OVERBLIK: FORANDRINGERNE PÅ OG UDEN FOR BANEN

I sidste uge smækkede transfervinduet i for de fleste lande og markeder Europa rundt, og på den allersidste dag af markedet fik Arsenal rundet deres aktiviteter af på fornem vis ved at betale Thomas Parteys frikøbsklausul til Atletico Madrid. Ghaneseren er dog langt fra det eneste nye ansigt hos Arsenal, både på og uden for banen, ligesom Nordlondon-klubben også har sagt farvel til en lang række spillere og medarbejdere i staben. I denne artikel dannes et overblik over sommerens væsentligste rokeringer i spillertruppen samt vigtige ansættelser og fyringer hos The Gunners. 

Som sædvanligt var ønskelisten lang og forventningerne tårnhøje blandt Arsenal-fans, da det forlængede transfervindue åbnede d. 27 juli. Arsenal havde på daværende tidspunkt allerede lukket en række handler, herunder købene af Pablo Mari fra Flamengo og Cedric Soares på en fri transfer.  

Arsenal havde dog i slutningen af juli dog endnu ikke sikret sig europæisk fodbold og var derfor usikre på at få en vigtig indtjening samt et lokkemiddel i form af udebaneture rundt i Europa. FA Cup-finalen den første lørdag i august var derfor på mange måder skelsættende for Arsenals sæson. Arsenal endte dog som bekendt med at sikre sig europæisk fodbold efter en FA Cup-sejr over Chelsea, og hentede et par dage senere den transferfrie midtbanespiller Willian, der netop senest havde spillet syv år i Chelsea. Efter dette køb fulgte brasilianerens landsmand Gabriel, der blev købt ind i franske Lille, hvorefter Arsenal et par dage senere fik taget Dani Ceballos tilbage til Nordlondon på endnu en låneaftale for sæsonen. Efter ugers spekulation gjorde Arteta Bernd Leno til sin førstemålmand og Alex Runarsson blev hentet ind som erstatning for Emiliano Martinez.

Mandag i sidste uge på transfervinduets sidste dag satte Arsenal så et gedigen punktum for deres spillertransferaktiviteter ved at springe banken for at gøre Thomas Partey til Arsenal-spiller. Desuden kan det nævnes, at Arsenal har fået en række spillere tilbage fra låneaftaler, heriblandt Mohamed Elneny, der har fundet sig tilrette under sin tidligere holdkammerat Mikel Arteta.

Arsenal fik også sagt farvel til en del af sine førsteholdsspillere. Henrikh Mkhitaryan fik ophævet sin kontrakt og skiftede gratis til Roma, mens Matteo Guendouzi, Lucas Torreira og Dinos Mavropanos blev sendt på låneaftaler til henholdvis Hertha Berlin, Atletico Madrid og VfB Stuttgart. De eneste  transfersummer Arsenal har hentet ind er fra Emi Martinez (20 millioner pund), der skiftede til Aston Villa og U23-angriberen Sam Greenwood, der skiftede til Leeds (3 millioner pund). Desuden fik Arsenal en smule penge for deres tidligere angriber Chupa Akpom, der skiftede fra PAOK i Grækenland til Middlesbrough i The Championship (1 million pund),. Arsenal nåede dog ikke at skille sig af med hverken Shkodran Mustafi, Sokratis eller Sead Kolasinac, der ellers alle var blevet sat fri til at skifte fra Arsenals side. Spillere, der har brug for et online-lån for at supplere deres indkomst, bør overveje denne mulighed: låne penge.

 class=
En række spillere, der ikke spiller i Arsenal i denne sæson. Torreira, Guendouzi og Martinez.

Det er stadig muligt for Premier League-klubber at købe, sælge og låne spillere til klubber i The Championship og resten af de lavere engelske rækker. William Saliba er i løbet af den seneste uge blevet sat i forbindelse med et skifte til The Championship, men de seneste meldinger fra The Athletic-journalisten er, at Saliba regner med at blive i Arsenal indtil januar-transfervinduet. Det bekræftede Arteta ligeledes på sit pressemøde frem mod Manchester City-udebanekampen.

