LOAN WATCH: EN BLANDET FORNØJELSE

Sidste år ekspederede Arsenal nogle prominente navne fra førsteholdet afsted på forskellige lejeaftaler, og endnu flere er blev skippet midlertidig afsted over vinteren. I denne artikel retter vi blandt andet blikket mod de to europæiske hovedstæder, Berlin og Madrid, og tager temperaturen på den aktuelle situation, som Arsenals lejespilere befinder sig i.  

For tiden har Arsenal en hær af spillere løbende rundt på forskellige europæiske adresser. Spillere, som i lang tid har higet efter spilletid og følelsen af at være kampafgørende. Men omvendt spillere, der heller ikke er hvem som helst. For med de nuværende lejespillere har man sammenlagt taget hele 282 Premier League-kampe ud af holdet. Det er altså en noget atypisk strategi, som Arsenal har valgt i denne sæson.

Og mens nogle af dem ser ud til at have en lys fremtid i Nordlondon, er andre nærmere et overstået kapitel i Arsenal. Det er altså åbenlyst, at der hersker vidt forskellige formål for den sportslige ledelse, når det kommer til de spillere, der lige nu er sendt afsted på kortvarige ophold.

Nedenfor kan I læse, hvordan alle syv lejespillere har klaret det hidtil i deres respektive klubber.

Matteo Guendouzi (Hertha Berlin)

Arsenal formåede for en stund at skille sig af med franske Guendouzi, da han i oktober blev udlejet til Hertha Berlin. Beslutningen om at give den unge franskmand chancen i den tyske Bundesliga skyldes, at han i sidste sæson var involveret i flere forskellige bataljer. Et salg eller en lejeaftale syntes derfor uundgåelig, hvis han ikke fortsat skulle fryses ude af Arteta. Destinationen for Guendouzi blev derfor Hertha Berlin, som han skal repræsentere sæsonen ud i jagten på mere spilletid.

Der har ikke været mange sure miner over aftalen fra Guendouzi. For han har i høj grad taget skeen i den anden hånd. På kort tid har franskmanden allerede etableret sig som en nøglespiller på den centrale midtbane for Hertha Berlin, som lige nu ligger placeret som nummer 15 i den tyske Bundeliga.

I den nuværende sæson står Guendouzi, på trods af et corona-tilfælde, noteret for 18 kampe i den hjemliga liga, hvoraf 14 af dem har været med 90 minutter i benene. Den 21-årige tidligere Lorient-spiller har sågar vist så gode takter, at Arteta angiveligt skulle have planlagt at tilbagekalde ham. Således erfarer den tyske sportsavis Bild, at Arteta har været meget imponeret over Guendouzis form de seneste par måneder. Franskmandens præstationer har blandt andet kastet to flotte scoringer af sig, som begge er blevet sat ind på kanten af straffesparsfeltet.

Guendouzi selv har ikke selv givet udtryk for, at han ønsker at vende tilbage til Arsenal. Men taget sidste sæsons stridigheder med trænerstaben i betragtning vil det i den grad være en overraskelse, hvis Guendouzi er Arsenal-spiller i næste sæson. 

 class=

Konstantionos Mavropanos (VfB Stuttgart)

Græske Mavropanos må siges at være blevet en del af Arsenals overskudslager. Midterforsvareren har aldrig fået slået sit navn fast i Arsenal siden hans ankomst i vinteren 2018, og hans udvikling synes at være gået i stampe. Forud for sæsonen blev han derfor skudt afsted til de sydtyske nyoprykkere i Bundesligaen, VfB Stuttgart. Om Mavropanos stadig indgår i Arsenals fremtidsplaner, er svært at blive klog på.

Noget tyder på, at Mavropanos måske stadig indgår i Arsenals fremtidsplaner. Arsenal valgte nemlig at forlænge kontrakten med Mavropanos frem til sommeren 2023, inden han drog til Stuttgart. Det kan dog være, at det er med tanke på et kommende salg. Under alle omstændigheder må den overordnede plan med lejeaftalen være, at Mavropanos kan få sat sit talent på prøve i en af verdens største ligaer og samtidigt få styr på de mange skader. Med skiftet er Mavropanos blevet genforet med Sven Mislintat, som tidligere har været ansat som chefscout i Arsenal, og som var ham, der bragte Mavropanos til Nordlondon.

