KVINDEFODBOLDEN HAR SKIFTET GEAR – ARSENAL FØLGER MED

Arsenals kvinder imponerer fortsat under Jonas Eidevall, og foråret byder både på en tæt titelkamp med Chelsea i hjemlandet, men også to opgør mod VfL Wolfsburg i kvartfinalen af Champions League. I denne artikel giver journalist og tidligere fodboldspiller Arnela Muminovic sine tanker om kvindefodbold og Arsenal.

Udviklingen går kun én vej for kvindefodbolden – og det er fremad.

Det mener Arnela Muminovic, der selv har været en del af fodboldverdenen. Hun har spillet ti år i den bedste danske række og har repræsenteret Danmark på U17-, U19- og U23-landsholdet. I dag er hun sportsjournalist og fodboldkommentator for blandt andre DR Sporten og Mediano, hvor hun netop har genstartet rollen som vært på podcasten Mediano Q, der handler om kvindefodbold. Derudover er hun ved at tage træneruddannelsen, hvor hun er i gang med UEFA’s A-licens.

Arnela er om nogen ekspert på fodbold, og hun er blandt de førende navne i dansk formidling af kvindefodbold. Du har sikkert hørt hendes stemme på DR1, hun er nemlig fast medkommentator når Kvindelandsholdet spiller og ofte ekspert i studiet under slutrunder.

I denne artikel fungerer hun også som ekspert, hvor hun deler ud af sine tanker om kvindefodbold og Arsenal Women. For kvindefodbolden har taget et stort spring de senere år og er blevet en større del af fodboldens samlede narrativ. Det er der flere grunde til, mener Arnela:

”Det der har gjort forskellen er, at mange herreklubber er gået ind i kvindefodbolden og har givet nogle andre professionelle vilkår, som vi ikke har været vant til, hvor spilleren kun skal tænke på fodbold. Der er kommet bedre lønforhold – specielt i udlandet. Der er også flere forbund, som har revurderet deres tanker om kvindefodboldens værdi.”

Det har dog været især én begivenhed, der har accelereret kvindefodboldens voksende popularitet:

”VM i 2019 gjorde en kæmpe forskel. Det var som om at den slutrunde sparkede døren ind på en helt anden måde i forhold til kvalitet på banerne, tilskuere og rammerne. Den slutrunde beviste rigtig meget, og fra da af er det bare gået eksplosivt hurtigt,” fortæller Arnela.

Især i England har kvindefodbolden udviklet sig til et stærkt professionelt niveau. Ligaen, der i mange år var domineret af Arsenal, har nu fået et bredere felt at konkurrencedygtige hold, takket være, at klubberne har budgetteret efter at kvindefodbolden skulle op på et mere professionelt niveau.

Arsenal vandt i perioden 2001-2012 elleve mesterskaber og en Champions League-titel med et hold, der nærmest var amatører. Dengang var det også holdlederen for Arsenals herrehold, som var træner for kvindeholdet. Sådan er det ikke i dag. Det er blevet en helt andet verden, både i forhold til kvaliteten på banen, men også på sidelinjen, forholdene for klubberne og modstanderne på banen.

 class=

Lige under de bedste i Europa

Ifølge Arnela Muminovic er Arsenal et definerende hold for kvindefodbolden i England, men ikke i Europa:

”Det var lidt en anden periode, da Arsenal dominerede. Det er det næste jeg gerne vil se fra dem. De skal være dominerende i dag over flere sæsoner og slå til i Champions League. I England har Arsenal altid været det gennemgående hold, fordi de nærmest altid har haft et kvindehold. På den måde har de en større status i England, men rent internationalt er det ikke dem, der har defineret kvindefodbolden.”   

I kvindefodbold anno 2022 er Arsenal nemlig stadig et stykke fra den internationale top, der tæller hold som Barcelona, Lyon, Wolfsburg og PSG. Arsenal møder netop Wolfsburg i kvartfinalen af Champions League, og det er her de skal vise, at de kan lukke hullet til den europæiske top:

”Arsenal er kommet tættere på Wolfsburg. Det bliver to meget lige opgør. Det er ikke sådan at Wolfsburg lige nu er markant bedre end Arsenal. De har selvfølgelig en international erfaring, som man ikke må undervurdere, men det er to hold, som er kommet meget tættere på hinanden,” mener Arnela.

Netop kampene mod Wolfsburg skal spilles på henholdsvis Emirates Stadium og Volkswagen Arena. Og det er en generel tendens, at især de store kampe i kvindefodbold bliver rykket ind på ”herrernes stadion.” Der er for eksempel komplet udsolgt på Camp Nou, når Real Madrid kommer på besøg i Champions League-kvartfinalen. En udvikling, der bare er prikken over i’et, hvis man spørger Arnela:

”Jeg tror også klubberne skal se det her som en mulighed for at kvindeholdene kan repræsentere klubben på en god måde. At det ikke kun skal handle om herreholdet. Bare fordi det går dårligt for herreholdet, så går det dårligt for klubben. Nej! For du har også et kvindehold, der repræsenterer dem.”

 class=

Parløb med Pernille Harder og Chelsea

I Women’s Super League er Arsenal i skrivende stund førerholdet, to point foran Chelsea, der dog har en kamp i hånden. Og det er ifølge Arnela Muminovic mellem dem, at vinderen skal findes:

”Jeg synes det der taler for Arsenal er, at de tidligere er faldet igennem. De var ikke gode nok til at vinde tætte kampe mod gode modstandere. Nu synes jeg de har fået mere kynisme på. Derfor synes jeg også det er meget lige mellem Chelsea og Arsenal.”

