OPTAKT TIL EFL CUP: ARSENAL – LEICESTER CITY

Carabao Cuppen er som regel ikke en cup, der bliver prioriteret af de store hold. Oftest er det en kamp mellem de bedste reserver. Det tror jeg også, at vi kommer til at se fra Artetas Arsenal i denne sæson. Læs min forventet startopstilling, og hvem vi skal holde øje med i år. 

Onsdag den 23/9 starter vi EFL/Carabao Cuppen for denne sæson mod Leicester. Cuppen er ofte brugt til at give spilletid til de spillere, der ikke får meget spilletid i Premier League. Både unge og ældre spillere. 

I sidste sæson, hvor Unai Emery stod i spidsen, røg vi ud i femte runde til Liverpool i en straffesparkskonkurrence. I første kamp, vi spillede, blev det til en sejr på 5-0 over Nottingham Forest. Men hvad kan vi forvente i denne sæson med Mikel Arteta ved roret? 

Forventninger 

Mikel Arteta vil gerne bruge de unge spillere så meget som muligt. Det kommer sikkert også til at gøre sig gældende i cuppen, hvor niveauet er lidt lavere. Det er en god mulighed for at give de nye stjerner førsteholdsfodbold. 

Men med andre ord vil Carabao Cuppen med al sandsynlighed ikke blive prioriteret. Specielt ikke den første kamp mod Leicester onsdag, når Liverpool venter på Anfield mandag. Samtidig har Arsenal både Premier League og Europa League at fokusere på her i efteråret. Det taler også for, at stamspillerne bliver hvilet på Carabao cup-aftenerne. 

Det betyder dog ikke, at kampene bliver kedelige. Vi fans får mulighed for at se talenterne vise sig frem. Eksempelvis så fik Gabriel Martinelli debut i startelleveren i Carabao Cuppen sidste år mod Nottingham Forest. Han kvitterede med to scoringer. Hans præstationer i Carabao og Europa fik ham på førsteholdet i Premier League. Spillerne kan altså bruge cuppen til at spille sig til spilletid i den hjemlige liga.

Forventet startopstilling 

Med den brede trup, som Mikel Arteta lige nu råder over, kan det være svært at få plads til U23-holdet i startopstillingen. Der er simpelthen flere af de lidt ældre (men stadig unge) spillere, der skal have spilletid. 

Målmanden er lidt op i luften, efter Martinez er smuttet til Aston Villa. Mit umiddelbare bud er Matt Macey. Men det kan sagtens være at U23-målmand Karl Hein får chancen. Han har trænet med førsteholdet her i weekenden. 

Vi er plaget af skader i det centrale forsvar. Mustafi og Sokratis er stadig i let træning her i weekenden. Mari og Chambers er ukampdygtige. Derfor tror jeg, at Arsenal vil stille op med en 4-back-kæde. Vores nye unge spiller William Saliba spillede 90 minutter i U23-kampen fredag aften, hvor han viste gode takter. Taget de manglende alternativer i betragtning, må det give ham en startplads. David Luiz fik få minutter på banen til lørdagens sene kamp mod West Ham. Han må starte i midterforsvaret taget manglende alternativer i betragtning. Det kan tænkes, at Elneny bliver rykket ned, hvis ikke Luiz er klar. Elneny kunne også komme i betragtning som CB, hvis Arteta vælger at spille med 5 nede bagi. 

Tierney blev skadet under opvarmningen til kampen mod West Ham, hvilket sendt Kolasinac i startelleveren. Det giver problemer til backsene til denne kamp. Jeg ser Cedric tager venstresiden, mens Maitland-Niles kommer på højreback. Det kan være, at Tolaji Bola fra U23 kommer ind og vikarierer på venstreback, men jeg ser ikke ham som stærk nok. 

Guendouzi er tilbage og træner med resten af truppen. Han får muligheden for at vise sig frem sammen med Elneny på midtbanen. Torreira er på vej ud, mens Xhaka og Ceballos skal hvile, inden kampen mod Liverpool. 

Lidt længere fremme ser jeg Özil som 10’er. Hvis ikke Özil smutter til Tyrkiet eller andetsteds, vil han skulle bevise sit værd i cuppen. Det tror jeg, han får mulighed for mod Leicester.  