Indtil videre har Mavropanos ophold ikke ligefrem været en succeshistorie. Grækeren pådrog sig en meniskskade allerede inden starten på sæsonen og måtte derfor se til fra sidelinjen i hele seks uger.

Lige siden den 23-årige græker blev skaden kvit, har han i den grad taget revanche og er efterhånden blevet fast inventar i Stuttgarts bagerste geled. Således har Mavropanos fået ti fulde Bundesliga-kampe under bæltet for Stuttgart i denne sæson. Især var hans optræden i sejren på 5-1 over selveste Dortmund helt enestående. En kamp, hvor han formåede at holde den tyske superstjerne, Marco Reus, fra fadet i det meste af kampen. Hvis Mavropanos ellers kan holde sig skadesfri, bliver han en spændende spiller at følge resten af sæsonen.

Fastholder han sin nuværende form, kan han meget vel blive et spændende salgsobjekt i sommerens transfervindue. Og hvem ved – måske han har en fremtid som backup for Rob Holding og Gabriel Magalhães? Mavropanos og Stuttgart har i Bundesligaen efterhånden etableret sig som et bundsolidt midterhold, og de er dermed – efter alt at dømme – ude af nedrykningsfare.

 class=

Lucas Torreira (Atletico Madrid)

I oktober fik Atletico Madrid med næb og klør fat i Torreira på transfervinduets sidste dag. Men opholdet i den spanske hovedstad er aldrig blevet til en succes. Med den argentinske krigsstrateg, Diego Simeone, som træner, virkede det ellers som et perfekt match. Den uruguayanske midtbane-terrier lagde også flot fra land med fast spilletid og endda med mål i støvlerne. Men den barske sandhed er, at han lige siden har måttet kigge langt efter spilletid. Kun tre gange i La Liga har Torreira været udpeget til startopstillingen, og i Champions League er han også blevet henvist til bænken i samtlige kampe. 

Arsenal og Edu skulle derfor eftersigende være stærkt utilfredse med den beskedne spilletid, Torreira har fået. Ifølge de spanske medier AS og Libertad Digital har Arsenal langet en kritik ud efter Atletico Madrid og ønskede i vinterens transfervindue at få flyttet Torreira væk fra Madrid-klubben. Arsenal mistænker nemlig Atletico Madrid for bevidst at devaluere Torreiras transferværdi alene af den grund, at lejeaftalen ikke indeholder en købsoption. Som konsekvens af situationens alvor skulle Diego Simeone eftersigende derfor have givet grønt lys til, at Torreira kunne finde en ny klub.

Torreira blev derfor genstand for et hav af transferrygter i det seneste transfervindue. For eksempel meldte spanske medier ham meget tæt på en lejeaftale med Valencia. Også italienske Fiorentina stod klar med åbne arme ifølge flere italienske medier.

Men som bekendt er den 25-årige uruguayaner stadigvæk at finde i Atletico Madrid, som lige nu er La Ligas førerhold. Selv fokuserer Torreira udelukkende på præstationerne på banen, og han har på intet tidspunkt klaget over situationen i Spanien eller kommenteret på de seneste mange svirrende transferrygter. De næste måneder bliver afgørende for, om Torreira har en fremtid i den engelske hovedstad. Formår han mod alle odds at spille en formidabel halvsæson for Atletico Madrid, kan han sagtens komme ind i billedet som midtbanespiller for Arsenal i næste sæson.  

 class=

William Saliba (OGC Nice)

Det er ikke meget græs under støvlerne, som Saliba har fået på Arsenals førsteholdet hidtil. Faktisk har han stadigvæk sin første officielle kamp for Arsenal til gode. Derfor har franskmandens udeladelse af truppen i både Premier League og Europa League også været et voldsomt debatteret emne hos fans og eksperter. Men angiveligt har den kun 19-årige forsvarsspiller bokset med nogle private problemer i løbet af efteråret. At han er løbet ind i en række uheldige skader, har heller ikke ligefrem gjort det nemmere for ham.

