JESUS’ MÅL ER HOLDET

Gabriel Jesus skød sig allerede fra første dag ind i hjertet på alle Arsenal-fansene med mål og et stort arbejdspensum til gavn for sine medspillere. Særligt sidstnævnte kvalitet kommer holdet til at savne, nu hvor brasilianeren kommer til at sidde ude med en skade.

Af Pelle Kirchner

Forventningerne til den landsholdsaktuelle brasser var stukket helt i vejret, da Arsenal den 4.juli 2022 annoncerede købet af den tidligere Manchester City spiller. Han blev straks udset en stjernerolle, men på hans første interview nedtonede han, at han skulle være stjernen. I stedet fremhævede han, at holdet var den sande stjerne. Og brasilianeren har holdt sit ord.

Selvom han i starten af sit Arsenal-ophold scorede mål på samlebånd, viste han sig også som en ægte holdspiller med flere måloplæg og en stor arbejdsindsats. Men efter sit mål mod ærkerivalerne Tottenham i starten af oktober har Jesus ikke fundet vej til målet siden.

840 minutter for klub- og landshold. Så lang tid er der gået siden Gabriel Jesus scorede et mål. Så kritikken er i og for sig berettiget, men den har også udelukkende fokus på kolde tal. Det er da problematisk, at din angriber ikke har scoret i snart 1000 minutters fodbold.

Men hvad med den plads han skaber for sine medspillere, den arbejdsindsats han yder, de ekstra meter han løber for sine medspillere, de kræfter han bruger defensivt, det genpres han mestrer til perfektion, de chancer han trods alt selv skaber? Det står der ikke noget om i nogen statistikker, og det skal man huske på, når man læser de kolde tal.

Manager Mikel Arteta var da også hurtig til at forsvare sin angriber, da kritikken haglede ned mod Jesus:

”Heldet vender snart. Han skaber de chancer han skal, han arbejder i høj grad i holdets tjeneste, han hjælper med at vinde kampe, og den måde han kæmper for hver eneste bold, er helt utrolig. Hvis han laver tre assists hver kamp, så synes jeg ikke han skal ændre noget”

Eminent presspiller

En af de ting, der gør, at han passer så perfekt ind i Mikel Artetas filosofi, er hans presspil. Man kunne se fra dag ét, at det var et perfekt match. Jesus er udstyret med et helt naturligt sydamerikansk instinkt, man blandt andet også ser hos Liverpools Luiz Diaz eller vores helt egen Gabriel Martinelli.

 class=
Foto: Stuart Macfarlane

Det finder ham nemlig helt naturligt at jagte enhver bold, som om det var om liv eller død. Han er aggressiv, og giver ikke modstanderne ét sekunds ro i sit genpres. Det er ikke noget man kan træne, men det er et helt naturligt instinkt, der gør sig gældende hos især de sydamerikanske spillere.

En egenskab som Mikel Arteta vægtede højt, da han hentede Jesus i sommer. Det har nemlig vist sig at være nøglen til succes for Arsenal i denne sæson. Et sammentømret mandskab, der arbejder benhårdt for hinanden og er helhjertet i genpresset sekunderne efter at have mistet bolden. Og i den plan er Gabriel Jesus frontfiguren.

Hvad gør vi uden Jesus?

Desværre for Mikel Artetas planer, må han undvære Jesus’ kvaliteter i bestræbelserne på at vinde Premier League. Og tilbage er så Eddie Nketiah. En angriber, der har råbt og skreget efter chancen for kontinuerlig spilletid. Nu er chancen her. Men kan han fylde det rum som den evigt hårdtarbejdende brasilianer efterlader?

Det er ikke nogen hemmelighed, at Jesus er en markant bedre presspiller end Nketiah. Det er heller ikke nogen hemmelighed, at netop presspillet er vigtig for Artetas masterplan. Derfor er der selvfølgelig en udfordring og bekymring forbundet med skaden til Gabriel Jesus, men omvendt får vi en sulten Eddie Nketiah i spil, der har brændt for netop sådan en chance i flere år.

Det er klart, at Jesus har været meget udskældt for manglende mål. Og det på trods af at han kommer frem til scoringschancer, hvilket også vidner om en manglende skarphed foran mål. En skarphed som Eddie Nketiah i perioder har bevist, at han besidder.

Bekymringen med Nketiah er derfor i højere grad, om Artetas presspil, der har været en nøgle til succes i denne sæson, bliver lige så vellykket uden Jesus. En anden bekymring er, om der bliver skabt nok chancer uden Jesus. Begge dele er noget som Jesus har bidraget flittigt til, og det skal derfor blive spændende at se, om Nketiah kan udfylde tomrummet som Jesus efterlader.

 class=
Foto: Stuart Macfarlane
Indkøbskurv