LOAN WATCH: FØRSTEHOLDSPILERE PÅ FREMMED GRÆS

I sommers var der godt gang i svingdøren hos Arsenal, hvor det dog ikke var alle spillerafgange, som var permanente. Arsenal har nemlig fire spillere fra førsteholdstruppen på leje i denne sæson i henholdsvis i Italien, Tyrkiet, Frankrig og England. Der er forskellige forhåbninger og forventninger til hvert lejemål, hvor det formegentlig kun e to af spillerne, som har en fremtid hos Arsenal.

Henrikh Mkhitaryan

Den udskældte armener har brugt efteråret på at finde sit fodfæste i Rom. Mkhitaryan var så desperat for at komme væk fra Arsenal, at han frivilligt tog en voldsom lønreduktion. Kombineret med at det hellere ikke var nogen hemmelighed at Arsenal gerne ville af med Mkhitaryan, endte han til sidst i AS Roma.

Det første halve år af hans ophold i den italienske hovedstad har ikke været problemfrit. Mkhitaryan har misset ti kampe på grund af en skade i låret. Således har armeneren kun startet i fire af de otte kampe, han har spillet i Serie A. Han har suppleret spilletiden med tre mål og en enkelt assist, hvilket ikke er decideret prangende. Han har også spillet to kampe i Europa League-gruppespillet.

Udenfor banen har Mkhitaryan imponeret mere, end han har på den. På under seks måneder har den armenske landsholdskaptajn mestret det italienske sprog. Det lyder umiddelbart imponerende nok i sig selv, men det betyder faktisk at Mkhitaryan nu taler ni sprog flydende.

På rygtebørsen er der ikke meget at sige om Mkhitaryans fremtid. Der er indtil videre ikke noget, der tyder på, at Roma ønsker at gøre lejeaftalen permanent. Der er ej heller nogen som helst indikation på, at Arsenal ønsker ham tilbage til klubben til sommer. Den 30-årige armeners kontrakt med Arsenal udløber i sommeren 2021.

Mohamed Elneny

En spiller de fleste fans godt kan lide, men mere på grund af hans personlighed end hans fodboldevner. Elneny var så godt som degraderet til U23-holdet af Unai Emery, før han blev lejet ud til Besiktas i sommers. Her virker det dog til, at han har fundet sin fodboldmæssige hylde.

Elneny har startet alle 11 kampe hvor han har været involveret, i den tyrkiske Süper Lig. Tilmed har han spillet alle Besiktas’ seks gruppekampe i Europa League. Det er kun blevet til én enkelt assist, men det er heller ikke just målinvolvering, der er egypterens specialitet. Han har misset tre ligakampe på grund af karantæne.

Rygterne florerer lystigt omkring Elneny, og der kunne måske allerede ske ting i januar. Ikke nok med at Besiktas viser interesse i at lave en permanent aftale med den 27-årige egyptiske landsholdsspiller, så har AC Milan også bragt sig på banen. Den tidligere Arsenal CEO Ivan Gazidis skulle være meget begejstret for Elneny og kunne fristes til at lave en aftale allerede i næste måned. Elneny har kontrakt med Arsenal indtil sommeren 2022, men alt tyder på at hans tid hos The Gunners er forbi.

William Saliba

Den franske vidunderdreng som Raul Sanllehi brugte det meste af sommeren på at hente til klubben allerede fra denne sæson af. Det lykkedes ikke, da man måtte sende ham tilbage til Saint-Étienne i et år. Siden da har Arsenal og fans holdt et skarpt øje med den franske Ligue 1, for at se hvordan det går for holdets fremtidige ankermand.

Saliba har haft en halvsæson der har været stærkt tynget af skader. Han har misset hele 18 kampe på grund af det. Det vil sige, at han kun har spillet fem kampe i Ligue 1 og to kampe i Europa League. Det er dog værd at tilføje, at Saint-Étienne i de fire uf af fem ligakampe Saliba har været involveret, ikke har lukket mål ind. Faktisk har klubben kun holdt to clean sheets uden Saliba på banen.

Den seneste uge har der gået historier om, at Arsenal vil forsøge at kalde Saliba tilbage allerede i januar. Manglen på kvalitet blandt Arsenals forsvarsspillere og de nu ophobende skader, har gjort klubben desperat efter en hurtig løsning til at stabilisere defensiven. Da januar er et notorisk svært transfervindue at finde kvalitet i, virker det oplagt at kigge på interne muligheder før man smider penge efter endnu en Denis Suarez.

Det er dog højest urealistisk at Saint-Étienne vil lade Saliba gå, selv hvis de blev tilbudt yderligere økonomisk kompensation. Den blot 18-årige franskmand har på meget kort tid gjort sig til en uvurderlig spiller for dem. Hvis ikke det var muligt at få ham permanent i sommers, ville det være højest overraskende, at det var muligt at få ham nu.

Eddie Nketiah

Arsenals unge måltyv har haft et irriterende og uholdbart efterår hos Marcelo Bielsa og Leeds United. Planen var, at den engelske angriber skulle lejes ud til en klub hvor han spillede hver uge, for på den måde at opnå erfaring nok til at være involveret i Arsenals Premier League-trup næste sæson. Desværre er opholdet ikke forløbet helt som aftalt.

Nketiah har spillet 19 kampe i The Championship, men han har kun startet inde i én. Han har scoret tre mål og lavet én assist i ligaen, alle i situationer, hvor han er kommet fra bænken. Den unge angriber har startet begge af Leeds’ kampe i Carabao Cuppen, hvor han har kvitteret med to mål. Han har misset fire kampe på grund af en skade.

Derfor blev Nketiah den første dag i det nye år kaldt tilbage fra sit lån fra Leeds, hvor det dog nu er planen, at han igen skal sendes på leje. Rygterne siger, at Bristol City er meget interesserede, men der er også stor interesse fra nogle unavngivne klubber i Bundesligaen. Den 20-årige målmagers talent er højt vejet hos Arsenal, men det kommer til at kræve noget mere erfaring før de tør give ham frit løb. Derfor er det vigtigt, at klubben rammer rigtigt med Nketiahs næste lejekammerat.

Flere lån i januar

Udover at Nketiah skal finde et nyt lejeophold til januar, går der også rygter om at Arsenal leder efter en klub til Emile Smith Rowe. Selvom han har været mere involveret på det seneste, er det klubbens opfattelse, at også han har brug for mere fast spilletid hvis han skal udfylde sit enorme potentiale. Derfor kan det være at Smith Rowe smutter på en låneaftale, ligesom sidste sæson hvor han tog til RB Leipzig.

Arsenals græske stopper Dinos Mavropanos er en anden spiller, der måske skal spille for en anden klub det næste halve år. Grækeren mangler uden tvivl erfaring og grundet sine lange skadesforløb, mangler han især kamperfaring. Det eneste, der kan stå i vejen for en lejeaftale her, er de nuværende skadesproblemer i Arsenals forsvar. Det er derfor ikke sikkert, at klubben har råd til at lade Mavropanos gå på nuværende tidspunkt. Situationen kan dog ændre sig, baseret på hvad Arsenal gør i januartransfervinduet.

Indkøbskurv