Den unge, talentfulde midtstopper rejste i januar derfor nok engang tilbage til sit hjemland for at lade sig modne til Premier League-fodbold. Denne gang blev OGC Nice destinationen, hvor han nu tager en tørn sæsonen ud. Med den seks måneder lange lejeaftale er målet, at han i den franske Ligue 1 med tiden skal genfinde det niveau og de lovende takter, der fik Arsenal til at smide 27 millioner pund for ham tilbage i sommeren 2019.

Og man kan roligt sige, at William Saliba har givet svar på tiltale. Allerede har han fået otte fulde optrædener i Nice-trøjen. Han er siden første dag gledet direkte ind i Nice-holdets startellever som forsvarskædens ubestridte styrmand. Især er han blevet rost for sin evne til at tage styringen i de bagerste rækker, som ellers tidligere har haltet i sæsonen.

Senest har den franske sportsavis, L’Equipe, beskrevet ham som den nye, franske forsvarskonge. Ikke nok med det, så blev han for Nice endda kåret som månedens spiller i januar med hele 44 procent af stemmerne fra klubbens fans.

Fortsætter William Saliba sin rivende udvikling, bliver det spændende at følge, når han returnerer til det nordlige London. Godt nok har flere rygter meldt historier om, at forholdet mellem Saliba og Arteta skulle have lidt et knæk i efteråret. Men der er stadigvæk gode grunde til at tro på, at Arteta har et godt øje til Saliba. Ovenpå beslutningen om at udleje Saliba udtalte han til engelske medier, at han ser Saliba som et langsigtet projekt i Arsenal. Hvem ved? Måske Saliba kan sparke døren ind til det franske landshold op til EM-turneringen løber af stablen i starten af sommeren.

 class=

Sead Kolasinac (Schalke 04)

Kolasinac er atter igen at finde hos de kongeblå fra Ruhr-distriktet. Efterhånden som sæsonen var skredet frem i Arsenal, var udsigten til spilletid milevidt for den hårdføre bosnier. Så da hjerteklubben, Schalke, meldte sig på banen med en forespørgsel på Kolasinac, gav det hele mening. I udgangen af december faldt lejeaftalen officielt på plads og venstrebacken kunne efter årsskiftet stå på et fly mod Gelsenkirchen.

Med skiftet til Schalke 04 har den 27-årige forsvarsspiller måttet iføre sig de beskidte arbejdshandsker. Den tidligere mastodont i tysk fodbold er sunket fast i nedrykningssumpen i Bundesligaen, og der skal mirakler til at sikre overlevelse. Men indtil videre har Kolasinac i hvert fald gjort et fortræffeligt forsøg på at holde Schalke-skuden oven vande. Allerede i sin debut fik han tildelt anførerbindet og førte således holdet til en sejr på hele 4-0 over Hoffenheim. En historisk en af slagsen. Den blev nemlig slutningen på en næsten etårig lang sejrstørke for Schalke i Bundesliga-regi. Straks efter kampen blev Kolasinac fremhævet som katalysator for den overbevisende sejr på grund af den energi og holdmoral, som han pumpede ind i holdet. Også Mesut Özil var hurtigt ude med roser til sin tidligere holdkammerat på Twitter, hvor han tilskrev sejren ’Kolasinac-effekten’.

Siden ankomsten til Schalke har den bosniske krumtap spillet samtlige kampe på venstrebacken, hvor han har leveret flere solide præstationer. Alligevel har det ikke været nok til at få ændret klubbens nuværende deroute. Og selvom Kolasinac og Schalke lagde godt fra land i starten af året, er krisen igen begyndt at kradse.

Så om Kolasinac befinder sig i Schalke om et halvt år, afhænger meget af, om klubben har sikret sig overlevelse og dermed undgået nedrykning til 2. Bundesliga. Men en ting er dog sikkert.

Uanset hvordan de næste måneder udarter sig, så er Kolasinac med sikkerhed ikke Arsenal-spiller efter det næste transfervindue.

Joe Willock (Newcastle United)

For første gang i sin karriere har Joe Willock forladt de trygge rammer i det nordlige London.

