PABLO MARI – EN LANGTIDSLØSNING?

Selvom Pablo Marí kun nåede to kampe for førsteholdet inden sæsonen blev midlertidigt stoppet, vil vi alligevel tage et kig på, hvad der ser ud til at være planen med spanieren for Mikel Arteta. På nuværende tidspunkt er han på lån fra Flamengo, men med en købsoption. Er det Artetas plan, at Marí skal være en langsigtet løsning i forsvaret eller kommer gensynet med engelsk fodbold til at blive et kort et for Arsenals nummer 22?

Vejen fra Mallorca til London

Marí blev født i en forstad til Valencia i 1993. Han blev en del af RCD Mallorcas ungdomshold og fik debut for førsteholdet i en alder af 18 år. Marí slog dog aldrig igennem for Mallorca og var næsten udelukkende fast mand for reserverne, Mallorca B. Efter 69 kampe for reserverne og kun to kampe for førsteholdet skiftede han til Gimnástic i den spanske 3. division. Her blev det til 91 kampe og seks mål, inden han blev hentet til England af Manchester City i 2016. Dette år blev Arteta samtidig udnævnt til assistenttræner for Pep Guardiola i Manchester City. Marí fik dog aldrig opnået en førsteholdsdebut, eftersom han blev lånt ud, allerede dagen efter han blev hentet af Manchester-klubben, til Girona i den spanske 2. division. De efterfølgende to sæsoner blev han lånt ud til NAC Breda i den hollandske Eresdivisie og Deportivo La Coruña i den spanske 2. division. I 2019 rykkede Marí til brasilianske Flamengo, hvor han blev en del af holdet som vandt Copa Libertadores, hvor han samtidig blev den første spanier til at vinde turneringen. I vinterens transfervindue kom Marí så til Arsenal på lån fra Flamengo, der har givet Arsenal en købsoption på den 26-årige stopper.

En del af Artetas planer?

Selvom Marí aldrig fik førsteholdsdebut for Manchester City, må man formode at Arteta har et godt kendskab til ham, og ser potentiale for, at han kan være med til at styrke forsvaret, som dog allerede ser stærkere ud efter Arteta er kommet til klubben. Man må også formode at Edu har haft en finger med i spillet om at hente Marí til klubben, da det ser ud til, at han har et godt kendskab til spillerne i de brasilianske fodboldligaer. Han var blandt andet med til at hente Gabriel Martinelli, som kom til fra Ituano FC i sommer. Med William Salibas ankomst til sommer, kan det være Arteta pønser på at spille Marí og Saliba sammen i forsvaret, eventuelt med David Luiz som back-up. Hvis ikke sæsonen bliver genoptaget, kan det dog være svært for Marí at bevise sig på banen, så det er også et muligt scenarie, at købsoptionen ikke bliver brugt og at Marí tager retur til Flamengo. I sine to første kampe for førsteholdet fik vi dog set ham som en god boldspiller med ro i sit spil. Han lavede et antal fantastiske afleveringer op gennem banen, hvor det samtidig var tydeligt, at han konstant ledte efter huller i modstanderens forsvar. Marí blev samtidig den første forsvarsspiller siden Per Mertesacker til at holde et clean sheet i sin debut i Premier League. Om han kan vise sig lige så vigtig for holdet som Mertesacker, bliver spændende at se. Ligesom tyskeren lider Mari dog af en manglende hurtighed, hvilket blev tydeligt mod West Ham, der udnyttede dette til at spille bolden over Mari i et par omgange. Selv gav Mari også bolden væk et par gange og var tæt på at koste Arsenal et mål i første halvleg af flere omgange. Om Mari kan rette op den manglende fart med forudsigelighed i sit spil på dette niveau er stadig ikke til at vide. Spanieren mangler dog stadig fuldt ud at tilpasse sin evner til Premier League, mens han samtidig kunne have gavn af at bygge en stærkere relation op til sine forsvarskollegaer.

Marí selv har meldt ud, at han ser frem til at spille for klubben i mange år. Træner Mikel Arteta melder, at Marí arbejder hårdt og har masser erfaring og forståelse for sine holdkammerater. Forskellige kilder melder, at Marí kan erhverves permanent for blot 8 millioner pund. Spillere med Marís CV er normalt ikke spillere, som Arsenal henter permanent, men der har været positive takter at se i de første par kampe, og mon ikke Arteta kan se potentiale i den forholdsvis unge midterforsvarer. Om han er en del af de langsigtede planer, er for tidligt at sige, specielt eftersom han desværre endnu ikke har fået lov til at spille flere kampe for klubben. Vi håber på, at vi kommer til at se mere til Marí. Forhåbentlig allerede i denne sæson.

Indkøbskurv