KÆRLIGHEDEN TIL MARTINELLIS SVED

Der er kommet fart over trøjesamlingerne hos Arsenal-fansene, der over de seneste par sæsoner har ædt Adidas´ kollektioner råt. ’Rocky Nico’ er dog en trøjesamler af en noget særlig karat og har været i besiddelse af en række særlige Arsenal-trøjer, som de fleste Gooners kunne dø for.  

Der hænger stadigvæk en svag duft af rengøringsmiddel i det store lokale på The Tollington, en stambar for Arsenal-fans i London, da vi har sat os selv i stævne for at møde RockyNico. RockyNico er en af de fremmeste trøjesamlere i Nordlondon og bor selv kun et stenkast fra Emirates Stadium. I hans eget trøjemekka finder man alt ’matchworn’-trøjer fra Gabriel Martinelli og Emile Smith Rowe til særlige finaletrøjer fra adskillige FA Cup-finaler. Rocky kan skaffe det meste og deler glædeligt sin passion med resten af Arsenals fanbase. I 2020 startede han således sin egen webshop i eget navn, hvor man både kan få fat i ikoniske klæder og nærmest glemte spillertrøjer.

Da Rocky træder ind ad døren og møder han os i sin vintage Arsenal-jakke med badges og mærkater fra dengang øl  på de engelske tribuner var tilladt og heltene i rødt og hvidt hed Tony Adams og Ian Wright. Netop nostalgien har gjort hans trøjepassion til en glæde, der er nem at dele med andre.

 class=
Foto: RockyNico

”Når nogen ser en af de gamle trøjer eller bare det gamle logo vækker det minderne frem i folk. Skrællebanans-trøjen for eksempel. Man husker straks tilbage på, hvordan Ian Wright så ud  den. Der er et element af at føle sig tættere med klubben og dens historie, særligt nu med moderne fodbold”, siger Rocky.

Blot en drøm

Rocky har selv været Arsenal-fan så længe han kan huske, og har samlet på spillertrøjer lige siden, hvorfor hans samling efterhånden har fået en anseelig størrelse. Et af hans spilletrøjeminder er dengang, han fik fat i både hjemme- og udebanetrøjen fra den sidste sæson på Highbury i 2006. Det var også her, hvor flere begyndte at anderkende hans trøjesamling, og der gik ikke længe før flere ville købe dele af hans samling. Hvad der startede som en hobby ved siden  af sit studie har i dag udviklet sig til et fuldtidsarbejde.

”Når mine kunder køber trøjerne ved de, at de selv køber det fra en fan. Det er ligesom en fuldendt cirkel, hvor sælger og køber deler den samme passion og glæde.”

Og glæden kender næsten ingen grænser. Rocky sender trøjer rundt til hele verden, der hiver og flår i ham. Hans indbakke på Instagram er fyldt med ønsker fra folk, der gerne vil have fat i specifikke trøjer, og den unge englænder gør da også alt hvad han kan for at begejstre sine kunder. Det er særligt Arsenal-fansene ovre på den anden side af Atlanten, der gerne vil lande nogen af Rockys sjældne fund.

”Jeg sælger klart mest til USA. Derfra er det Frankrig, men der er så mange steder i verden, som jeg har sendt ud til, hvilket jeg aldrig kunne have forestillet mig. Jeg har solgt mange trøjer til folk i Singapore, Thailand, Hong Kong og Sydkorea. Fællesskabet omkring Arsenal er større, end man lige kunne regne med.”


