Karakterer: Premier League, runde 6 – Bournemouth vs. Arsenal

Ingen slinger i valsen, da Arsenal lørdag eftermiddag havde taget turen til den engelske sydkyst. Her ventede AFC Bournemouth, som blev decimeret med hele 4-0 i en kamp, hvor Kai Havertz fik sit første mål i den røde trøje.

Af Otto Korse

Sidste uges præstation i North London-derbiet mod Tottenham skulle skylles væk, og det skulle ske på Vitality Stadium, hvor AFC Bournemouth ventede. Mens rygterne i dagene op til lørdagens kamp havde svirret i øst og vest omkring diverse spillere, der måske var skadet, så var det en stærk startellever, som Arteta kunne stille.

Det var også til at se i løbet af kampen, hvor hjemmeholdet hurtigt fik svært ved at få et ben til jorden. Først var det Bukayo Saka, der efter 17 minutter kunne bringe Arsenal i front, da han kunne stange bolden i nettet efter flot forarbejde af både Martin Ødegaard og Gabriel Jesus.

Og kort før pausen var Eddie Nketiah på spil i Bournemouth-feltet, hvor Arsenals nummer 14 blev nedlagt af Max Aarons. Straffesparket tog Martin Ødegaard sig af – Neto blev sendt til den ene side, og bolden blev sendt til den anden.

Om det var Artetas teamtalk, Prime-drik eller noget helt tredje vides ikke, men Arsenal skruede udelukkende op for tempoet i anden halvleg. Det høje tempo gav pote allerede fem minutter inde, da Martin Ødegaard blev savet ned af Ryan Christie, men i stedet for at lægge bolden til rette på pletten, gav Ødegaard bolden til Havertz, som dermed fik sit første mål i Arsenal-trøjen. Et flot øjeblik, der tydeligvis betød meget for både Havertz og resten af Arsenal-mandskabet.

Det lignede længe, at der skulle ske en gentagelse af sidste års 3-0-resultat på Vitality Stadium, men kort før tid ville Ben White det anderledes. Han kom nemlig først på Martin Ødegaards perfekte frispark, og så stod den 4-0.

Arteta og Arsenal-holdet kan dermed rejse tilbage til London med alle tre point i bagagen. Dagens resultat betyder også, at Arsenal nu er ubesejret i de første syv ligakampe, og det er ikke sket siden 2007.

Slutteligt må det bare nævnes, at udebanefansene til dagens kamp vel nok lavede en vaskeægte hall of fame-præstation. Det er sjældent set, at et udebaneafsnit har været så larmende gennem vitterligt alle 90 minutter, og det smittede tydeligvis af på spillerne.

Som en 9. klasse, der havde snydt til en matematiktest, så er der noget højere karakterer end normalt – men Arsenal snød ikke, de var simpelthen bare fremragende.

David Raya: 7
Den spanske nyerhvervelse var endnu en gang foretrukket i buret fremfor Aaron Ramsdale, der måtte se til fra bænken. Med dagens præstation bliver det formentligt også Raya, der vogter buret på tirsdag mod Lens. Rayas kamp var mere eller mindre fejlfri, hvor han både var stærk med fødderne, men også i luften, hvor han havde et par solide indgreb – og så havde han en fornem redning på et svært skud mod slutningen af første halvleg. 

Ben White: 10
Endnu en gang lever han op til titlen som Mr. Consistent – derfor var han endnu en gang på vej mod et 7-tal, men i dommerens tillægstid dukkede Ben White op på Martin Ødegaards indlæg, hvor han satte 4-0-målet i hus. Derfor skal han have 10.  

William Saliba: 7
Stærk og solid præstation fra Saliba, der inden opgøret var frygtet skadet. Det var dog ikke til at se, og mens den stadig stod 0-0 diskede han op med en fremragende tackling på Dominik Solanke. 

Gabriel: 7
Fuldstændig lig sin defensive makker, Saliba. Mens den unge franskmand havde en fantastisk tackling i starten af første halvleg, havde Gabriel en fantastisk tackling mod slutningen af halvlegen – og så igen kort før slutfløjt, hvor han endnu en gang reddede Arsenal-holdet. Han fortsætter kursen mod at blive en af Premier Leagues mest undervurderede spillere.

Oleksandr Zinchenko: 7
Spillede vel egentligt mere som midtbane, end som venstre back i dag, men det betød bare, at Arsenal var på bolden. Zinchenko var i dag tilbage på sit tårnhøje tekniske niveau, og han kontrollerede spillet i store dele af kampen sammen med Declan Rice.

Declan Rice: 10
Han har en aura, simpelthen. Han er overalt på midtbanen, han tackler, han generobrer og så er han godt på vej til at vise, at han er samtlige kroner og ører værd.