På transfervinduets sidste dag blev det engelske midtbanetalent nemlig sendt til Tyneside-området hos Newcastle. Et oplagt sted for Willock i sin nuværende udvikling. En klub og et område i England, hvor tilværelsen som fodboldspiller kan være rå og nådesløs, men hvor passionen og autentiteten er mindst lige så stor. Regnvejrsdage og stiv vestenvind er, hvad Willock kan forvente sig i den traditionsrige klub. I Newcastle får man alt det, som Arsenal ikke er. Og i Steve Bruce har den kun den 21-årige midtbanespiller nok ikke en træner, som vil beskytte ham for enhver pris. Der kan altså ikke herske tvivl om, at opholdet hos the Magpies vil blive en regulær manddomsprøve for Willock, hvor han skal vise, om han kan stå distancen som Premier League-spiller.

Indtil videre har Willock været med fra start i alle Newcastles kampe, og han allerede har gjort sig positivt bemærket. Særligt hans debut mod Southampton på St. James Park var helt enestående og trak også store overskrifter i sportsaviserne. Kampen endte med 3-2 til hjemmeholdet, hvor Willock havde sidste fod på føringsmålet. I kølvandet på den stærke præstation høstede Willock store roser fra Newcastle-fans og fodboldeksperter. For eksempel havde den tidligere Newcastle-legende og nuværende Premier League-ekspert Alan Shearer svært ved at få armende ned over Willocks debutkamp. Som belønning havde han derfor sat ham på ugens hold sammen med stjernespillere som Bruno Fernandes og Raheem Sterling.

Selv har spilleren for nyligt udtalt, at alt hans fokus er på Newcastle, og at han ikke har skænket fremtiden en tanke. Hans nuværende kontrakt med Arsenal løber frem til sommeren 2023.

 class=

Ainsley Maitland-Niles (West Bromwich Albion)

Det kom som noget af en overraskelse, da Maitland-Niles blev enig med nedrykningstruede West Brom om en lejeaftale for resten af sæsonen. Under sommerens FA Cup-kampe var han på alle Arsenal-fans læber. Men denne sæson har været alt andet end, hvad den 23-årige englænders formkurve lagde op til før sæsonstarten. Da transfervinduet åbnede i januar, stod det derfor klart, at Maitland-Niles havde brug for nye græsgange. Og undervejs i transfervinduet kunne den engelske landsholdsspiller vælge på alle hylder. Ifølge adskillige engelske sportsmedier var både et permanent skifte til Wolves på tale, ligesom Newcastle, Leicester og Southampton stod i kø for at hente englænderen på lejebasis. Helt frem til de sidste dage af transfervinduet lignede Maitland-Niles også en Southampton-spiller. Men forhandlingerne med Hasenhüttl og Southampton gik i vasken, da han eftersigende ikke ønskede at indgå i klubbens planer som højreback. I stedet skulle han have forlangt at blive brugt på sin favoritposition, nemlig på den centrale midtbane. Meget paradoksalt, når spilleren i mange sæsoner udelukkende har fungeret som enten back eller wingback for Arsenal. Endda fik han i efteråret også engelsk landsholdsdebut på højreback-positionen.

Men West Brom trak altså det længste strå i forhandlingerne. Sam Allardyce var angiveligt den eneste, der ville garantere den dynamiske hurtigløber fast spilletid som central midtbanespiller. Selv har Sam Allardyce udtalt, at Maitland-Niles valgte West Brom foran andre bejlere, da han i Birmingham-klubben vil kunne spille på sin foretrukne position og samtidigt spille sig tættere på sommerens EM-slutrunde. I West Brom er Maitland-Niles sammen med et par andre nye spillere blevet hentet ind som vigtige brikker i klubbens redningsplan, som skal sikre overlevelse i Premier League.

Siden Maitland-Niles blev West Brom-spiller, har han fået 90 minutter på 8’er-positionen i samtlige fire kampe. På den måde må man rose Sam Allardyce for at holde sit ord.

Maitland-Niles, der har fået tildelt trøjenummer 30, har kun fået vist prøver på sine enorme tekniske færdigheder i små glimt, og han har i det store og hele ikke gjort meget væsen af sig. I de kampe, hvor Maitland-Niles har optrådt, har klubben kun hentet et enkelt point. De ligger dermed stadig helt isoleret i bunden af tabellen. 

 class=
Indkøbskurv