KAMPEN OM CHAMPIONS LEAGUE

Der er lagt op til et af de mest betydningsfulde North London Derby i nyere tid. Arsenal og Tottenham kæmper begge om den eftertragtede fjerdeplads, der giver adgang til næste års Champions League-kampagne. Kort sagt; alt er på spil.

Der er garanti for nedbidte negle og høj puls, når Arsenal i aften gæster ærkerivalerne fra Tottenham.

Det normalt altid dramatiske North London Derby skal spilles for 205 gang på Tottenham Hotspur Stadium, og kampens betydning er ikke til at tage fejl af. Arsenal og Tottenham ligger side om side i kampen om den afgørende fjerdeplads, der vil sikre Champions League-gruppespil i den kommende sæson. Det vil være første gang siden 16/17-sæsonen, at Arsenal igen kan folde sine vinger ud i den prestigefyldte turnering, hvis de skulle lykkes med at snuppe pladsen for næsen af Tottenham.

Med Arsenals forspring på fire point inden aftenens kamp kan en sejr til The Gunners endegyldigt afgøre kampen om den eftertragtede 4. plads. Og så endda på rivalernes hjemmebane.

Falder resultatet anderledes ud, så vil der fortsat være drama for alle pengene inden de sidste to spillerunder af Premier League.

Kampene vi husker

Kampen mellem Arsenal og Tottenham er en af de største rivaliseringer i den engelske fodboldhistorie. Gennem tiden har de to klubber givet alle fodboldelskende fans nogle helt fantastiske opgør med masser af drama og store øjeblikke.

Blandt Arsenals fans er der kampe i North London Derby-regi, som man altid vil huske. Heriblandt kan kampen på White Hart Lane i 2004 nævnes, hvor Arsenal vandt 5-4 efter en hæsblæsende kamp. Det er i øvrigt også den mest målrige kamp i historien mellem de klubber.

Derudover er de to 5-2 kampe i 2012 svære at komme udenom, hvor Arsenal bl.a. i den første kamp af de to leverede et fremragende comeback, efter at have været nede med 0-2 efter lidt over en halvtimes spil.

Men følelsen af at sikre sig mesterskabet mod sine absolutte ærkerivaler er også noget helt specielt. Det er sket to gange for Arsenal, hvor første gang var i 1971 med en 1-0 sejr, og anden gang var i den famøse ’unbeaten season’. Her sikrede Arsenal sig mesterskabet med et 2-2 resultat. Ved begge lejligheder blev mesterskabet vundet i rivalens baghave.  

Nedlukning af Tottenhams offensiv

En af de absolutte nøgler til en godt resultat for Arsenal i aften, er at få lukket ned for Harry Kane og Heung-Min Son. Ikke alene har de to givet Arsenal panderynker i foregående derbys, de har også båret Tottenhams offensiv i store dele af indeværende sæson. Til sammen har de to været involveret i 48 mål ud af 60 mål. Enten med scoring eller den afgørende assist.

Det er derfor ingen underdrivelse at sige, at hvis Tottenham skal have point, så kræver det, at de får gang i de to målmaskiner i fronttrioen.

Omvendt betyder det også, at hvis Arsenal kan få lukket ned for de to offensive esser, så er der ikke mange andre steder at hente målene for Tottenhams vedkommende.

Samtidig har Arsenal ikke haft en særlig målgivende sæson, hvilket blot understreger vigtigheden af de bagerste fem til aftenens kamp.

Taktikkens mester

I de 204 kampe Arsenal og Tottenham har stået over for hinanden har begge trænere, med stor sandsynlighed, haft stor fokus på at taktikken er den helt rigtige til det respektive opgør. For selv om en træner kan lave taktiske brølere i løbet af en sæson, er et derby mod ærkerivalerne ikke tidspunktet at gøre det på. Tottenhams træner, Antonio Conte, har et hav af meritter fra sin tid i Juventus, Chelsea og Inter, hvor han med alle tre klubber, som minimum, har vundet det nationale mesterskab. Det kan derfor afgjort siges, at det er en stor trænerkapacitet Arteta og Arsenal skal op imod.

Trænerne skal med i ligningen, når man snakker nøgledueller, da kampene kan blive afgjort ude fra bænken, hvis ikke spillerne fra starteleveren kan få prikket det afgørende mål ind. Tilbage i december 2018 ændrede den daværende træner for Arsenal, Unai Emery, kampen fuldstændig med sine indskiftninger af Alexandre Lacazette og Aaron Ramsey. Da de kom på banen efter pausen, fik Arsenal vendt stillingen fra 1-2 til 4-2, hvor Lacazette bidrog med et mål og Ramsey leverede to assists. Hvis man tager danskerhatten på, kan Nicklas Bendtner også nævnes i denne sammenhæng. Ved stillingen 1-1 kom han på banen i det 74 minut, og få sekunder efter leverede han det afgørende mål i form af et voldsomt hovedstød efter et super oplæg fra Cesc Fábregas. Kampen blev spillet i december 2007 og Arsenal vandt 2-1.

Eksempler der begge illustrerer vigtigheden af at have en træner, der har fingerspidsfornemmelse for, hvor og hvornår man skal bringe en given spiller ind i kampen.

Det bliver derfor spændende at se, hvordan kampen udvikler sig og hvordan trænerne agerer ud fra den udvikling.

Hvem kan holde hovedet koldt?

I et derby med så meget på spil, som det der afvikles i aften, så kan det mentale og psykiske aspekt blive en afgørende faktor. For udover dramaet om den afgørende Champions League-plads og kampen i sin helhed, så er der samtidig stor sandsynlighed for dramatik og høj intensitet nede på banen blandt spillerne. Alt i alt en farlig cocktail for Arsenals unge spillere der tidligere i sæsonen har vist umodenhed og dårlig dømmekraft, når intensiteten bliver for høj, eller tingene ikke går Arsenals vej.

 class=
Foto: Stuart Macfarlane

Eksempelvis var hjemmebanekampen mod Manchester City på årets første dag et stilstudie i, hvordan du ikke skal håndtere modgang. Lidt under en time inde i kampen lignede det, at Arsenal –  noget overraskkende – skulle trække sig sejrigt ud af opgøret mod de forsvarende engelske mestre. Men to minutters udisciplineret adfærd kostede – groft sagt – de tre point.

For selvom Arsenal er et ungt hold og mangler lidt rutine i visse aspekter af en fodboldkamp, så er det afgørende, at de ikke taber hovedet i aftenens kamp.

Lykkes Arsenal med nogle af ovenstående nøglepunkter i kampen i aften, så kan det ske, at Champions League-pladsen endeligt er sikret efter aftenens kamp. Et uafgjort resultat kan sågar også dufte en smule af Champions League, hvis man er typen, der vover pelsen en smule.

Èn ting er dog helt sikkert: det bliver et brag af en kamp!

Kampinformationer

Stadion: Tottenham Hotspur Stadium

Kampstart: Torsdag d. 12 maj kl. 20:45

Dommer: Paul Tierney

TV: Xee

Indkøbskurv