Arsenals hjemmebanetrøje for næste sæson er endelig blevet offentliggjort, og selvom trøjen stadig er rød og hvid er der en række væsentlige detaljer, som får denne trøje til at adskille sig fra tidligere. Vi har taget en snak om trøjen med Adidas-designer James Webb, som har haft fornøjelsen af at designe bade sidste sæsons tre trøjer og denne sæsons trøjer.
Hvordan starter du din designproces, når du skal designe en ny trøje for Arsenal?
Som fodboldafdeling i Adidas starter vi hver sæson sammen med den kreative direktion, der hjælper os med at imødegå designprocessen for hver klub og federation.
Til den kommende sæson er vores overordnede tema ”United by Art and Football”, hvilket er inspireret af de sammenligneligheder, der eksisterer mellem de to territorier. Vores formål er at inkorporere begge elementer ind i hvert design for at indkapsle den kultur og passion som deles af både fans og spillere.
Vi begynde den kreative proces ved at udfordre vores metoder, vi arbejder og designer på ved at lave håndtegnede grafiske tegninger, hvilket gav os en mere direkte og personlig præg på det, vi kreerede, hvilket resulterede i en rig og meningsfuld historiefortælling. Desuden investerede vi en masse tid i at tale med klubben og fansene for at forsøge at øge vores viden omkring traditioner, etos og kulturen.
Har det været svært for dig at komme op med et design efter at have lanceret 2019/2020-trøjerne, som endte med at blive en kæmpe succes blandt fansene?
Vi arbejder normalt to år i forvejen i vores designproces, så da ’Sæson 2’ var blevet færdiggjort, var ’sæson 1’ lige blevet lanceret. Igennem designprocessen af det første sæt af trøjer følte vi os sikre på, at vi havde skabt en kollektion, som Arsenal-fans kunne relatere til. Da det kom til at starte op på den anden sæson, var det en spændende udfordring som designer at forsøge og komme op med nye idéer, som kunne tage trøjerne i en anden direktion. Sæsonens overordnede tema ”United by Art and Football” gjorde os i stand til dette ved at rykke os væk fra vores traditionelle tilgang til hvert design. Herved rykkede vi os mere væk fra digitale prints og grafik til i stedet at fokusere på mere naturlige former for grafik/kunst.
Hvad nyder du personligt mest i designprocessen?
Den første fase er altid sjov og meget lærerig fase. Man oplever en masse ting, der kan være ganske obskure og unikke, hvilket kan lede én til gode historier, man kan bringe videre. Som designer er det altid skønt at finde på nye mødet at opleve disse historier igennem forskellige metoder at designe, som forhåbentligt vil ræsonnere med lokalmiljøet og andre fodboldfans.
Fodboldtrøjer er i stigende grad blevet et modefænomen, der ikke alene bæres ude på en fodboldbane. Er det noget i overvejer i jeres designproces?
I løbet af de seneste par år har fodbolden startet og danne en balance mellem performance og mode, hvilket har givet fodboldtrøjer en ny identitet. ”Stadium to Street” er en designethos, vi bruger på den måde, vi laver vores produkter i Adidas, så produkterne kan benyttes i forskellige miljøer. Det har været et tema, som har været gennemgående igennem nu flere sæsoner og er noget, vi forsøger at opnå. Vi prøver aktivt at holde os opdateret på de nyeste trends for at sikre, at vores designs er relevante og forbundet til fodboldfansene. Vi er inspireret af mange forskellige elementer, fra gaderen til kunsten med mere. En god idé kan ofte komme fra et uventet sted.
Hvad er de mest væsentlige detaljer på dette års hjemmebanetrøje?
Kollektionen for 2020/2021-sæsonen går efter at forene flere generationer af Arsenal-fans med reference til klubbens historiske “Art Deco”-periode. Både hjemme og udebanetrøjerne trækker inspiration fra mønstre, farver, motiver og symboler, som kan findes i den ikoniske ’East Stand’ af Highbury og dens prestigefyldte marmorhaller.
Bag på årets hjemmebanetrøje finder man et lille motiv, der er en reference til Arsenals gamle geometriske klublogo. Logoet ser man i dag i midten af facaden på Highburys East Stand den dag i dag, ligesom det også er at finde i jernportene og indgraveret i marmorgulvene. Disse detaljer er stadig fremtrædende den dag i dag hos Arsenal. Med inspiration fra dette har vi udviklet en chevrongrafik på hjemmebanetrøjen, der i særdeleshed er inspireret af det Art Deco ”A” man finder inde i selve logoet. Den lidt mørkere røde farve, som er blevet benyttet til denne trøje, er også brugt til at fejre klubbens tradition og arv.

Hvor vigtigt er det for jer at lave trøjer, som ikke alene trækker tråde tilbage i tiden, men også har et øje for fremtiden?
I løbet af denne 2019/2020-sæson har vi forsøgt at skabe en kollektion, der kunne fungere som et grundudtryk for Arsenal identitet, som samtidig kunne fejre vores tidligere partnerskaber. Vi forsøge at opnå dette ved at skabe noget, der kunne minde folk om nogen af de game Adidas-trøjer.
I denne efterfølgende sæson ønskede vi ikke på samme med at lade os inspirere af gamle Arsenal-trøjer, men fokuserede i stedet på, hvad der gjorde Arsenal til en så speciel klub ved at fejre deres store arv og sammen forsøge at definere et nyt kapitel i vores fælles partnerskab. Vi ønskede at tilgå denne sæson fra nyt perspektiv ved at introducere en stærk visuel identitet, som måske ikke har været så oplagt og tydeligt, specielt omkring de tidligere hjemmebanetrøjer.
Har klubben givet jer nogen input i hele processen? Hvor meget frihed har du selv haft i at komme op med designet?
Det er en meget kollaborativ proces, og Arsenal er meget åbne omkring at udforske nye idéer. Der er altid en åben dialog mellem begge parter (Arsenal og Adidas), og klubben er meget spændte omkring, at tage trøjedesignet i en ny retning for at udforske nye territorier. Samtidig har de dog også udtrykt deres mening om at fastholde klubbens værdier og visioner i designet.
Det er en skøn klub at arbejde med. Arsenal er meget fremadskuende og har altid fansenes interesser tæt ved hjertet.

Hvilken Arsenal-trøje ville du ønske, du havde designet?
Bruised Banana-trøjen – Dengang (1991-1993 red.) var det et så provokerende udseende på en fodboldtrøje. Designerne må med sikkerhed have forventet en form for tilbageslag, da den blev lanceret, men i dag anses trøjen for at være en klassiker. I dag føler jeg mig bare heldig over at have haft muligheden for at have arbejdet med Arsenal, og jeg håber at 2019/2020-udebanetrøjen på en eller anden måde har kunne retfærdiggøre originalen.
