SENSATIONEL SVENSK SÆSONSTART

Jonas Eidevall har taget Arsenal med storm, og kvindeholdet har kun tabt én kamp indtil videre i denne sæson. Der bliver scoret masser af mål, og samtidig bliver der lukket godt af i den anden ende af banen. I denne artikel kan du læse om Arsenal Womens og deres flotte start under den nye træner.

I aften spiller Arsenal deres tredje gruppekamp i UEFA Women’s Champions League. Kampen spilles i Danmark, nærmere betegnet Køge, hvor de forsvarende danske mestre fra HB Køge åbner dørene til Capelli Sport Stadion.

Kampen bliver den 15. under den nye svenske cheftræner, Joans Eidevall – og sikke en start den unge træner har fået. 13 sejre og ét nederlag i de første 14 kampe. Læg dertil en målscore på 50-8 i de 14 kampe. Det er mere end bare imponerende.

Jonas Eidevall er 38 år gammel og har hidtil kun været træner i hjemlandet. Det var da også et sats, da Arsenal valgte ham som afløser til australske Joe Montemurro. Men indtil videre har det vist sig at være en god investering. Svenskeren er kommet med et klart taktisk udtryk og en simpel men krævende filosofi: ”There’s only one ball and that’s our ball.”

Han beskriver selv sin fodboldfilosofi som ”a high-paced possesion game” med fokus på en stærk struktur, der kan vinde bolden tilbage hurtigt hvis den mistes. I et interview med Arsenal.com fortæller han også om sin fascination for Arsene Wenger og franskmandens flydende fodbold.

Jonas Eidevall har benyttet flere spilsystemer under sin tid i Sverige, men han har primært benyttet 3-5-2 og 4-3-3, hvilket også afspejles i kampene for Arsenal indtil videre. Udgangspunktet i Arsenal er en 4-3-3, men når spillet bygges op, er det med tre centrale forsvarsspillere foran en dybdeliggende playmaker. Det minder på mange måder om den måde Mikel Arteta bygger spillet op i Fase 1 med herrerne.

Det har blandt andet givet en stor offensiv frihed til sidste sæsons Player of the Season, venstrebacken Katie McCabe, der bare er fortsat i samme spor og bliver bedre og bedre. Hun har indtil videre lavet 3 mål og 4 assists i Women’s Super League og Champions League. Hun blev også kåret som FA Women’s Super League Player of the Month og hun vandt samtidig Goal of the Month.

Jonas Eidevall kan også pryde sig med lidt individuel hædder. Han er nemlig blevet kåret til FA Women’s League Manager of the Month i både september og oktober. Ganske fortjent, eftersom Arsenal har topper ligaen med maksimumpoint efter seks kampe.

De excellerer under Eidevall

Til trods for at Arsenal i sommers måtte sige farvel til to store profiler i Danielle van de Donk og Jill Roord, har holdet ikke mistet nogen skridt i deres kollektive udvikling. Tværtimod har Jonas Eidevall fået det bedste ud af den trup han har overtaget.

Foruden Katie McCabe har profiler som kaptajn Kim Little, Beth Mead og Leah Williamson virkelig brændt igennem i denne sæson. Kaptajnen er sågar topscorer med syv mål i den hjemlige række og Champions League.

Beth Mead har også vist sig frem fra sin bedste side. Fire mål og fire assists i otte kampe og en kåring som FA Women’s Super League Player of the Month i september.

Forsvarsgeneralen Leah Williamson har også taget et stort skridt i sin udvikling denne sæson. Hun er blevet en større leder og en uvurderlig del af Arsenals solide defensiv, hvilket også har kastet et anførerbind af sig på landsholdet i kampen mod Nordirland i slutningen af oktober. 

Men hvad så med Vivianne Miedema – holdets største stjerne. Præsterer hun ikke? Selvfølgelig gør hun det. Hollænderens niveau er ikke til at sætte spørgsmålstegn ved. Hun har fået sig en nominering til kvindernes Balon d’Or og har scoret fem mål og lavet tre asssists i otte kampe indtil videre i denne sæson.

Og så nåede hun en unik milepæl i september, da hun mod Slavia Prag scorede sit Arsenal-mål nummer 100. 100 mål i 110 kampe. En utrolig præstation af Vivianne Miedema, der allerede har rekorden for flest mål i Women’s Super League-historien.

Finale forude

Om en lille måneds tid skal Jonas Eidevall stå i spidsen for sin første finale som Arsenals cheftræner. Den 5. december 2021 er der finale i FA Women’s Cup mod Chelsea på Wembley.

Arsenal har allerede slået bysbørnene to gange denne sæson. 2-1 i pre-seasom og 3-2 i sæsonåbneren. Men der skal ikke på nogen måde sås tvivl om, at Chelsea er den sværeste modstander at møde i England lige nu.

Hvis Arsenal vinder finalen, vil Jonas Eidevall have vundet sit første trofæ hurtigere end Mikel Arteta gjorde det for herrerne. 65 dage hurtigere for at være præcis. Og det vil tilmed være mod det samme hold, som Mikel Arteta besejrede for at få sin første pokal.

 class=
Jonas Eidevall med den nye midtbaneprofil Mana Iwabuchi. Foto: David Price
Indkøbskurv