SEKS POINTS, STRUKTUR OG SUVERÆNE SAKA

Arsenal er kommet godt fra land i den nye Premier League-sæson. En overbevisende udebanesejr mod Fulham, blev fuldt op af en mindre overbevisende præstation hjemme mod West Ham, som stadig kastede tre points af sig. I dette indlæg kan du blive klogere på et par pointer med et fodboldfagligt fokus.

Arteta har skabt en bæredygtig struktur

Tilbage i december 2019, da Arsenal annoncerede, de havde ansat Mikel Arteta som head coach, var alle Arsenal-interesserede fuld af begejstring. Begejstringen skyldtes i første omgang ansættelsen af den tidligere Arsenal-anfører, men det var især måden, han håndterede det første interview og pressemøde, hvor han talte til os alle. Der var massive ændringer på vej.

Han udtalte bl.a. ”Football is about habits and angles. It’s much more simple for a player if you can process the image of where your team-mate will be before recieving the ball. If I am in the kitchen and I know the glasses are always in this cupboard, I get my glass of water more quickly.”

Det er en fantastisk beskrivelse af en kompleks proces på fodboldbanen, men hvis vi tænker over beskrivelsen, så er det præcis, hvor Arsenal er i dag. Det tredje mål mod Fulham er et rigtig godt eksempel på det, som samtidig er en tro kopi af målet mod Liverpool i Community Shield.

 class=
Credit til @jonollington

Billedet er ikke til at tage fejl af. Der er ikke overladt noget til tilfældighederne. Det handler om en gennemarbejdet struktur i spillets forskellige faser, hvor Mikel Artetas principper og filosofi kommer til udtryk. Der findes ikke smukkere mål i fodbold.

Kompleksiteten udstiller bredden

Arsenal skulle helt hen i det 85. minut for at finde det afgørende moment i sejren mod West Ham. Det blev på mange måder en arbejdssejr til forskel fra den nemme udebanesejr mod Fulham.

David Moyes og West Ham skal have meget ros for måden, de greb kampen an på mod Arsenal. De var enormt afklaret og velorganiseret, og gjorde generelt rummene små for Arsenal at penetrere.

Arsenal var især hæmmet af fraværet fra Kieran Tierney, som har cementeret sin plads blandt Artetas 11 foretrukne. Da skotten måtte udgå under opvarmningen, blev det bosniske Sead Kolasinac, som skulle afløse ham.

Kampen udstillede desværre det bosniske muskelbundts begrænsninger – både i spillet med og uden bold. Hans manglende defensive indgreb smittede af på resten af holdet, og der var en ukarakteristisk usikkerhed i spillet uden bolden – meget atypisk for Artetas Arsenal. Det samme gjorde sig gældende uden bold. Arsenal var meget opsatte på at finde mellemrummet i venstre side af banen, hvor der var numerisk overtal med Pierre-Emerick Aubameyang og Bukayo Saka i venstre halvrum. West Ham var enormt kompakte og gjorde det svært for Arsenal at spille i dette rum.

En løsningsmodel, som Arsenal plejer at benytte sig af, er en pasning på ydersiden i siderummet, hvor der er plads til at lave en progressiv aktion på bolden. Her var Arsenal-backens omgang med bolden af lav kvalitet. Det endte hyppigst med en ”sikker” pasning tilbage i banen, hvor der ellers var fine positioner at finde i mellemrummet.

Dette understreger i høj grad Kieran Tierneys rolle og betydning på Arsenals hold. Arteta har spillet med sin 3-4-3 struktur i seks kampe, hvor Tierney er startet som den venstre stopper – det er blevet til lutter sejre og holdet har kun indkasseret tre mål.

Gabriel er stemplet ind

Det kom som en lille overraskelse, at Arsenals nye brasilianske forsvarsspiller, Gabriel, var at finde en startopstillingen mod Fulham efter få træningspas med holdet. Ser vi bort fra lidt begyndernerver, så har alle Arsenal-fans fået en smag for hvilket spillerpotentiale, der gemmer sig hos den 22-årige Gabriel.

Modsat Rob Holding, har Gabriel vist sit repertoire frem i spillet med bolden. En enorm høj pasningskvalitet, hvor variationen af afleveringerne har været en fornøjelse at følge. Han er lykkes med at finde flere gode linjer frem i banen og samtidig haft et godt blik for bolde i modstanderens bagrum.

Udover spillet på bolden, så er han en fysisk kapacitet, som virkelig klæder Arsenal-holdet og dets udtryk. Den første rigtige test stod på West Hams Michail Antonio, som er en af ligaens stærkeste spillere, der tit har haft overhånden mod Arsenals forsvarsspillere.

Gabriel lignede nærmest en spiller, som nød at spille med musklerne overfor sin modstander. Det var ikke alle indgreb og dueller han vandt, men man stod tilbage med en fornemmelse af, at han elsker duellerne og ikke lader sig slå ud.

 class=

I en forsvarskæde bestående af Rob Holding, Gabriel og Sead Kolasinac, var han den mest stabile og havde en fantastisk udstråling på trods af sin korte tid i klubben. Det tegner godt for fremtiden.

Saka saves the day

Arsenals unge stjernefrø, Bukayo Saka, havde tredjesidste fod på begge Arsenal-scoringer mod West Ham. Hans udgangspunkt uden bold var som venstre wingback, men i spillet på bolden lå han positioneret i venstre halvrum, hvor han gav plads i siderummet til Pierre-Emerick Aubameyang og Sead Kolasinac.

Strukturen i venstre side var fin i løbet af kampen, men West Ham gjorde livet svært for Arsenal. Heldigvis lykkedes Granit Xhaka med at spille en bold igennem kæderne til Saka, som vendte på sin første berøringer og satte Aubameyang op med en dyb bold, som endte i panden på Alexandre Lacazette.

Det lignede længe, at Arsenal skulle nøjes med den ene point mod West Ham, men en endnu en genialitet af Saka endte op og ned på tingene.

Billedet viser stadiet inden gennembruddet, hvor West Ham er i god balance, og den ene reelle mulighed for Saka er at spille tilbage til Kolasinac. Saka vælger i stedet at drible mod West Hams organisation, som straks registrer Dani Ceballos’ bevægelse i bagrum. Med en fiks ydersideaflevering spiller han otte modspillere væk.

En chance og et mål, som ikke ville være opstået, hvis den unge englænder havde valgt den ”nemme” løsning, som mange spillere måske havde gjort. Her viser han et utroligt gåpåmod, spilintelligens og et højt teknisk færdighedsniveau.

Spændende uge i vente

I den kommende uge venter der Arsenal to svære udebanekampe mod Leicester i Carabao Cup og Liverpool i Premier League.

Det må forventes, at Mikel Arteta og trænerstaben roterer og sparer spillere i midtugen, hvor fravalgte spillere skal ind og gribe chancen og vise, at Arteta kan stole på dem. Arsenal møder dog først Liverpool på næste mandag, så der er en mulighed for at se et stærkt Arsenal-mandskab gå på banen.

Indkøbskurv