SPILLERPORTRÆT – HECTOR BELLERIN

Arsenal spanske højre back er både kendt og berygtet for sine mange frisurer, sin hidsige fart og optræden uden for grønsværen. Her kan du blive klogere på, hvordan Barcelona-knægten groede sig fast på Arsenals hold, og hvilken renæssance spanieren har oplevet under Unai Emery.

Da Theo Walcott blev overhalet inden om
Hector Bellerin er et produkt af FC Barcelonas berømte La Masia-akademi, men blev efter et vellykket prøveophold i 2011 sendt til det nordlige London sammen med sine gode ven Jon Toral.

Sammen med spillere som Bayern München-spilleren Serge Gnabry og den tidligere FC Midtjylland-spiller Kristoffer Olsson var Hector Bellerin og Jon Toral store profiler for Arsenals ungdomshold i 2012/2013-sæsonen, der desværre endte i et nederlag til Chelsea i Youth League-finalen.

Mange af disse ungdomsspillere fik i den efterfølgende sæson lov til at få chancen på førsteholdet i League Cup’en, hvilket gav Bellerin og Toral debut i en kamp mod West Bromwich.

I 2014-2015-sæsonen blev de to barndomskammerater dog skilt fra hinanden, da Toral endte ud i flere lejeophold, mens den spanske højre back formåede at tage skridtet videre til at blive en fast del af Arsene Wengers førstehold.

For med afgangen af Bacary Sagna og en inkonsistent periode med Calum Chambers på højre back, fik den unge spanier lov til at skinne igennem med sin angrebsiver og utrolige fart, som selv kunne få Theo Walcott til at se gammel og træt ud.

Store oplevelser fra sin første tid på førsteholdet var FA Cup-triumfen i 2015, mens han i den efterfølgende 2015-2016-sæson i en alder af 21 år blev valgt af sine kollegaer til at være en del af årets hold i Premier League (PFA Team of the Year).

Håret groede og kritikken tog til

Modgangen skulle dog komme i takt med at spanieren lod håret grå langt og kritikken af Arsene Wenger begyndte at tage til. I et 3-0-nederlag til Crystal Palace i april 2017 gik de medrejsende fans hårdt til Bellerin, som sammen med sine holdkammerater blev mødt med tilråb om ikke at være fit nok til at bære Arsenal-trøjen.

Bellerin måtte derfor også noget uventet tage til takke med et par bænkpladser mod slutningen af 2016-2017-sæsonen, da Alex Oxlade-Chamberlain havde spillet sig gevaldigt op i en 3-5-2-opstilling.

Da Chamberlain forlod Arsenal i sommeren 2017 til fordel for Liverpool var der dog ingen stærk konkurrent til Bellerin på højre back-positionen, og den manglede konkurrence virkede til at have en negativ effekt på spanierens præstationer.

Således var der langt mellem snapsene for Bellerins vedkommende, hvilket fik fansene til endnu engang at gå i kødet på den ellers vellidte spanier, som nu blandt flere fans havde opbakning til at blive smidt af holdkortet, på trods af mangel på en kvalificeret afløser.

Specielt så det skidt ud med Bellerins positionering og koncentration i flere kampe, mens spanierens indlæg over en årrække ligeledes ikke havde forbedret sig, ligesom hans fart ikke så ud til at være den samme som før.

Bellerin blev herved endnu en spiller, som blev beskyldt af Arsenal-fansene for ikke at have udviklet sig betydeligt under Arsene Wenger, og derfor begyndte rygterne om en transfer til FC Barcelona endnu engang at bluse op.

Under spanske vinger

Da Wenger trådte tilbage, og Bellerins landsmand Unai Emery satte sig i trænersædet hos Arsenal, skulle den nu 23-årige højre back dog bevise, at han stadig skulle satses på i Arsenal-defensiven.

Med tilgangen af Stephan Lichtsteiner fik Bellerin en rutineret og værdig konkurrent, som kunne lære fra sig og i en tilpas grad også udfordre spanieren. Bellerin lod sig ikke kyse af konkurrencen, og i stedet har han fra starten af denne sæson virket motiveret til at tage udfordringen op ved at lægge flere lag oven på sit spil.

Efter bare ti Premier League-kampe havde Bellerin tangeret sit antal af målgivne afleveringer fra sidste sæson (4), mens hans positionering ligeledes er blevet mere moden under den tidligere Sevilla-træners vejledning. Bellerin har også selv udtalt, at han har fundet stor inspiration i den vindermentalitet, som Emery har fået installeret i sine spillere, og derfor arbejder spanieren endnu hårdere end tidligere for at bringe Arsenal tilbage til fordums storhed.

Fodboldspiller med noget på hjerte

Bellerin er på mange måder en moderne fodboldspiller, både på og uden for banen. Spanieren har valgt at gå over til en fuldstændig vegansk kost i forsøget på at restituere bedre efter træning og kampe, og kosten skulle hurtig fra nogen kanter få skylden for spanieren inkonsistente optrædener i sidste sæson.

Kosten hænger dog ligeledes sammen med Bellerins stærke sociale optræden i det offentlige rum, hvor han ikke er bange for at gå forrest i at tale klimaet op, kæmpe for homoseksuelles rettigheder, og snakke om skyggesiderne i moderne fodbold.

I forbindelse med U21-EM i 2017 valgte spanieren desuden at donere 50 pund for hvert minut, han spillede, til ofrene for den horrible Grenfell Tower-brand. Bellerin endte ud med at donere mere end 19.000 pund. Spanieren er derfor ikke sky med at dele ud af sit privilegerede liv som fodboldspiller, og med en fanbase som Arsenals er Bellerin udmærket klar over sit ansvar som rollemodel for flere millioner mennesker rundt omkring i verden.

Så på trods for at være udskældt for til tider at lave for mange overskrifter uden for banen, så er Bellerin også en stærk og ydmyg person, der værner om andet end spillet på banen.

Bellerin sidder på nuværende tidspunkt ude med en lægskade, men ventes tilbage i løbet af januar måned.

Indkøbskurv