Sæsonen er nu overstået, og selvom vi heller ikke i år kom til at fejre St. Totteringham’s Day, er det ikke mindst stadig lige så relevant at bringe denne artikel. Mange Arsenal og Tottenham fans ved godt, at de to klubber og fangrupper hader hinanden. Men hvor mange ved egentlig hvor rivaliseringen mellem klubberne stammer fra? Der er selvfølgelig historier fra både Arsenals og Tottenhams fans, som forklarer hvorfor den ene klub er dårligere end den anden, og hvorfor det giver dem ret til at hade den, men den mest kendte grund til rivaliseringen mellem klubberne, må siges at være grundet Arsenals flytning fra Syd- til Nordlondon.
Fra Syd- til Nordlondon
Arsenal blev oprindeligt dannet i Plumstead, Sydlondon under navnet Dial Square. I 1913 flyttede klubben, som på dette tidspunkt endelig havde fået navnet Arsenal, til Nordlondon og rykkede derfor ind på Tottenhams territorium. Flytningen skyldtes først og fremmest et forsøg på at redde Arsenal, som på tidspunktet var i økonomiske problemer efter nedrykningen til Second Division. Der var store protester mod dette fra Tottenham selvfølgelig, men også fra Chelsea. Lige lidt hjalp det, og Arsenal rykkede derfor ind på Arsenal Stadium, eller Highbury som det også hedder efter området. Den geografiske placering var én ting. Arsenal var nu Tottenhams tætteste rivaler på geografisk vis, men i 1919 tog tingene endnu en drejning for rivaliseringen mellem de to klubber. Ligaen skulle genoptages efter den var blevet suspenderet på grund af 1. Verdenskrig, og FA besluttede at udvide First Division, så der i stedet skulle spille 22 hold, og ikke de oprindelige 20. På dette tidspunkt lå Arsenal og rodede rundt på 6. pladsen i Second Division, mens Tottenham lå sidst i First Division. Fordi ligaen skulle udvides, mente FA i starten at Tottenham ikke skulle rykke ned, og dermed skulle blive i ligaen, mens de to øverste i Second Division, som på dette tidspunkt var Derby og Preston North End, skulle rykke op, men sådan blev det ikke. Arsenal fik i stedet Tottenhams plads i ligaen, på trods af at hold som Chelsea som også lå til nedrykning blev oppe. Dette skyldtes Henry Norris, som var direktør for Arsenal på tidspunktet, og som var manden som flyttede Arsenal fra Plumstead til Highbury. Norris argumenterede, at fordi Arsenal havde været en del af First Division længere tid end Tottenham, burde Tottenhams plads tilfalde Arsenal. Flere endte med at tale for, at Arsenal skulle overtage pladsen, og til slut rykkede Arsenal op i First Division, hvor de siden har spillet uden at rykke ned, mens Tottenham rykkede ned i Second Division. Det er blevet diskuteret, hvorvidt Arsenals oprykning skyldtes uærlige metoder, da det tyder på, at der var på baggrund af Norris’ forbindelser, at Arsenal rykkede op. Dette, samt flytningen fra syd til nord var med til at puste liv i rivaliseringen mellem Arsenal og Tottenham. Mange Arsenal-fans argumenterer dog for, at Tottenham, på tidspunktet Arsenal flyttede til Nordlondon, endnu ikke var blevet opslugt af London-by, var Arsenal faktisk den første klub i Nordlondon af de to. I stedet var Tottenham et selvstændigt landdistrikt, som lå i Middlesex, som faktisk var tilfældet helt op til 1965. Så spørgsmålet om, hvilken klub som var i Nordlondon først, kan diskuteres, hvilket blot forstærker uenighederne mellem de to fangrupperinger.
Rivaliseringen i dag
I dag bliver rivaliseringen tydeligst, når der skal spilles North London Derby. Her mødes de to hold og fangrupperinger til ”den vigtigste kamp i sæsonen”. Tit er der flere ting på spil, blandt andet placeringen i tabellen, men i virkeligheden handler kampen mest om at vinde håneretten over rivalen. Håneretten må siges at have tilfaldet Arsenal mest gennem tiderne. Arsenal har endda vundet ligaen på White Hart Lane hele to gange, hvilket har sat sine spor i rivaliseringen, og endda formet smædesange som bliver sunget når de to hold mødes, for eksempel: ”We won the league at White Hart Lane…”. Sidst det skete var i Arsenals ’Invincible’-sæson, hvor de spillede 2-2 på White Hart Lane og dermed sikrede sig titlen på deres ærkefjenders hjemmebane. Ikke at tage fejl. Arsenal er en markant mere succesfuld klub end Tottenham. Ikke blot viser antallet og trofæer dette, men med 82 vundne North London Derbies mod Tottenhams 65 er det tydeligt, at Arsenal har været dominerende gennem tiderne. Derfor kan det også forstås, hvis Tottenhams fans er lidt bitre, når deres uønskede nabo, har ”stjålet” den succes, som de måske, måske ikke ville have fået. Der er på nuværende tidspunkt flere som sætter spørgsmål ved, om magten har skiftet side i Nordlondon, og Tottenham har dog også sluttet over Arsenal de sidste fire sæsoner i træk.
Udenlandske spillere som kommer til Arsenal lærer hurtigt hvordan de skal hade Tottenham, og det omvendte sker sikkert også i Tottenham-lejren. Blandt andet kender vi historien om Patrick Vieiras første ord på engelsk: ”Tottenham are shit”. Ian Wright fortæller samtidig i et interview med Copa 90, at når en ny spiller kommer til klubben, er det første de får at vide, at North London Derby er den vigtigste kamp i sæsonen og at Tottenham er vores største rivaler.
I dag er det de nye generationer, som synger sangene om rivalerne fra Nordlondon. Jeg har opfattelsen af, at mange faktisk ikke ved hvor rivaliseringen mellem Arsenal og Tottenham stammer fra, udover at holdene geografisk set er rivaler, men på grund af fankulturen har man lært at hade det andet hold. Specielt os, der ikke har oplevet rivaliseringen på egen hånd. Os, som ikke er født ind i det, men er vokset op tusinder af kilometer fra Highbury og White Hart Lane. I sidste ende må det handle om håneretten, om at have vundet æren, og om at bevise at man holder med det bedste hold i Nordlondon. Hvilket man selvfølgelig gør, når man holder med Arsenal.