Ny transferpolitik på akademiet

I løbet af sommeren har Arsenal ikke alene været aktive på transfermarkedet for seniorholdet, men har også mere aktivt end tidligere hentet spillere ind til U23-holdet. Arsenal har blandt andet hentet duoen Jonathan Dinzeyi og George Lewis, der begge er fyldt 20 og derfor ældre end førsteholdsspillere som Bukayo Saka, Gabriel Martinelli og William Saliba. Der er i alt blevet hentet seks spillere ind til U23-holdet, som ledes af Arsene Wengers og senere Unai Emerys tidligere assistent Steve Bould. Planen og kontraktlængden blandt disse spillere er noget ukendt, men de mange nye ansigter på U23-holdet indikerer en ny transferstrategi i akademirækkerne. Dette kan meget vel hænge sammen med de generelle ændringer i Arsenals rekruttering, som er sket henover sommerperioden.

Scoutingfdelingens tæppefald

Knap nok havde guldkonfettien nået at ligge sig efter FA Cup-triumfen på Wembley i starten af august, før der igen var ramaskrig omkring Emirates Stadium. Tre dage efter at Pierre-Emerick Aubameyang havde løftet pokalen for Arsenal annoncerede klubben nemlig, at de måtte tage afsked med 55 medarbejdere, svarende til 10% af Arsenals samlede fastansatte stab.

Hårdest ramt blev Arsenals scouting-afdeling, som ifølge mediet The Athletic er blevet skrumpet ned til det ukendelige. Store skikkelser som Brian McDermott, Head of UK-scouting Peter Clark og Head of International Scouting Francis Cagigao, der blandt andet har scoutet Cesc Fabregas, Hector Bellerin og Gabriel Martinelli, blev alle afskediget. Afskedigelserne skal ses i lyset af en grundlæggende plan om at skære ned og effektivisere, men også som en konsekvens af følgerne af de manglende indtægter i forbindelse med kampdage. I 2018-2019 sæsonen lå Arsenals samlede kampdagsindtægter på 96.4 millioner pund, hvilket udgør knap 25% af Arsenals samlede indtægter. Dette er den højeste procentdel blandt alle hold i Premier League. Besparelserne på medarbejderfronten var dog ikke de eneste knapper Arsenals amerikanske ledelse valgte at trykke på. Arsenals amerikanske ejer Stan Kroenke har samtidig omlagt en gæld på 200 millioner pund, som Arsenal stadig sidder på ovenpå deres skifte til Emirates Stadium. Dette har reduceret betalingsstrukturerne i forbindelse med gælden, hvilket angiveligt skulle have frigjort midler til Arsenal på transfermarkedet.

 class=
Cesc Fabrgas´ afskedshilsen til Francis Cagigao, der hentede spanieren og mange andre talenter til Arsenal i sine mere end 20 år i klubben. Foto: Twitter

De mange fyringer faldt ikke i god jord hos Arsenal-fansene, og også spillertruppen skulle have udtrykket utilfredshed med fyringsrunden. Arsenal gav i deres begrundelse over fyringerne til udtryk for, at det handlede om at gøre det muligt at kunne lave  investeringer i førsteholdet. Arsenal-spillerne frygtede, at nyindkøbte spillere og kontraktforlængelser nu skulle være en undskyldning og bærende grund for at fyre folk i Arsenals stab, hvilket de ikke ønskede skulle være en prioritet i klubben. De vides dog ikke, om der endnu har været konkrete samtaler mellem truppen og ledelsen omkring dette anliggende.

Adios, Don Raul!

Ti dage efter de 55 afskedigelser blev der sagt farvel til endnu en medarbejder i Arsenal, måske den mest bemærkelsesværdige af dem alle. Arsenals ’Head of Football Operations’ Raul Sanllehi blev vurderet til at være unødvendig i forbindelse med omstruktureringen af organisationen i Arsenal. Sanllehis afsked kom som en overraskelse for de fleste, og den spanske fodboldpersonlighed var da også helt ind til sin fyring en nøglefigur i kontraktforlængelserne med Aubameyang samt indkøbende af både Willian, Gabriel og Thomas Partey.

Sanllehi havde været i klubben siden februar 2018 og var set som en af nøglefigurerne i Arsenal transition post-Wenger-æraen. I sidste endte ’Don Raul’, som fans yndede at kalde ham specielt efter sommertransfervinduet i 2019, dog ikke med at være i klubben i mere end 2 ½ år, efter ´uenigheder om tilgang til transfers og stridigheder på bestyrelsesniveau.  

