SPILLERPORTRÆT: OLEG LUZHNY

Forud for den vitale kamp mod Leicester City FC. havde Arsenal inkluderet vores tidligere Ukrainske højre back, Oleg Luzhny. I følgende artikel kan du blive klogere på, hvem Luzhny var som spiller.

Oleg Luzhny startede sin professionelle karriere i 1985, hvor han spillede for sovjetiske klubber Torpedo Lutsk og SKA Karpaty Lviv fra de lavere rækker. Efter imponerende takter i de lavere rækker, fik den Ukrainske storklub, Dynamo Kyiv, hurtigt øjnene op for Luzhny, der skiftede de lavere rækker ud med Ukrainsk topfodbold i 1989. Han blev hurtigt en fast bestanddel af holdet, og cementerede allerede sin plads som fast højre back i 1990, hvor han var med til at vinde både ligaen og den hjemlige pokalturnering.

Arsène Wenger var ikke et sekund i tvivl

Efter en imponerende indsats mod Arsenal i Champions League i 1998/1999 sæsonen blev han hentet i sommeren transfervindue som backup for vores engelske højre back, Lee Dixon. Dog formåede Luzhny aldrig at overtage pladsen som fast højre back fra Lee Dixon, men Luzhny var alligevel en vigtig brik i Arsène Wengers Arsenal. Selv beskrives Luzhny som en pålidelig spiller gennem hans fire år hos The Gunners, hvor det b.la. blev til 31 optrædener i hans debutsæson. Dette var selvom han blot blev hentet ind som backup for Lee Dixon. Luzhny udspillede sig sædvanligvis på højrebacken, men blev af og til også anvendt som stopper i hjertet af forsvarskæden, hvilket gjorde ham til en mere alsidig spiller. En karakteristika, der også ses hos Arsenals nuværende højreback, Takehiro Tomiyasu. Af bemærkelsesværdige præstationer var Luzhny ydermere med til at vinde The double i 2001/2002 sæsonen, samt The FA Cup mod Southampton F.C. i hans afskedskamp i 2003. Han nåede at spille 110 kampe for klubben fordelt på alle turneringer, og forlod Arsenal til fordel for Wolverhampton Wanderers F.C. samme sommer.  

Fra Sovjetunionens fald til Ukrainsk selvstændighed

På internationalt niveau optrådte Luzhny først for Sovjetunionen, hvor han debuterede som blot 20-årig tilbage i 1989. Efter at vinde otte landskampe for Sovjet, missede han beklageligvis VM i 1990 til en skade. Efter Sovjetunionens fald skiftede Luzhny unionen ud med Ukraine, hvor han nåede at få 52 optrædener mellem 1992 og 2003. Luzhny var tilmed anføre for Ukraine i hele 39 kampe.

En kort trænerkarriere

Efter blot én sæson hos Wolves skiftede Luzhny hans spillerkarriere ud med en kort tid som spillende træner for Lettiske FK Venta i 2005. Det blev blot til én sæson, da klubben endte i finansielle problemer. I 2006 blev han udnævnt som assistenttræner for sin tidligere klub, Dynamo Kyiv. I 2007 blev han endvidere udnævnt som midlertidig træner efter klubben afskedigede cheftræner, Yozhef Sabo. Luzhny ledte klubben til tre sejre i tre kampe, hvilket resulterede i, at Luzhny fortsatte som assistenttræner for den nye cheftræner, Yuri Semin.

Oleg Luzhny har endvidere meddelt til Sky Sports, at han indstiller sin trænerkarriere på ubestemt tid for at kæmpe for Ukraine mod den russiske invasion. En heroisk handling, der blev markeret til kampen mod Leicester i form af en inklusion på bagsiden af kampprogrammet nummeret med hans gamle nummer 22.

 class=
Indkøbskurv