HVORFOR VIL DU IKKE VÆRE MIN HØJREBACK?

Mange tvivlede på, hvorvidt Ainsley Maitland-Niles ville få spilletid efter hans udtalelser omkring et skifte i sommer. Dog har han gjort sine tvivlere til skamme efter en række solide præstationer.

Af Christian Leander Simonsen

“All I wanna do is go where I’m wanted and where I’m gonna play” – Sådan lød ordene fra Maitland-Niles på hans Instagramprofil efter han fik afvist sit skifte til Everton F.C., hvorfor hans fremtid i klubben ikke så lys ud.

I want to play in the centre of the pitch

Han har ikke holdt det hemmeligt, at hans favoritposition findes på den centrale del af midtbanen. Dog er han hovedsageligt blevet brugt på enten venstre- eller højreback af både Unai Emery og Mikel Arteta, hvorfor mange ikke spåede ham en betydningsfuld rolle forud for sæsonen.

Hans iver for udelukkende at spille som central midtbanespiller er endvidere blevet addreseret af hans tidligere manager i West Bromwich Albion F.C., Sam Allardyce:

“If I were him, I’d play wherever the manager picked me — and I’d never turn it down because if you can play in a number of positions, then you are going to get more games than if you had one position and one position only.”

Efterfølgende er det dog kommet frem fra kilder tæt på Maitland-Niles at det at spille regelmæssigt på midtbanen i Premier League simpelthen var en ambition for ham. Efter en hel sæson på midten i West Bromwich melder de selv samme kilder, at han nu har “fået det ud af sit system“, hvorfor han virker fattet med at spille, hvor end hans træner placerer ham. Et råd han af flere har fået førhen.

 class=

“Versatility can be a positive or a negative, it depends on your outlook”

Maitland-Niles’ helt store force ligger uomtvisteligt i hans alsidighed idet han mestrer flere forskellige positioner på banen. Han startede sin karriere som kantspiller, dernæst et par år som højre- og venstreback og sidenhen som central midtbanespiller. Mikel Arteta har ikke lagt skjul på, at noget af det han vægter højest hos i hans trup er spillernes alsidighed, og Maitland-Niles er ingen undtagelse:

“He knows that he has a unique quality in any squad, which is his versatility to play in different positions.”

Arteta kan prise sig lykkelig over, hvordan Maitland-Niles har taget udfordringen op, da han nu har et ekstra es i ærmet i form af hans alsidighed. Arteta har tilmed benyttet englænderen på forskellige positioner i løbet af bare én kamp. En mulighed, der kan gå hen og blive afgørende for holdet senere i sæsonen, når skaderne begynder at hobe sig op.

Eksempelvis startede Maitland-Niles kampen mod Norwich på midtbanen som makker til Albert Sambi Lokonga, for efterfølgende at dække højrebacken i stedet for Takehiro Tomiyasu, der blev skiftet ud til fordel for Emile Smith-Rowe. Arteta skulle bruge mere kreativitet for at åbne kampen mere op, og kan derfor spare en udskiftning ved at udnytte den alsidighed som Maitland-Niles besidder.

Ainsley Maitland-Niles

Har Maitland-Niles bidt sig fast på midtbanen?

Efter 11 runder i Premier League har Maitland-Niles nu været involveret i syv af de 11 mulige, hvorfor han må siges at være blevet tilskrevet en rolle af Arteta. Dertil har han hovedsageligt spillet på midtbanen frem for i forsvaret i denne sæson, hvilket efterlader to spørgsmål:

Hvorfor bruger Arteta ham ikke på højrebacken mere, og hvorfor beholde en spiller som de var parat til at sende afsted i sommerens transfervindue?

Svaret skal findes i det faktum, at Arsenal simpelthen er for svagt bemandet på midtbanen. Med Thomas Partey’s skadehistorik og Granit Xhaka’s tendens til gule- og røde kort, så er Arteta nødt til at have en schweizerkniv af en spiller som Maitland-Niles. Tillæg dermed et par glimrende præstationer fra start samt en håndfuld gode indhop. Maitland-Niles giver holdet et friskt pust i de kampe, hvor Arsenal har set svækkede ud mod enden af kampene.

Maitland-Niles har kontraktudløb i sommeren 2023 og Arsenal har ingen forlængelsesklausul indskrevet i den aftale. Spørgmålet er så, hvorvidt han stadigvæk ønsker at forlade Emirates til fordel for regelmæssig spilletid på midten, eller om han kan se sig tilfreds med hans nuværende rolle. Meget afhænger selvfølgelig også af Partey’s skader samt, hvordan Xhaka kommer tilbage fra sin knæskade.

 class=
Indkøbskurv