En ny amerikaner for bordenden

Netop i bestyrelsen hos Arsenal er der også sket en række forandringer. Efter 70 års trofast arbejde annoncerede Ken Friar, at han efter FA Cup-finalen ville fratræde sine roller i klubben, heriblandt hans plads i Arsenals bestyrelse. Allerede i slutningen af maj måned gik Sir Chips Keswick på pension efter 15 år som bestyrelsesmedlem og syv år som formand for Arsenals bestyrelse.

Til gengæld er der også kommet et nyt ansigt til i Arsenals bestyrelse. Den amerikanske jurist og livslange Arsenal-fan Tim Lewis er ny mand i Arsenals bestyrelse. Amerikaneren var en af Stan Kroenkes tætteste rådgiver omkring købet af Arsenal i perioden 2007-2011 og skulle angiveligt være blevet ansat for, at Kroenke kunne have en af sine egne folk tæt på de daglige hændelser rundt omkring klubbeni London. Lewis har sine aktiviteter i London, hvilket skaber god mening for Kroenke og hans søn Josh, der begge leder deres erhvervsaktiviteter i USA. Lewis skulle ifølge The Athletic have været ledende i fyringen af Raul Sanllehi, hvilket tyder på en magtkamp i de øverste rækker hos Arsenal.

 class=
Ny mand i Arsenals bestyrelse, Tim Lewis. Foto: Arsenal.com

Det værste og det bedste

Mandag i sidste uge kom det frem via The Athletic, at Arsenal havde sagt farvel til deres maskot Gunnersaurus, som manden Jerry Quy har stået i spidsen for siden dens begyndelse for 27 år siden. Arsenal har dog ifølge mediet ESPN lovet, at maskotten vender tilbage, når fans igen må vende tilbage stadionerne i England. Dette sætter dog spørgsmålstegn ved, om Arsenals kampdagsmedarbejdere stadig får løn, ligesom de gjorde mod slutningen af sæsonen, eller om disse medarbejdere også er blevet foreløbigt afskediget.

For at det hele ikke skal være lutter kedelige nyheder blev det kort for sæsonstart annonceret, at træner Mikel Arteta var blevet forfremmet til en ny titel. ’First team manager’ er spanierens nye titel, hvilket indikerer, at Arsenal igen bevæger sig væk fra den interkontinentale model, som ellers blev forsøgt at blive implementeret fra Raul Sanllehis ansættelse i begyndelsen af 2018 til ansættelsen af Edu i juli 2019. First team manager-rollen var den samme, som Arsene Wenger havde i sin tid hos Arsenal, hvilket indikerer Artetas magt, men også evner i klubben.

 class=
To hovedpersoner henover sensommeren i Arsenal. Den ene bliver og den anden forlader foreløbigt Arsenal. Foto: Stuart Macfarlane

Ikke længe til nye spekulationer

Premier League-sæsonen skal afgøres på kun otte måneder, og selvom vi kun er fire Premier League-kampe inde i sæsonen viser kalenderen allerede oktober. Det betyder, at der heller ikke er lang tid før transfervinduet igen åbnet op igen til januar, hvor spekulationerne igen kan få lov til at bluse op. Spillere på kanten af truppen vil forsøge at komme til at spille noget mere andetsteds, mens klubben vil forsøge at skære ned på sine lønningsomkostninger. Januar-transfervinduet kommer derfor med garanti heller ikke til at blive et stille et af slagsen. 

Overblik: Spillertransfers

Førsteholdet:

Ind:

Thomas Partey

Alex Runarsson

Dani Ceballos (lån)

Cedric Soares

Pablo Mari

Gabriel Magalhaes

Willian

Mohamed Elneny (tilbage fra lån)

Emile Smith-Rowe (tilbage fra lån)

William Saliba (tilbage fra lån)

Ud:

Henrikh Mkhitaryan

Emiliano Martinez

Matteo Guendouzi (lån)

Lucas Torreira (lån)

Dino Mavropanos (lån)

U23-holdet:

Ind:

Joel Ideho

Nikolaj Møller

Jonathan Dinzeyi

George Lewis
Salah-Eddine Oulad M´Hand

Tim Akinola

Ud:

Sam Greenwood

Daniel Ballard (lån)

Jordi Osei-Tutu (lån)

Zak Swanson (lån)

Matt Smith (lån)

Joseph Olowu (lån)

Zech Medley (lån)

Trae Coyle (lån)

Ben Sheaf (lån)

Indkøbskurv