrebenet. Hvis klubben ønsker det, er det muligt at lave aftalen permanent efter sommeren.

Cedric Soares kommer til fra Southampton, hvor han har spillet siden 2015. Portugiseren kommer til på en lejeaftale, som udløber til sommer. Ligeledes udløber hans kontrakt med Southampton, og det er derfor muligt at underskrive en kontrakt med ham, hvis klubben ønsker det. I sæsonen 19/20 var Soares udlejet til italienske Inter, hvor han kun fik spillet fire kampe på grund af skader. Han kommer til Arsenal med en mindre skade, som dog ikke vil holde ham ude længe.

Han er en dygtig back, som blandt andet var med til at vinde EM for Portugal i 2016. Mikel Arteta udtalte, at portugiseren skal være med til at styrke bredden på højreback positionen, hvor Hector Bellerin er den eneste rigtige højreback til rådighed. Ainsley Maitland-Niles foretrækker at spille længere oppe på banen, men har været med til at dække positionen i Bellerins fravær.

Defensiven er styrket under Arteta

Defensiven er blevet markant styrket efter Artetas tiltrædelse. Senest blev buret holdt rent ude mod Burnley, som ellers normalt spiller en type fodbold, som Arsenal har svært ved at kontrollere.

Klubben er i øjeblikket hårdt ramt på venstrebacken med skader til Kieran Tierney, Sead Kolasinac og senest den vikarende venstreback Bukayo Saka, som måtte gå ud med en skade under kampen mod Burnley. Skadens omfang er usikker, og forhåbningen er, at skaden ikke er for alvorlig. Den meste oplag alternativ til positionen er Granit Xhaka. Schweizeren har spillet der før for Arsenal, men mangler en del fart, og det kan derfor være et område, hvor modstanderene kan straffe Arsenal i den kommende periode.

Backerne er mere tilbageholdende under Arteta, hvilket skader den offensive del af spillet. Pasningsspillet bliver nogle gange for centralt, fordi backerne bidrager mindre til det offensive spil – specielt når Aubameyang spiller på kanten, fordi han trækker meget ind på angriberens plads.  Angrebsspillet er derfor ikke altid flydende, hvilket var tydeligt mod netop Burnley. Pasningsspillet var for langsomt under store dele af kampen.  Det betød dog ikke, at holdet ikke kom frem til chancer. Effektiviteten manglede dog, selvom chancerne tilfaldt den tilbagevendte topscorer.

Det var Aubameyang første kamp tilbage efter tre dages karantæne, og gaboneseren så lidt rusten ud. Man er dog ikke i tvivl om, at målene nok skal vende tilbage for den lynhurtige angriber. Ligeledes er det lang tid siden Alexandre Lacazette har leveret mål. Han arbejder dog stenhårdt defensivt, og gør rigtig meget godt for selve holdet.

Målsætningen for resten af sæsonen

Arsenal ligger i øjeblikket nummer ti i Premier League med ti point op til den altafgørende fjerdeplads i tabellen, som giver adgang til Champions League. Det kan lade sig gøre, men det bliver svært, og kræver at holdet sammensætter en stime af sejre, når det kommer tilbage fra deres ophold i Dubai.

En anden mulighed, hvis man vil vende tilbage til Champions League, er at vinde Europa League. Arsenal må betragtes som en af favoritterne, og det burde være realistisk at gå rigtigt langt i turneringen.

Det kommende program ser tilforladeligt ud. De næste tre Premier League spilles alle sammen på Emirates Stadium, mens Olympiakos og Portsmouth venter i henholdsvis Europa League og FA Cuppen. Muligheden for en god stime er bestemt til stede.

Næste kamp er mod Newcastle søndag den 16. februar.

Indkøbskurv