SHKODRAN MUSTAFI: HVAD GØR VI NU, LILLE DU?

Transfervinduet er lukket og Raul Sanllehis transfer-exodus er mere eller mindre gennemført. Den eneste spiller der overlevede at blive skippet ud med resten af dødvægten, var den altid udskældte midtstopper, Shkodran Mustafi. Hvad skal der ske med ham nu? Skal han tilbage i rotationen, eller kommer han til at ende sine Arsenal-dage blandt reserverne?

Arsenal-fans er ovenud lykkelige over det netop overståede transfervindue. Ikke kun på grund af tilgangene, men også på grund af afgangene. Unai Emery har, i samarbejde med Head of Football, Raul Sanllehi, trimmet A-truppen godt og grundigt ned. Svingdøren har stået på vid gab – især i transfervinduets sidste måned.

Klubben har på permanent basis sagt farvel til spillere fra overskudslageret, heriblandt Carl Jenkinson, David Ospina og Takuma Asano, hvorimod det kun er lykkedes at skille sig af med Mophamed Elneny og Henkrikh Mkhitaryan på lån.

Herudover kan nævnes navne som Nacho Monreal, Laurent Koscielny og Krystian Bielik, der også har forladt klubben. Her er der dog ikke nødvendigvis tale om spillere i overskud. Både 34-årige Koscielny og 33-årige Monreal ønskede selv et skifte, imens 21-årige Bielik tog væk for mere fast spilletid.

Transfervinduet efterlader en A-trup, der er godt og vel renset for spillere, som ikke er gode nok til at spille for Arsenal. Men én spiller har klubben ikke kunne skille sig af med. Til trods for at Unai Emery både offentligt og privat har fortalt spilleren, at han bør finde en anden klub.

Er du her endnu?

Efter sidste sæsons skuffende afslutning, satte træner Unai Emery sig ned for at evaluere truppen. Her fandt han hurtigt ud af, hvilke spillere han fortsat agtede at bruge og hvilke spillere han ikke fandt gode nok til at spille for sit Arsenal-hold.

Her faldt Shkodran Mustafi i sidste kategori. Den flagrende tysker har ikke overbevist Emery om, at han skulle være en del af Arsenals forsvar fremadrettet. De håbløse tacklinger og tvivlsomme positioneringer har uden tvivl medvirket til beslutningen.

Problemet har været at finde en klub, der gad overtage Mustafi og den store løncheck, der følger med ham. For ikke at tale om det ry han efterhånden har fået, hvilket i sidste ende har betydet, at tyskeren stadig er en del af Arsenal.

Lidt godt, meget skidt

Alt lovede ellers godt, da Arsenal signede Shkodran Mustafi fra Valencia i 2016. Tyskeren var ubesejret i sine første 19 kampe for klubben, men en skade satte en stopper for stimen. Og siden da har han ikke kunne nå tilbage til det niveau.

Meget negativt er blevet sagt om Mustafi. Og meget negativt har han også vist på banen. Hans største problem er, at når han spiller én god kamp efterfølges den som oftest af to til tre dårlige. Hvorfor han også var ind og ud af Emerys startopstilling hele sidste sæsonen. 

Skal man fremhæve en brændkamp fra sidste sæson, skal man kigge på udekampen mod Watford, Arsenals eneste clean sheet på udebane. I denne kamp viste Mustafi sin gode side og var en force i midten af forsvarskæden. Han clearede stort set alt, der nærmede sig Arsenals straffesparksfelt.

Man skal dog ikke længere end til næste Premier League-kamp, før man finder en Mustafi ’disasterclass’. Hjemme mod Crystal Palace formåede den tyske stopper at være involveret i alle mål Palace scorede. Mest tåkrummende ved målet til 0-2, hvor han spillede Wilfried Zaha helt fri med en alt for kort tilbagelægning.

Frem mod det nye år

Transfervinduet åbner først igen til januar. Indtil da skal Emery finde ud af hvad han skal stille op med Mustafi. Skal han integreres tilbage i førsteholdstruppen? Skal han træne med reserverne? Eller noget helt tredje.

Der er ingen tvivl om, at Mustafi er langt nede i centerback-hierarkiet. Den tyske stopper har ikke engang været i truppen endnu denne sæson. Med alle spillere klar, udgør han højest sandsynligt Unai Emerys tredje kæde sammen med græske Dinos Mavropanos.

Det er ikke usandsynligt, at han kommer til at være involveret i EFL Cuppen og Europa League gruppespillet. Arsenal kunne have en interesse i at give ham minutter i de ’nemme’ kampe, både for at holde ham i gang, men også for at vise ham frem til andre klubber.

En anden vej tilbage i truppen for Mustafi er naturligvis skader. Men med hans startposition in mente, skal der mange skader til, før han ser banen igen. Unai Emery kan også benytte ham som højre back, en position han har spillet et par gange før i Arsenal, dog mest af nød.

Indkøbskurv