Den løber ingen steder

I starten opsøgte han selv mulige samleobjekter, men som populariteten på hans service kun gik én vej, men sidenhen er flere og flere Arsenal-fans søgt hen til Rocky og tilbudt ham at købe deres trøjer, som han efterfølgende kunne have mulighed for at sælge videre. Trøjerne kommer derfor ofte fra andre trøjesamlere, men af og til også af andre veje. For eksempel har han formået at samle en lille portion af matchworn trøjer sammen, som han har købt direkte af klubben. I dagens anledning har han taget Gabriel Martinellis matchworn hjemmebanetrøje fra FA Cup-kampen i januar 2020 mod Leeds. Han viser os de særlige FA Cup-trøjemærker og snavsen fra græstæppet. Når han alligevel skal fremhæve sin favorittrøje er det dog ikke den, han vælger. En trøje, han på ingen måde ønsker at skille sig af med er en trøje fra den netop overståede sæson.

 class=
Rocky med sin særlige Emile Smith Rowe-trøje. Foto: RockyNico

“Jeg var så heldig at få fingrene i en Emile SmithRowe ’matchworn’ trøje fra 3-1 sejren i september 2021  over Spurs. Dén og hjemmebanetrøjen fra 1989 er de mest sjældne i min samling. 1989 udgaven er ikke til at få fat I nogen steder, det er jo en hver fans drømmetrøje.”

Rocky kunne ikke selv finde på at tage nogen de to trøjer på. De skal fremstå i deres egen historie og skønhed. Alligevel er han af den overbevisning, at det er vigtigt at gå med sine Arsenal-trøjer, også de mere sjældne.

”Når folk har deres trøjer på spreder de en glæde. De får taget billeder, og folk kan mærke støtten til klubben og se hvilken historie, trøjerne repræsenterer. Jeg respekterer folk, der kun tænker på at ville opbevare trøjerne – en af mine gode venner i Californien gør det. Men hvis jeg skulle vælge, vil jeg mene, at man skal bære sine trøjer frem for at holde dem i deres ubrugte stand.

Den perfekte trøje

For Rocky er jagten på trøjer en daglig rejse, han tager ud på. Det er aldrig til at vide, hvilke sjove fund, der kommer op, og hvilke muligheder. Det er aldrig kedeligt at se på Arsenal-trøjer i Rockys biks.  

“Man får et adrenalinrus uden lige, når man støder ind i en ny fed Arsenal-trøje. Hvis du laver en god handel er du bare super, super glad. Nogen gange har jeg også ofret en stor bid af min egen opsparing for at få fingrene i et sjælendt samleobjekt. Dér bliver du lidt ekstra nervøs, fordi du har investeret fra egen lomme. Dog forsvinder nervøsiteten hurtigt så snart du sidder med trøjen i hænderne. Der er bare noget helt specielt ved det, og det er svært at finde ord til at beskrive den følelse.”

En ting er dog nostalgi, en anden ting er selve designet. Her er Rocky ligesom sine kunder mere til tendenserne fra de gamle dage.

 class=
Rocky er selv også fast stadiongænger. Foto: RockyNico

”Personligt kan jeg godt lide de mere højhalsede trøjer, de er mere traditionelle for mig. Og så skal trøjerne gerne være simple i farverne. Jeg kan godt lide mønstre, men nogengange er simpliciteten bare det vigtigste.”

Rocky kan også godt anerkende andre klubbers trøjer og har derfor også et godt øje til en anden engelsk klub, når det kommer til trøjedesigns.

”Jeg vil jo gerne svare Arsenal til alt, men jeg må sige, at Newcastle igennem tiden også har haft nogen flotte trøjer. Mest af alt deres gamle trøjer – de har lidt en Juventus-stil over sig. Rigtig old school.”

Rocky forsikrer os dog, at han ikke kommer til at sælge trøjer med zebrastriber lige foreløbigt. Faktisk aldrig nogensinde. Hans hjerte er hengivet til The Gunners, og trøjerne i shoppen kommer derfor til at forblive røde og hvide.

Hvis du kunne tænke dig at se nærmere på de mange gode sager Rocky har på hylden skal dog følge ham på Instagram eller tjekke hans shop ud.  

 class=
Arsenal Denmarks skribenter Mads Adam (tv.), Rocky (i midten) og Christian (th.). Foto: Privat
Indkøbskurv