KAPTAJNKABALE: HVEM SKAL OVERTAGE ANFØRERBINDET?

Det forheksede anførerbind er igen ledigt i Arsenal, og imens Lacazette varetager kaptajnrollen sæsonen ud , kan vi som Arsenal fans gå og spekulere over, hvem der skal være den næste anfører i klubben. Der er i den grad også noget at tygge på for Arteta, da udnævnelsen af den næste kaptajn er en afgørende beslutning for det nuværende projekts identitet og fremtid.

Der skulle ikke gå mere end cirka halvanden måned fra, at Mikel Arteta fratog Pierre-Emerick Aubameyang anførerbindet af disciplinære årsager, til at den 32-årige gaboneser blev præsenteret i FC Barcelona på vintertransfervinduets deadlinedag. Aubameyang blev derfor endnu et skud på stammen over Arsenal-kaptajner, hvis tid og hverv som anfører er omstridt og problematisk. Spillere som William Gallas, Robin van Persie og Granit Xhaka – og senest altså Aubameyang – vidner om, at der i mange år har hvilet en forbandelse over anførerbindet i klubben. Arteta har muligheden for at bryde denne forbandelse ved at vælge en kaptajn, hvis karakter som spiller og leder er emblematisk for den kulturændring og mentalitet, som er undervejs i klubben for tiden, og som han finder afgørende for at bringe klubben tilbage, hvor den hører til, nemlig i toppen af engelsk og europæisk fodbold. Derfor er det altafgørende, at spilleren er et symbol på denne kulturændring både på og udenfor banen.

En stabil spiller med perspektiv i

En anden afgørende faktor i valget af den næste anfører er stabilitet. Den kommende anfører skal være købt ind på projektet for fremtiden, og samtidig være en mand klubben satser på som en del af grundfjeldet i Arsenals trup de kommende år. Det vil være en fordel for Arsenal at finde en mand, der kan bære anførerbindet i flere år frem og være kulturbærer og bannerfører for det projekt, der er undervejs i klubben med Arteta ved roret. I de 16 år, der er gået siden flytningen til Emirates, har klubben haft 11 anførere startende med Henry frem til Lacazette i dag. Derfor er regelmæssighed og stabilitet ønskeegenskaber i den næste kaptajn. Om end anførertyper som Tony Adams, der var kaptajn i Arsenal fra 1988-2002, blevet sjældnere og sjældnere i moderne fodbold, er der brug for at udpege en mand med perspektiv i, så vi ikke om et eller to år står i samme situation som nu, med mindre selvfølgelig uventede ting som en managerfyring finder sted inden da.

Fire udvalgte kandidater

Med disse overvejelser in mente er det nærliggende at tage et kig på nogle mulige kandidater i Arsenal-truppen. Det er i mine øjne en hovedpine for Arteta at udpege én mand ud af de flere kvalificerede kandidater, som jeg her har valgt at fremhæve. Vores manager har dog prøvet på egen krop at være anfører i Arsenal, og derfor må han om nogen vide, hvad det kræver at være kaptajn for en klub af vores størrelse og tyngde. I mine øjne er der en lille håndfuld spillere, som er mere eller mindre oplagte kandidater, og jeg vil her tage et kig på dem enkeltvis.

Kieran Tierney

’KT’ er en kandidat, som Arsenal fans har talt om som kommende anfører nærmest siden han kom til klubben i 2019. Den vindermentalitet, kompromisløse fight og stabilitet han bringer med sig ind på banen, er vidne om, at skotten er i stand til at lede et Arsenal hold ved eksempel. Tierneys jubelscener efter mål mod West Brom i sneen og Norwich på Boxing Day vidner om passion for spillet og ubændig vindermentalitet. Tierney har ligeledes flere gange offentligt udtalt sig om sin beundring for Artetas fodboldviden og vision for Arsenal, og det at han således tilsyneladende har købt sig ind på projektet er afgørende for, at han kan føre Artetas idéer videre med sig ind på banen.

I 2021/22 sæsonen har Tierney dog ikke lignet sit bedste selv, ikke blot i forhold til det spillemæssige, men lige så meget i forbindelse med sin tilstedeværelse og udstråling. Tierney virker mere anonym i denne sæson, ligesom han fremstår mindre eventyrlysten frem i banen, end vi tidligere har set ham. Om dette skyldes de småskader, han havde i begyndelsen af sæsonen, eller blot manglende kampform skal undertegnede ikke kunne sige, men faktoren med Tierneys skadehistorik er uden tvivl en ridse i lakken i hans kandidatur til anførerrollen i Arsenal. Selvom skader altid er uforudsigelige, er Tierneys skadesproblemer notorisk mere udprægede end hos andre i truppen, og en ny Arsenalkaptajn skal i mine øjne være mere stabil over en hel sæson. Der skal dog ikke herske nogen tvivl om, at Tierney i mine øjne skal have en vigtig plads i den ledergruppe, Arteta arvede fra Emery og muligvis vil beholde.

 class=
Foto: Stuart Macfarlane

Gabriel Magalhaes

Den brasilianske centrale forsvarsspiller er en af de figurer i den nuværende Arsenaltrup, som i sandhed er udtryk for det brud med den mere apatiske indstilling, der ind imellem kom til udtryk i Wengers sidste år og under Unai Emery. Gabriel virker til at være en af de mere vokale spillere på banen, og særligt når det kommer til at forsvare sine holdkammerater og til at tale holdets sag overfor dommeren. Gabriel har et enestående tændingsniveau i kampens hede, som yderligere styrkes af den clean-sheet-kult, de fem bagerste i den ideelle startopstilling dyrker. Parret med hans egenskab som vigtigt element i Artetas fodboldfilosofi, hvor spillet fra de bagerste kæder og frem er afgørende, er der måske en ny leder i støbeskeen. Jeg skriver måske, fordi jeg mener, at der stadig er mangler i Gabriels evne til at holde hovedet koldt, hvilket i min optik gør, at man endnu ikke bør give ham anførerbindet. Vi så blandt andet i kampen mod Manchester City nytårsdag, at følelserne og temperamentet kan løbe af med ham i hektiske og urolige momenter i kampen.

