NO THOMAS, NO PARTEY

Thomas Partey har kun optrådt i godt halvdelen af alle Arsenals Premier League-kampe siden skiftet fra Atlético Madrid i 2020. Ghaneseren er, når han er fit, selvskrevet til startopstillingen, men hvad er det lige præcis Partey gør, som gør ham så instrumental for Mikel Artetas måde at spille fodbold på?

Af Troels Thøgersen

Det kom næppe som nogen overraskelse, da det brød ud, at Thomas Partey forud for Fulham-kampen havde pådraget sig en lårskade, som ville holde ham ude i flere uger. Partey har været inde og ude af holdet, siden han kom til klubben i 2020, og skadeshistorikken er nu så udtalt, at man rimeligvis kan tale om en skadestendens.

Det er bekymrende, for skeler man til statistikkerne, er det tydeligt, at Arsenal er et betydeligt bedre hold med Partey på banen. I sidste sæson leverede Arsenal et imponerende pointgennemsnit på 2.08 per kamp med Partey, mens pointgennemsnittet talte sølle 1.35 uden det ghanesiske anker på midtbanen.

Man kan spørge sig selv, om ikke Arteta og Edu burde have forudset skaden komme og hentet en backup, men efter en række gode præstationer i Parteys fravær, valgte man i sidste sæson at forlænge med Mohamed Elneny. Nu er den egyptiske brandslukker blevet langtidsskadet, hvilket efterlader Arsenal relativt sårbare på den defensive del af midtbanen.

Balancepunktet i Artetas 4-3-3-system

Partey har været en fast inventar på midtbanen siden dag 1, men det var først i sidste sæson, at han for alvor formåede at overbevise tvivlerne om sin vitale rolle i Artetas spilsystem.

Årsagen var et systemskifte. I det første halvandet år figurerede Partey primært i en såkaldt double pivot ved siden af Granit Xhaka i en 4-2-3-1-opstilling, men efter en – mildt sagt – sløj præstation på Goodison Park i sidste sæson, valgte Arteta at overgå til et 4-3-3-system.

I det nye system er Partey midtbanens entydige balancepunkt. Xhaka er blevet rykket længere frem på banen, hvorfor Partey nu dækker et betydeligt større areal uden bolden. Effekten har været til at tage og føle på. Arsenal har rykket presset længere frem på banen og tillader generelt sine modstandere mindre tid på bolden.

Xhaka er som genfødt i den fremskudte rolle og har efter syv kampe allerede tangeret sin hidtil bedste Premier League-sæson på assistfronten. Arsenal er blevet mere chanceskabende fra venstre side, hvilket interessant nok også har gjort Ødegaard farligere, da han som konsekvens heraf har mere licens til at bevæge sig i målscorende positioner. Nordmanden har kvitteret med tre kasser allerede.

Skraldemand, initiator eller stabilisator?

De fleste kan blive enige om, at Thomas Partey udfører et vigtigt stykke arbejde for Arsenal, men der synes i fanmiljøet at herske forskellige opfattelser af ghaneserens kerneopgaver.

Nogle fans ser ham først og fremmest som en skraldemand, hvis fornemmeste arbejde er det ”kedelige” defensive arbejde uden bold: Forhindre kontraangreb, vinde tacklinger og erobre bolde.

Andre fremhæver Parteys evne til at holde hovedet koldt under pres og sikre flow i spillet, mens en tredje egenskab, som ofte italesættes, er Parteys evne til at bryde kæderne med fremadrettede afleveringer.

Det kedelige svar er jo nok, at Partey er så vigtig i kraft af, at han bidrager med lidt af det hele. I nogle kampe nyder vi godt af hans fysiske dominans på midtbanen, og i andre kampe er hans blik for sine offensive holdkammerater efterspurgt.

Det er ikke desto mindre interessant, at Mohamed Elneny erobrede positionen som Parteys andenløjtnant fra Albert Sambi Lokonga mod slutningen af sidste sæson, fordi det implicerer, at Arteta umiddelbart vægter fysik og defensiv soliditet højere end fart og fremadrettede afleveringer.

Livet efter Partey

Partey bliver utvivlsomt meget svær at erstatte, men med hans skadeshistorik in mente, gør Arteta og Edu nok klogt i at udforske alternativer allerede nu. Partey bliver næppe yngre, og så må vi heller ikke glemme, at han lige nu retsforfølges for en meget grim voldtægtsanklage.

Alt tyder imidlertid på, at Arteta og Edu allerede nu brygger på en løsning. Mod slutningen af sommerens transfervindue forhørte Edu sig angiveligt om muligheden for at hente det brasilianske stortalent Danilo fra Palmeiras. Og på deadline day fik Arsenal ifølge flere troværdige medier afvist hele tre bud på Douglaz Luiz, hvis kontrakt som bekendt udløber til næste sommer.

De to brasilianere er interessante af forskellige årsager. 21-årige Danilo regnes for et af de største midtbanetalenter i den brasilianske liga. Han er imidlertid uprøvet i europæisk fodbold og ville sandsynligvis tage lidt om at lære sproget og tilpasse sig intensiteten i Premier League.

Douglaz Luiz (24) er modsat Danilo vant til tempoet, men om han reelt kan erstatte Partey er et stort spørgsmål, eftersom han ikke engang er fast mand i Aston Villa. Til gengæld kender Arteta ham særdeles godt fra sin tid som assistenttræner i Manchester City, og det går jo som regel godt, når Arteta henter spillere med Manchester City-fortid.

Tiden må vise, om det bliver Danilo, Luiz eller en helt tredje. Men en ting er sikkert: Arsenal bør snart hente polstring til defensive midtbane – måske allerede i januar.

Indkøbskurv