Arsenal har kun tabt en kamp i den engelske række denne sæson, dog mod bundproppen Birmingham City. Men mod Chelsea, Manchester City, Manchester United og Tottenham står de indtil videre med tre sejre og fire uafgjorte – ingen nederlag.

Denne nyfundne kynisme og modstandskraft skal, ifølge Arnela, i særdeleshed tilskrives Jonas Eidevall, der har bragt Arsenals spillestil nærmere et internationalt niveau:

”De spiller jo på en hel anden måde end de plejer. Før var det meget ’The Arsenal Way,’ hvor bolden nærmest skulle trilles ind over stregen a la Arsene Wenger. Nu er de gået mere over mod den tyske skole med Jonas Eidevall. Det her høje pres og mere direkte spil. Hurtigt frem og hvis man så mister bolden, så er det bare en invitation til gegenpress.”

Og det er ikke småting, der er blevet ændret, hvilket bare gøre det endnu mere imponerende, at Arsenal allerede er mesterskabskandidater i Jonas Eidevalls første sæson som træner:

”Han har nærmest tredoblet deres pres på den sidste tredjedel. Og det har jeg faktik været imponeret over, for det er også noget spillerne skal vænne sig til. Altså det er jo ikke bare lige noget du gør rent fysisk. Det er også derfor man har set en Vivianne Miedema ikke spille 90 minutter særlig meget og Leah Williamsson har været ude med nogle muskelskader. Det gør det bare mere imponerende, at de stadig er nummer et, når de har lavet så meget om,” anerkender Arnela.

 class=

Ny profil og kendte ansigter

I januar måned hentede Arsenal tre nye ansigter til holdet: Rafaelle fra Palmeiras, Laura Wienroither fra Hoffenheim og Stina Blackstenius fra BK Häcken. Og især sidstnævnte er en interessant signing. Hun bringer nemlig noget Arsenal ikke har – og så har det påvirket positioneringen af holdets største stjerne:


”Stina Blackstenius er en god angriber og jeg kan godt se, hvorfor Jonas Eidevall har hentet hende. Noget af det hun er rigtig godt til er at time de dybe løb, og det synes jeg Arsenal har manglet, det her med at have en spiller på sidste linje. Du har en klassespiller i Vivianne Miedema, som egentlig ikke føler sig hjemme på den plads, fordi hun mere er en hybrid mellem en 9’er og en 10’er. Hun vil gerne ned i banen, og der synes jeg tit Arsenal har manglet en spiller som truer bagrummet,” forklarer Arnela Muminovic og tilføjer:

”Den type spiller som Blackstenius er, har Arsenal haft brug for. Også for ikke at virke alt for forudsigelige. Jeg synes hun har bevist, at hun kan præstere i de store kampe – det viste hun blandt andet ved OL for Sverige.”

Og indtil videre har Vivianne Miedema og Stina Blackstenius faktisk fungeret godt sammen. Miedema har været rykket en plads længere tilbage på banen og spillet 10’er bagved Blackstenius. En kombination der blandt andet gav et flot mål mod Manchester United i Women’s Super League.

De kan blive en rigtig farlig duo, men det er en fare for at Arsenal-fans kun kommer til at se den i dette forår. Miedema kunne nemlig godt være på vej videre til sommer, hvis man spørger Arnela:

”Jeg synes det har virket som om at hun har erkendt, at nu har hun været i Arsenal. Nu vil hun gerne prøve noget nyt. Hun skal et skridt op og der snakker vi jo Barcelona eller Lyon – måske PSG. Jeg kunne se hende passe perfekt ind i Barcelona som den her falske 9’er. Det kunne også være USA, dem skal vi ikke glemme når det gælder kvindefodbold.”

Vivianne Miedema blev nummer fire i Balon d’Or-afstemningen sidste år. En afstemning, som Arnela Muminovic ikke giver meget for, men hun er ikke i tvivl om hvilket niveau den hollandske offensivsspiller besidder:

”I min verden er Pernille Harder og Vivianne Miedema to af verdens bedste på den position. Jeg glæder mig til at se Miedema i Champions League i foråret,” siger hun.

Hvis Vivianne Miedema skulle smutte til sommer, kan Arsenal-fans trøste sig med at Leah Williamsson netop har skrevet under på en ny kontrakt – hun er nemlig den næste verdensstjerne på Arsenals hold, ifølge Arnela:

”Hun kan blive verdens bedste forsvarsspiller – det er der vi er. Hun er allerede blandt de bedste, og det er virkelig på kort tid hun har udviklet sig til det niveau. Det er så tydeligt hvad hun kan. Det ser så let ud for hende. Det er sådan noget som Pernille Harder også har over sig – noget af det de laver er noget af det sværeste, men det ser let ud for dem. Det synes jeg er et kvalitetsstempel i sig selv.”

Hun tilføjer:

”Selvom Leah Williamsson er så ung, har hun også de her lederegenskaber, der gør at hun også er blevet valgt som kaptajn for England. Det viser også at landsholdet vil bygge holdet op omkring hende de næste mange år – og det kommer Arsenal også til at gøre. Hun er en meget moderne forsvarsspiller. Rigtig god med bolden, læser spillet godt og så er hun forholdsvis hurtig og ikke bange for at tage chancer. De her diagonalbolde hun kan slå, de ligger der bare hver gang. Det er en spiller som Arsenal skal være rigtig glade for at have.”

 class=
Indkøbskurv