SPILLERTYPER I EDU OG ARTETAS REKRUTTERINGSPROGRAM

Da transfervinduet smækkede i d. 31. januar, blev der slået en tyk streg under Edu og Mikel Artetas indflydelse og retning på trupsammensætningen hos Arsenal. I januar blev der taget afsked med flere store og løntunge navne, mens Mathew Ryan og Martin Ødegaard kom til på lejeaftaler for resten af sæsonen. Netop den ageren og beslutningstagen vidner om et tæt samarbejde mellem Edu og Arteta, som går i samme retning for at rekruttere spillere til fremtidens Arsenal. I dette indlæg gives der et bud på hvilke spillertyper, som ledelsen kigger efter baseret på Arsenals spil og udtryk under Mikel Arteta.

En svær balancegang

Scouting og rekruttering er en af hovedingredienserne til succes i en fodboldklub – både på den korte og lange bane. Nogle spillere bliver hentet grundet et stort udviklingspotentiale, velvidende at spilleren ikke er klar til at præstere på højeste niveau. Andre spillere bliver hentet til at skulle præstere lige nu og her – og der kan også være en helt tredje grund.

Det primære er dog, at klubber med en god strategi og evne til at rekruttere vil klare sig bedre, end de klubber som er uden strategi og retning på området. Man kan argumentere for, at netop denne proces har haltet i Arsenal igennem en længere årrække. Dette gælder både på spillerindkøb og spillersalg.

Mikel Arteta overtog i december 2019 en trup, som var uharmonisk, uden retning på fodboldbanen og tro på egne evner. Det var samtidig en trup, som ikke var sammensat af spanieren selv.

Et år, og to transfervinduer senere, er billedet og stemningen i klubben vendt fuldstændig på hovedet. Det er en klar og tydelig retning i spillet på banen, og man begynder at fornemme et mønster i trupsammensætningen, selvom der stadig er langt til det endelige mål.

Overliggeren flytter sig

Data og vidensdeling har stor indflydelse på rekrutteringsprocessen. Trænere, forskere og specialister fortsætter med at skubbe til overliggeren for, hvad man kan gøre for at blive dygtigere, mere effektive og succesfulde. Vidensdeling og brug af data har i løbet af de seneste år vundet stort indpas på spillerrekruttering i fodboldklubberne. Jo større ressourcer klubberne besidder – jo mere data har de mulighed for at tilgå.

I processen fra at identificere en spiller til at rekruttere spilleren til klubben, er det i dag utænkeligt, at data ikke har været et af parametrene, som man måler på. Data kan i høj grad underbygge tesen om, at spilleren passer perfekt ind i klubbens spillestil. Scouts, rekrutteringsansvarlig og trænerne kan hurtigt blive enige om spillerens spidskompetencer ved at se på den pågældende spiller i aktion, men analytikeren kan bringe de afgørende data.

 class=
Eksempel på data fra Ødegaards sæson i Real Sociedad. Den data kan være afgørende i processen med at identificere hans kvaliteter ift. Arsenals udtryk og spillestil. Venligst udlånt af Jon Ollington.

Arsenal opsagde størstedelen af sin scouting-afdeling i august 2020 som en del af nedskæringerne under de økonomiske konsekvenser af Covid-19-situationen. Francis Cagigao blev især omtalt, som på daværende tidspunkt var “Head of International scouting”, da han var manden, som scoutede og anbefalede Cesc Fabregas og Hector Bellerin til den sportslige ledelse.

Beslutningen mødte en del kritik, men i sidste ende handler det om, at agent-scouting, teknologi og data fylder mere og mere. Chancen for at finde en spiller, som andre klubber ikke har kendskab til, er minimal, da klubberne er blevet enormt struktureret på alle områder.

4-2-3-1 som den foretrukne udgangsformation

Mikel Arteta ser ud til at have lagt sig fast på sin foretrukne udgangsformation. Det er netop kun en udgangsformation, da det fleksible positionsspil gør, at talkombinationen hurtigt bliver en helt anden. Udgangsformationen er i højere grad intakt, når Arsenal ikke er i boldbesiddelse.

Arsenal-manageren ønsker et ambitiøst udtryk for sit hold. Det ses i alle spillets faser. Her følges de nyeste tendenser og trends for at kunne uddanne spillerne til det komplekse spil, som hele tiden udvikler sig. Det betyder samtidig, at der stilles store krav til spillerne. Nogle excellerer allerede i spillestilen, mens andre stadig er på vej.

 class=

Arsenals udtryk har udviklet sig markant under ledelse af spanieren, og der opstår hele tiden små nuancer og finesser i spillets faser. Der begynder samtidig at tegne sit et mønster for de spillertyper, han ønsker på de forskellige positioner.

Hvilke positionsspecifikke krav bliver der stillet til spillerne? Hvilke kompetencer skal de besidde? Dem gives der her et bud på ud fra de forskellige positioner i udgangsformationen 4-2-3-1.

 class=
 class=
 class=
 class=
 class=
 class=
 class=

Indkøbskurv