PORTRÆT AF KOLASINAC

Denne uges fokus ligger på den bosniske venstreback Sead Kolasinac, der har huseret på Emirates Stadium siden sommeren 2017. Tiden i London har været en blandet fornøjelse med op og nedture. Bosnieren har været præget af skader, samtidig med at hans direkte konkurrent, Nacho Monreal, som har en stor plads i Arsenal fans hjerter, har været en af de bedre spillende spillere de seneste par sæsoner.

 

Bosnier, opvokset i Tyskland

Sead Kolasinac erfødt den 20 juni, og selvom han besidder et bosnisk pas, opvoksede han i Karlsruhe i Tyskland. Hans far stammer fra Montenegro, mens hans mor oprinder fra Bosnien.

Sead Kolasinac beskriver selv sin barndom, som en god tid med gode minder. Han udtaler, at han brugte de fleste af hans timer efter skole på fodbold på de lokale baner sammen med sine venner. Denne passion for fodbold betalte sig, da han i 2001 tilsluttede sig det lokale hold, Karlsruhe. Her nød han otte gode år.

I 2009 rykkede han til Hoffenheim, hvor han blev i ét år. Dette ophold blev dog aldrig en succes, hvorefter han hurtigt rykkede videre til Stuttgart. Heller ikke hér fandt han melodien og rykkede videre samme år til traditionsklubben Schalke 04. Kolasinac beskriver selv perioden mellem Karlsruhe og Schalke 04 som en turbulent tid præget med mange fejl.Karrieren kom på rette køl, da han blev tilsluttet Schalke 04. Her spillede han fra 2012-2017. Under årene i Schalke forbedrede den muskuløse venstreback sig hele tiden. I hans sidste sæson i Bundesliga klubben blev han stemt på Årets Hold foran prominente navne som David Alaba og Ricardo Rodriguez.

Skiftet til Arsenal

Op til sommeren 2017 besluttede Kolasinac sig for ikke at forlænge i Schalke, hvilket betød, at han var ledig som fri transfer efter sæsonen. Den altid økonomiske ansvarlige Arsene Wenger slog til, og han underskrev kontrakten med Arsenal den 6 juni 2017. Netop Arsene Wenger, samt den flotte spillestil som Arsenal er kendt for verdenen over, var vigtige faktorer for Kolasinac. Bosnieren faldt hurtigt til i Arsenals trup, da han som mange andre på holdet har tyske rødder. Han fandt naturligt sin plads mellem de mange tysktalende spillere, såsom Granit Xhaka og Shkodran Mustafi.

Den første betydningsfulde kamp for Sead Kolasinac blev Community Shield kampen mod Chelsea, Hér blev bosnieren altafgørende, da han udlignede til 1-1 i slutfasen, hvorefter Arsenal senere vandt straffesparkskonkurrencen. Det blev altså til den bedst tænkelige start for ’The Tank’, som mange Arsenal fans døbte ham, efter de første billeder fra træning af ham blev offentliggjort.

Første kamp i Premier League blev den meget underholdende kamp mod Leicester, som Arsenal endte med at vinde 4-3. Netop denne kamp skulle vise at blive et godt symbol på Sead Kolasinac Arsenal karriere. I en meget underholdende kamp var Kolasinac tæt på at score, samtidig med at han lavede en assist til Danny Welbeck. Under kampen blev det tydeligt, at han er yderst stærk offensivt og i mand til mand spillet, men kan have store problemer, når han skal placere sig defensivt.

I sæsonen 17/18, kom hans kamptotal op på 36 kampe, hvoraf 28 af dem var fra start. Måltotalen lød på 5 mål, mens han noterede sig for 4 assists. Ganske imponerende tal efter en første sæson i verdens hårdeste liga.

Fremtrædende rolle

Et tilbagevendende problem for Sead Kolasinac har været mange småskader. Selvom bosnieren er solidt bygget, har han ikke haft mindre end 15 forskellige skader siden sæsonen 14/15. Dette har dog ikke været det største problem under Arsenal tiden. I sin debutsæson missede han kun omkring 10 dage på grund af skader. I en ellers meget skidt sæson var ét af lyspunkterne dog hans direkte konkurrent Nacho Monreal. På grund af stærkt spil fra spanieren blev den eksplosive bosnier nogle gange tilsidesat af både fans og manager.

I denne sæson har mønsteret dog været et andet. Selvom Kolasinac var skadet i august og september, har han været en næsten fast bestanddel af Arsenal idealopstilling. Her skal det understreges, at Monreal har været slemt præget af skader det meste af denne sæson.

I løbet af denne sæson har Unai Emery forsøgt sig med forskellige startformationer. Her mener jeg, det er blevet tydeligt, hvordan Kolasinac fungerer bedst. Når han har spillet som wingback, mener jeg, at hans evner bedst bliver udnyttet. Her får han lov til udnytte sin offensive evner og befinder sig ofte oppe omkring modstanderens felt. Ydermere bliver han bedre beskyttet defensivt, da der er flere til at beskytte ham mod løb omkring ham.

Når han spiller som en del af en 4 back kæde, bliver han meget let udstillet defensivt, samtidig med at hans offensive aktioner enten bliver begrænset eller koster i den anden ende. Skal Kolasinac bide sig rigtigt fast i Arsenal fans hjerter, er han nødt til at arbejde på det defensive. Hans hjerte, arbejdsindsats og evner er der ingen, der betvivler.

Den næste periode i Arsenal trøjen kan meget vel gå hen og definere Kolasinac’ rolle på Arsenal mandskabet, da vi er på vej ind et svært Premier League program. Næste opgør for Arsenal mandskabet bliver lørdag mod lokalrivalerne West Ham på London Stadium.

Indkøbskurv