MÅNEDENS SPILLER – MATTEO GUENDOUZI

For godt en måned siden bragte vi et indlæg om Matteo Guendouzi og et potentielt stort gennembrud hos Arsenal. En måned senere er den unge franskmand blevet kåret til månedens spiller af fansene, og stortalentet med den fantastiske hårpragt har for alvor cementeret sin position på den centrale midtbane hos Arsenal. Topscorer, Pierre-Emerick Aubameyang blev nummer to i afstemningen mens Callum Chambers tog tredjepladsen.

Konsensussen blandt Arsenal-tilhængerne i disse dage er, at Arsenal underpræsterer på banen på trods af en fornuftig pointhøst og en øjeblikkelig 3. plads i Premier League. Matteo Guendouzi har dog præsteret på et exceptionelt højt niveau, taget ansvar og svunget dirigentstokken.

Det har også været en måned, hvor Unai Emery har spillet med en midtbanekonstellation, som er mere slidstærk, robust og løbestærk. Det har dog haft sine bekostninger på det offensive udtryk, men den unge franskmand har gjort sit for at være det kreative input fra de centrale positioner.

Her, der og alle vegne

Arsenal har i de seneste kampe set mere stabile ud uden bold, men man skal stadig have de skarpe briller på for at finde tegninger til en fast struktur. Det ligner dog i flere tilfælde, at udgangsformationen uden bold er 4-1-4-1, hvor 6’eren (typisk Granit Xhaka eller Lucas Torreira) falder mellem de to firekæder, mens kanterne falder ned i midtbaneledet. Det er en udgangsformation, hvor der er gode muligheder for at trykke modstanderen med en højere preslinje.

Unai Emery eksperimenterede i en kort periode med at lade sine kanter og angriber hvile for at være farligere på offensive omstillinger, men har i første omgang pakket det væk, da de defensive spillere ikke har kunne magte opgaven alene.

Tilbage til 4-1-4-1; Det er en struktur, hvor der er gode muligheder for at lave et 8’er-pres, hvor 8’eren laver et kædebrud og går i pres på modstanderen. I størstedelen af tilfældene vil det være en stopper, hvis 9’eren er spillet væk eller på en af modstanderens centrale spillere. Der er også en ekstra sikkerhed i at lade 8’eren lave et kædebrud, da man stadig har fire spillere på midtbanen.

Hold nu op, et potentiale der lurer i kulissen, hvis Arsenal kan få det struktureret. Det lykkedes i store dele af Arsenals kampe, men tit bliver det et individuelt pres, hvor modstanderen med en enkel pasning spiller rundt om presspilleren.

Matteo Guendouzi er en dygtig presspiller og viste i flere sekvenser mod Bournemouth, at han er en mundfuld at spille overfor – både med og uden bold.

På nedenstående situation ser vi midtbanedynamoen erobre en bold efter et indkast. Han sørger for at være undervejs, så når modstanderen modtager bolden, er han allerede under pres. Da modstanderen, grundet hans evne til at være undervejs, tager en dårlig første berøring, laver franskmanden sit indgreb. Han prikker bolden for modstanderen, så Dani Ceballos hurtig kan være over bolden. Det interessante at observere er, at han er handlehurtig, da han allerede har opfattet genpresset fra Bournemouth. Han viser, han vil have bolden, tager en berøring med sin offensive fod og vender spillet ud af presset.

 class=
 class=
 class=
 class=

En anden aktion for selv samme kamp, prøver Arsenal med et højere udgangspunkt i presspillet. Bournemouth prøver, på sædvanligvis, at bygge op fra målmanden. Igen er han undervejs i sit presløb og erobrer en bold højt i banen.

 class=
 class=

Selvtillid og swagger på bolden

Matteo Guendouzi har taget kvantespring i sit spil på bolden, som i sit første år i Arsenal bar præg af at være kontrolleret i boldbesiddelse uden at sætte bolden for meget på spil. Der er kommet andre boller på suppen i starten af denne sæson og efter guidning og coaching for trænerteamet, ser vi for alvor en spiller, som har potentiale til at være toneangivende på den sidste 3. del af banen.

Det første eksempel viser franskmanden i en situation, hvor han viser mod, evne og selvtillid på bolden. Han modtager bolden i en situation, hvor han har rig mulighed for at flytte bold og modstander, men han mærker, at danske, Philip Billing, forsøger at erobre bolden fra ham. Matteo svarer igen med en fiks vending med ydersiden og sender vores kære danske ven afsted efter hotdogs. Herefter driver han bolden frem i banen i en avanceret position, hvor der er rig mulighed for at skabe progression og gennembrudsmuligheder.

 class=
 class=
 class=
 class=

Vi husker alle situationen mod Aston Villa, hvor han også tager sagen i egen hånd og enehændigt skaffer Arsenal et straffespark og sætter gang i det flotte comeback. Mod og tro på egne evner – det har vores unge komet.

Udover selv at tage initiativet ved at drive bolden, så er der kommet en fremadrettethed i Matteo Guendouzis spil. I manglen på den rendyrket 10’er i den nye midtbanekonstellation, så har det været en mangelvare med linket til de offensive spillere. Der har den unge herre gjort op med den kønsløse boldmassage og taget fat i dirigentstokken sammen med Granit Xhaka. I de to eksempler mod Aston Villa, hvor han var helt fænomenal, ser vi to afleveringer, som spiller mange forsvarsspillere væk. Det vigtige at have for øje er, at der er mange ”nemme” og ligefremme løsninger, hvor han vælger den sværeste og mest progressive løsning. Det er en god kombination af evne og mod.

 class=
 class=

Hvad så nu?

Det har været en fantastisk sæsonstart for Matteo Guendouzi. Han har fungeret subklimt i den nye midtbanekonstellation, hvor han har mulighed for at vandre rundt på banen for at gøre sig gældende. Han er især fan af at operere i venstre halvrum, hvor han kan kombinere med de offensive spillere.

Spørgsmålet er, om det er den nye midtbanekonstellation, som virkelig giver ham vinger. Der en sikkerhed ved at være tre på midten, når han vandrer og flagrer så meget, som han gør. Det er altafgørende for ham, at der er et anker og en dynamisk midtbanespiller ved hans side, og her kan man argumentere for, at Arsenal præcis har personellet til at løse den opgave.

Arsenal har en diamant på hånden, og den bliver slebet nænsomt og flot i denne sæson. Der går ikke længe, før den skinner for hele verden.

Indkøbskurv