SERGE GNABRY – NICE ELLER NEED TO HAVE?

Serge Gnabry er siden sine ungdomsår i Arsenal blevet en stor løve Bayern München på bare fem år. Nu spekuleres der i om Gnabry vender hjem til, hvor det hele begyndte, men har vi brug for ham?

Det var de færreste, der for fem år siden, havde troet på, at Serge Gnabry ville stå, hvor han gør i dag som stor profil for både det tyske landshold og de mangeårige tyske mestre Bayern München. Det er ikke desto mindre virkeligheden. Men det har ikke altid stået skrevet i stjernerne.

I 2016 savnede tyskeren spilletid i Arsenal under Arsené Wenger. Og efter sølle ti Premier League kampe med ét mål til følge rejste en purung Serge Gnabry derfor videre til West Bromwich Albion, der hentede ham på et sæsonlangt lejeophold. Opholdet var en sand fiasko for Arsenal og Gnabry, der ikke den oopmærksomhed og rette plads på holdet under daværende Albion-træner Tony Pulis. Herefter gik turen videre til Tyskland, hvor Werder Bremen stod klar med en permanent kontrakt til ham. Han skulle kun bruge en enkelt sæson på at slå sit navn fast i Bundesligaen, inden de tyske giganter fra Bayern München snuppede ham for kun 60 millioner kroner. Her står han indtil videre noteret for fire tyske mesterskaber, to pokaltitler og et enkelt Champions League-trofæ. Sydtyskerne har kontrakt med Gnabry indtil sommeren 2023 og har derfor tilbudt en kontraktforlængelse til den driblestærke kantspiller. Indtil videre er det dog ikke lykkedes Bayern at få Gnabry til at sætte sin underskrift på deres kontraktbud, hvorfor spekulationerne går højt på, hvad Gnabry mon pønser på. Er han fristet af at tage en ny tur i Premier League, og er Arsenal i så fald parate til at tilbyde ham en kontrakt?

Har vi brug for ham?

Det ville uden tvivl varme ethvert Arsenal-hjerte at se Gnabry tilbage på Emirates Stadium i en Arsenal-trøje, men tænker vi i virkeligheden mere med hjertet end med hjernen, når vi skriger efter at få ham hjem?

Mangler Arsenal virkelig unge, lovende offensivspillere, tænker du måske nu? Og med rette. Nej, det er ikke just dér, at vi står og mangler kvalitet. Med spillere som Bukayo Saka, Nicolas Pepe, Emile Smith Rowe, Martin Ødegaard og Gabriel Martinelli, så kunne man synes, at det ville være ærgerligt at hente en ”overflødig” Serge Gnabry, der bare vil tage spilletid væk fra de lovende, yngre spillere.

Men Serge Gnabrys præstationer taler i virkeligheden for sig selv. 171 kampe for Bayern München med 64 mål og 40 assists til følge. Han har været direkte involveret i over 0,6 mål pr. kamp for Bayern München set over alle turneringer.

Muligheden for at hente en stjernespiller af dén kaliber hjem, ville derfor ganske enkelt være en ”gamechanger” for Arsenal.

Desuden er han kun 26 år, og kigger derfor ind i sin såkaldte ”bedste fodboldalder”. Det vil sige, på det tidspunkt i karrieren, hvor en fodboldspiller fysisk og statistisk set har størst mulighed for at toppe. Han har vundet et hav af store titler, og ville komme med en god portion vindermentalitet og erfaring i bagagen.

I øvrigt bliver Gabriel Martinelli i øjeblikket testet af som angriber, da Mikel Arteta ser nogle kvaliteter i det brasilianske stjerneskud, der passer godt til angriberrollen. Et rotationsskifte, der ville give en ekstra plads på kanterne, hvor netop Serge Gnabry befinder sig bedst.

Hvis man skal summere fordele og ulemper op mod hinanden, så ville et køb af Gnabry måske i virkeligheden ikke være et ”need to have”, men i højere grad et ”nice to have”.  

Hvad kan han bidrage med?

Serge Gnabry er en stærk afslutter med begge ben, hvilket gør det uforudsigeligt for forsvarsspillere at forudse, om han trækker ind i banen og afslutter eller ned langs linjen til et indlæg. I sin første tid i Bayern tog han som oftest bagvejen ned langs baglinjen, men i de seneste par sæsoner har han søgt mere og mere ind i banen for at afslutte.

Det gør ham ligeledes fleksibel, hvad angår positionering. Han er ikke nødvendigvis låst fast til en højre kant, men kan flakke frit rundt og være en konstant trussel for modstanderne, der ikke ved hvor de har ham. Og han kan også dække en venstrekant, hvis nødvendigt.

Gnabry er livsfarlig i én mod én-situationer. Et punkt, han ligeledes har udviklet sig meget på i sin tid i Bayern. Han besidder en enorm fart såvel som acceleration og har haft betydeligt flere succesfulde udfordringer i de seneste to sæsoner, end han havde i de første to sæsoner i Bayern.

 class=
Serge Gnabry er blevet en af Europas bedste på sin position i sin tid hos Bayern München. Foto: Wikipedia

Det er også en spiller, der tør at tage fat i bolden. Han er ikke bleg for at tage ansvar, søge ned i banen og deltage i spillet. Han har også bevist, at han tør at udfordre spillere og sætte fart i angrebene, selv langt nede i banen.  

Egenskaber, der går fint i tråd med det overblik og den spilforståelse, som spillere som Emile Smith-Rowe og Martin Ødegaard besidder. Så det er bestemt ikke utænkeligt, at Serge Gnabry kan blive rigtig gode legekammerater med netop disse to.

Hvor realistisk er det?

Vi ved, at Serge Gnabry har et ømt punkt for Arsenal. Han udtalte blandt andet, da han forlod klubben i sin tid, at det var den hårdeste beslutning i hele hans liv. I den efterfølgende tid har han sågar poseret på sociale medier iført Arsenal-trøjer. Kærligheden til klubben, hvor det hele startede, er bestemt intakt.

Bayern München har set sig særdeles varme på den senegalesiske superstjerne Sadio Mané, der ligner en meget mulig sommertilgang. Det forlyder, at interessen er så stor i Mané, at de tyske mastodonter skulle være villige til at sende Serge Gnabry retur til Arsenal for at få råd og plads til senegaleseren.

Hvis Arsenal skal købe Gnabry fri af Bayern i dette sommertransfervindue, kræver sydtyskerne mindst 300 millioner kroner, hvilket ville give dem en fortjeneste på 240 millioner kroner i forhold til, hvad de købte ham for tilbage i 2017.

Det faktum, at Arsenal missede Champions League fodbold til næste sæson kan dog få negativ betydning for Arteta og co.

Om det bliver til et gensyn med den gode Gnabry, ved vi altså endnu ikke, men muligheden for at hente ham hjem virker næsten for god til at være sand, og en spiller som Serge Gnabry ville pynte på stort set ethvert mandskab. Men bliver det på kompromis af spilletid til vores lovende talenter, eller finder Mikel Arteta en løsning for alle parter?

Kun sommerens transfervindue kan gøre os klogere.

Indkøbskurv