Når han med alderen får bedre styr på den del af sit spil, ligesom han med et par år mere i London kan forbedre sit engelske, ser jeg ham som en oplagt kandidat i fremtiden. Han og Ben White er en afgørende del af den stamme, som det nye Arsenal vokser ud af, og hvis de fortsætter og bliver stabilt bedre over årene, mener jeg godt at Arsenals anfører kan findes i den enhed – men ikke som landet ligger nu.

 class=
Foto: Stuart Macfarlane

Martin Ødegaard

En anden oplagt kandidat til anførerrollen i Arsenal er Martin Ødegaard. Sin unge alder af blot 23 år taget i betragtning har den norske kreatør mere erfaring end de fleste af sine jævnaldrende på en fodboldbane. Siden han var 19 år, har han spillet fulde sæsoner for Heerenveen, Vitesse og Real Sociedad, ligesom han har en god mængde skoling fra Real Madrids ungdomsakademi. Ligeledes debuterede han på det norske landshold i en alder af blot 15 år, hvor han siden er blevet udråbt som kaptajn af den norske landstræner Ståle Solbakken. Der er altså tale om en mand, som ikke blot har stor erfaring trods sin alder, men som ligeledes er hjemmevant med rollen som anfører. Derudover er Ødegaard om nogen et billede på den fodbold, Arteta vil have Arsenal til at spille. Samtidig med at han er kreativ og visionær i det fremadrettede spil, er han instrumentel i presset fra fronten, som han utrætteligt leder ved eksempel, når vi er uden bold. Hans løb og intensitet over en hel kamp vidner således om, at han har købt fuldt ind på Artetas ønskede mentalitet og kultur på holdet. Det er tydeligt at se på Ødegaards adfærd i løbet af kampene, at han både i spillet med og uden bold dirigerer sine medspillere og således spiller en vital rolle i at videreføre Artetas idéer på banen.

Denne instrumentelle rolle, som Ødegaard har i Artetas system samt hans mentalitet og arbejdsomhed på banen set i sammenhæng med hans erfaring som kaptajn, gør i mine øjne den norske stjerne til en oplagt kandidat til at overtage anførerbindet fra sommer. At han desuden efter sit permanente skifte til klubben i sommers gav udtryk for, at han altid har haft en god fornemmelse omkring Arsenal og følte, at det var ”meant to be”, kan varme enhver Gooners hjerte og give tro på, at han er en spiller, der er loyal mod klubben i flere år frem.

 class=
Foto: Stuart Macfarlane

Aaron Ramsdale

Den 23-årige engelske keeper er med sin udstråling og fænomenale præstationer gået lige i hjertet på Gooners verden over. Sjældent har en spiller på den måde taget en fanbase med storm særligt taget forventningerne til signingen i betragtning. Ingen havde for et halvt år siden regnet med, at Ramsdale ville være en af de vigtigste spillere i start-11’eren, men med sin tilstedeværelse og gejst er han blevet netop dette. Med sin kommando af feltet, sin kommunikation med forsvaret og sin fremragende distribution med fødderne har Ramsdale haft øjeblikkelig indvirkning på Arsenals hold både som lederskikkelse og som den moderne målmand, der deltager i opspillet, som Arteta har haft brug for.

Det er dog samtidig Ramsdales old school tilgang til spillet og den engelske fankultur, som har fået os fans til at forelske os i ham. Vi husker glædeligt, da han i sin brandkamp i Leicester istemte hjemmefansenes smædesang ved et målspark, eller da hans i Leeds samlede en pæn sum pennies op fra græsset, som Leeds’ fans havde kastet efter ham og puttede dem i lommen. Disse episoder vidner om Ramsdales kærlighed til det engelske spil, samt om en ukuelig mentalitet, der ikke er nem at ryste. Ramsdale er da også blevet belønnet for sin glimrende form i efteråret, da han fik debut på det engelske landshold, og det er nemt at forestille sig, at han bliver en fast bestanddel af The Three Lions i de næste mange år frem, og forhåbentlig gælder det samme hos The Gunners.

Der er i hvert fald ingen tvivl om, at han er en mand, man i Arsenal er nødt til at betragte som en essentiel del af den stamme, man vil bygge et vinderhold op om i de kommende år. Med sin mentalitet og sin vigtige rolle spilmæssigt og kommunikativt på Artetas hold ser jeg Ramsdale som den bedste kandidat sammen med Ødegaard til at overtage anførerbindet.

 class=
Foto: Stuart Macfarlane

Et stærkt anførerteam til de kommende år

I mine øjne ville Ødegaard og Ramsdale udgøre et solidt anfører- og viceanfører team, der kan være kulturbærere og ledere på det unge Arsenal. Ramsdales rolle som målmand får mig nok til at tippe fordelen til Ødegaards side, fordi han er mere præsent i alle spillets faser, hvorfor han kan lede overalt på banen. Begge spillere er repræsentanter for den kulturændring og eksempler på den mentalitet, Arteta er i gang med at implementere på holdet. De er begge modne og erfarne af deres alder, og der er perspektiv i dem i forhold til at udvikle sig og blive kulturbærere på Arsenal i de kommende år.

Indkøbskurv