Martin Ødegaard: 12
Vores norske anfører havde ikke sin bedste kamp mod Spurs i sidste weekend, men det gjorde han i den grad op for i dag. Han viste både, hvorfor han vel nærmest er første mand på holdkortet, men også, hvorfor han er anfører. Fantastisk gestus at give det andet straffespark til Kai Havertz, som dermed kom på tavlen i den røde trøje.

Et mål, en assist og en flot gestus: Det giver et 12-tal i min bog.

Kai Havertz:  7
Det er et privilegie ud over det sædvanlige at kunne berette, at Kai Havertz har scoret for Arsenal. Det første af mange, forhåbentligt.

Selvom det måske kom på en smule billig baggrund, så skal man ikke undervurdere betydningen af målet – se bare Havertz’ og hans medspilleres reaktion i jubelscenen. Det er sådan, holdånd ser ud.

Bukayo Saka: 7
To ting går igen, hver gang Bukayo Saka spiller fodbold:

1. Han sætter sin direkte mand gang på gang.

2. Han bliver sparket ned adskillige gange i løbet af kampen.

Derfor var den unge englænder også tvivlsom op til kampen, men endnu en gang startede Saka inde. Det gjorde Mikel Arteta klogt i, da Saka endnu en gang var faretruende på sin højre kant. Desværre måtte han lade sig udskifte mod slutningen af kampen efter endnu et sammenstød.

Saka sniger sig op på et 7-tal, og det er blandt andet på grund af føringsmålet. Det rette sted på det rette tidspunkt, ikke sandt?

Gabriel Jesus: 10
Var det et forsøg på at score eller lægge bolden på tværs? Jeg ved det ikke, men stolpen var Jesus’ ven, og den serverede bolden på et sølvfad for Bukayo Saka.

Gabriel Jesus’ fløjlsbløde førsteberøringer og sublime teknik gør, at modstanderholdet altid skal holde konstant øje med den brasilianske angriber, som i dag lå som venstre kant. Men det er ikke bare teknikken, som Jesus har styr på – han kan satme presse en forsvarskæde. I samtlige 90 minutter er han klar til at lægge pres på modstanderholdets bagerste kæde – selv i dommerens tillægstid.

Målene udeblev i dag, men det skal ikke tage noget væk fra en god præstation.

Eddie Nketiah: 7
Efter en mildest talt dårlig kamp mod Spurs i sidste uge var der revanche på menuen for Arsenals nummer 14. Revanchen kom ikke med det samme, men han fremtvang både det første straffespark, og så blev han mere og mere farlig i takt med kampens fremskreden.

En ærlig præstation, som giver et 7-tal.

Udskiftere:

Reiss Nelson: 4

Målet mod Brentford i midt ugen har vist gjort, at Reiss Nelson står lidt længere fremme i køen, når det gælder indskiftninger.

I dag gjorde han dog ikke det helt store væsen af sig, hvorfor det blot bliver til et 4-tal.

Takehiro Tomiyasu: 4

Tomiyasu kom ind sammen med Reiss Nelson og fik dermed de sidste 20 minutter på banen. Solid som vanligt, men blev heller ikke testet til det helt store.

Fabio Vieira: N/A

Gjorde heller ikke det store væsen af sig, selvom han formåede at sende nogle fine pasninger i dybden i ny og næ.

Emile Smith-Rowe: N/A

Meget, meget tæt på at komme på tavlen, men bolden sneg sig snert forbi. Og så igen få minutter før slutfløjt, hvor Neto diskede op med en verdensklasseredning.

Jorginho: N/A

Blev indskiftet i stedet for Declan Rice, ligesom mod Tottenham. Denne gang blev det dog kun til de sidste 10 minutter.

MOTM – Martin Ødegaard
Kollektivet var på mange måder kampens spiller i dag, da samtlige spillere trækker hver deres del af læsset… men det ville være en skam ikke at fremhæve Martin Ødegaard, som lige akkurat napper den foran Declan Rice. Det føles som en sætning, der nok skal blive skrevet igen senere hen på sæsonen, måske bare med omvendt fortegn.

Martin Ødegaard trækker endnu en gang de offensive tråde, når det kommer til Arsenals angrebsspil. Han er her, der og alle vegne, og så kan han fra banen se nogle afleveringer, som selv os, der sidder foran fjernsynet, ikke kan se. Det, der gør, at han bliver kampens spiller i dag, er dog den gestus, der sker omkring det andet straffespark. At give bolden til Kai Havertz, som ikke har haft den ønskede start i den røde trøje, er indbegrebet af, hvad en anfører skal være i stand til. Han er en person, som forstår de værdier, som klubben er bygget på – så tak for det, Martin!

 

Indkøbskurv