Joe Willock og Reiss Nelson får kanterne. Willock er svær for mig at placere. Hvis ikke Guendouzi får chancen, kan han gå ned og spille 8’er ved siden af Elneny. Hvis ikke Özil er foretrukket, så ryger han ind på 10’eren og giver plads til Pepe på kanten. Jeg tror, han får chancen onsdag, da han mangler spilletid og hans bænkpladser antyder, at han har en stjerne ved Arteta. Reiss Nelson er foretrukket over Pepe, da jeg ikke ser Pepe blive brugt i cuppen. Nelson skal bevise sit værd, før han kan bare se skyggen af en bænkplads i Premier League. Hvis ikke han får pladsen mod Leicester, kunne det godt ligne, at han er på vej på endnu et lejeophold. 

På toppen har vi Nketiah. Lacazette er foretrukket i Premier League, og Nketiah får mulighed for at kæmpe sig tilbage ved hjælp af cuppen. 

Hvis Arteta kommer til at benytte sig af de helt unge, så kan den offensive nordmand George Lewis få en bænkplads. Det samme kan gøre sig gældende for midtbanespilleren Ben Cottrell, der havde en sublim kamp for u23 fredag. Sidst har Mark McGuinness trænet med førsteholdet i weekenden. 

Özil og Guendouzi 

Som nævnt tidligere er cuppen en god mulighed for de unge spillere at vise sig frem. Samtidig er det en den bedste mulighed for de ældre spillere at vise, at de skal på førsteholdet i Premier League. Vi så det med Özil sidste år. Han fik chancen i Premier League-kampen mod Watford i midten af septemper. Han tog den ikke og var bænket eller ikke med i truppen de efterfølgende kampe, inden han fik startplads mod Nottingham Forest i Carabao. Efterfølgende var han ikke med i truppen de seks efterfølgende kampe, før han igen fik en startplads i Carabao mod Liverpool. Præstationerne i cuppen gjorde, at han herefter gik han direkte ind i startelleveren i Premier League.

Lignende kan vi komme til at se fra Özil igen i denne sæson. Den løntunge mand, der lovpriser klubben på de sociale medier, men ikke ligner en, der gider at kæmpe på banen. Det har skabt en masse negativ fokus på ham fra både klubben såvel som fansene. Mikel Arteta er en kompromisløs mand, når det handler om attitude, men jeg tror, at Özil får lov til at vise, at han vil kæmpe for kanonen i både Carabao og Europa League. Det er hans mulighed for at vise sine åbenlyse kvaliteter frem for kritikerne. Det ville ikke undre mig, hvis vi ser Özil tilbage i Premier League-opstillingen engang i november. 

Vores unge franske stjerneskud Matteo Guendouzi har også haft problemer med attituden. Han fik kun to kampe i Premier League efter coronapausen på grund af manglende disciplin. Hans halsgreb på Neal Maupay, efter Brighton-spilleren havde skadet Bernd Leno, fik bægeret til at flyde over for Mikel Arteta. Den unge franskmand skulle ændre attitude, hvis han skulle repræsentere klubben. Som straf har Guendouzi trænet alene i over to uger. Men det ser ud som om, at han er taget til nåde igen. Han træner med førsteholdet, og umiddelbart er der ingen rygter, der sender ham væk fra klubben. Selvfølgelig skal han kæmpe sig tilbage til førsteholdsfodbold i Premier League igen, og det får han muligheden for i Carabao og Europa League – det er jeg helt sikker på. 

Hans talent er stort. Uden tvivl. Men det er befriende, at Mikel Arteta tør at sætte regler op for ham og er villig til at smide ham porten, hvis ikke han opfører sig tilforladeligt. Guendouzi skal rette op på en del, og cuppen er hans bedste vej tilbage til den forjættede grønsværen i Premier League.  

One to watch

Det er selvfølgelig svært at nævne, hvem der kan slå igennem denne sæsons Carabao. Især taget i betragtning af, at vi maksimalt kommer til at spille fem kampe. Derfor skal denne forudsigelse nok også ses i lyset af gruppekampene i Europa League, hvor flere af de unge også får chancen. 

Emile Smith-Rowe kommer til at shine i cupkampene i denne sæson. Den vævre offensive spiller er lige nu ude med skade, men han skulle være klar sidst i september. Han har et fantastisk drev med bolden, og hvis Arsenal når langt i Carabao vil han helt sikkert få spilletid. 

Selvom det godt kunne tyde på, at Reiss Nelson bliver sendt på lån igen, håber og tror jeg på, at han viser sit værd i cuppen. Med Willian og Pepe er der langt til udsigterne for spilletid i Premier League, men fine præstationer i cuppen, kan give ham muligheden. Dem, tror jeg, Nelson er klar til at udnytte. Han har bevist, at han kan spille fodbold, da han var i Hoffenheim. Tiden er nu inde til, at han skal bevise sit potentiale i England. 

Indkøbskurv