IAN WRIGHT – JUST DONE IT

1990’erne markerer årtiet, hvor Arsenal vandt klubbens første og hidtil eneste europæiske trofæ. Et årti hvor grundstenene til de kommende ” The Invincibles” blev lagt. Og årtiet hvor en 27-årig englænder tog Highbury med storm og skrev sig ind i den udødelige Arsenal-historie.

Den 24. september 1991 smed Arsenal Football Club massive 2,5 millioner pund efter Crystal Palace-angriber Ian Wright. Dengang var det mange penge, rent faktisk satte beløbet ny klubrekord for en transfer i Arsenal. Den 27-årige angriber havde indtil da scoret 117 mål for Palace over seks sæsoner.

Transfersummen og scoringstotalen gjorde ikke underligt forventningerne til Ian Wright store. Men det var ikke alle der kunne se idéen i at hente endnu en angriber til holdet. I starten af 90’erne huserede der nemlig allerede to dygtige angribere på holdet. Alan Smith, som havde vundet to gyldne støvler på tre sæsoner og Kevin Campbell, der var strøget op gennem egne rækker.

Alligevel havde manager, George Graham, troen på Ian Wright. Og angriberen skulle vise sig at være den helt rigtige signing. Allerede i sin klubdebut scorede englænderen imod Leicester i ligacuppen og efterfølgende producerede han et hattrick i sin ligadebut imod Southampton. Angriberen kom rigtig godt fra start og det forsatte egentligt bare sæsonen ud.

I sæsonens sidste kamp scorede Wright endnu et hattrick, hvilket betød, at han overhalede ærkerivalernes Gary Lineker i kampen om den gyldne støvle. Den perfekte måde at sparke sig direkte ind i alle Arsenal-hjerter. Arsenal endte sæsonen på en fjerdeplads.

Ian Wright blev hurtigt en vellidt mand i omklædningsrummet. Holdkammerater beskrev ham som lidt af en joker og en showman. Han var en gave til holdet, både på og udenfor banen. Angriberen havde altid en positiv attitude og spillede med et stort smil på læben. Det var tydeligt at se hvor meget det betød for Wright at repræsentere ”The Mighty Arsenal”.

I de efterfølgende sæsoner fortsatte Ian Wright i samme spor. Alt imens målene trillede ind på kontoen, var han med til at vinde to FA Cups i 1993 og 1998, en ligacup i 1993 og en European Cup Winners Cup i 1994. Det var blandt andet i denne periode at hymnen ”One-Nil to the Arsenal” opstod, ofte sunget efter en Ian Wright scoring.

Ian Wrights sidste sæson hos Arsenal var desværre meget påvirket af skader. Samtidig med at en ung Nicolas Anelka stod klar i kulissen til at tage over for den nu 33-årige Wright. Alligevel blev det en mindeværdig sæson for den rutinerede målscorer.

Den 13. september 1997 scorede Ian Wright to gange imod Bolton. Ikke en bedrift i sig selv, men de to scoringer betød, at Wright overtog pladsen som klubbens all-time topscorer. Han havde overgået selveste Cliff Bastin, der spillede for klubben fra 1929 til 1947 og scorede 178 mål.

Ian Wrights fejring af mål nummer 179 blev ikonisk og er i dag udødeliggjort i Arsenals historie. Efter målet smed Wright sin spillertrøje og afslørede en hvid Nike-tanktop med skriften ”179 just done it.”, en reference til det kendte Nike slogan ”Just do it.”. Wrights legendestatus var cementeret.

Efter 1997/1998-sæsonen forlod Ian Wright, Arsenal. Han sluttede sin tid som Gooner med en Premier League-medalje om halsen, titlen som klubbens all-time topscorer med 185 mål i 288 kampe og en status som legende. Ian Wright gik på pension i 2000 med 313 mål på CV’et.

Wright måtte post-karriereafslutning se sin målrekord slået af ingen ringere end kongen selv, Thierry Henry. Således blev englænderens rekord slået den 17. oktober 2005, da Henry scorede sit Arsenal-mål nummer 180 imod Sparta Prag i Champions League.

Der er mange måder at fortælle om en spiller, der scorede mange mål. Arsenal.com beskriver legenden Ian Wright på fantastisk vis med følgende citater:

”Nogle fodboldspillere er fabelagtige målscorere. Andre scorer fabelagtige mål. Ian Wright gjorde begge dele”

”Ian Wright fandt altid en måde at få bolden i nettet, om det krævede et lob fra 30 meter eller en tåhyler fra to yards. Wrights repertoire af mål gjorde ham til en af de fineste – og mest eksplosive – angribere der prydede det engelske spil”

En perfekt måde at opsummere en af de bedste spillere til at betræde græsset på Highbury. En solstråle udenfor banen og en kynisk afslutter på den. Ian Wright elskede Arsenal og Arsenal forelskede sig hurtigt i Ian Wright.

Indkøbskurv