HVEM SKAL SPILLE KANT FOR ARSENAL?

I forlængelse af SPILLERTYPER I EDU OG ARTETAS REKRUTTERINGSPROGRAM sætter vi i dette indlæg fokus på kantspillerne i Arsenal. Det er en gennemgang kantspillernes forrige sæson med fokus på, om de lever op til Mikel Artetas idealer for en kantspiller.

Kantspillerne er essentielle i Artetas måde at angribe på. De skal udfordre modstanderen 1v1 og med eksplosive løb få forsvarskæden til at falde, så de kan få bolden i bagrummet eller frigive plads til 10’ern i mellemrummet. 

De skal søge kridtstregerne og i omstillingsfasen være med til at skabe ubalance hos forsvarerne. Arteta prioriterer en gennembrudshidsig kant med fart i fødderne. 

I sæsonens løb har der været stor udskiftning på kantpositionerne på grund af skader eller manglende kvalitet. Dette er en gennemgang af Arsenals kantspillere, samt hvem jeg regner med spiller i siderne fra Arsenal efter transfervinduet. 

Bukayo Saka

Det helt store stjerneskud både for klub og nu også landshold. Èn, Arsenal kan være rigtig stolte af. Af fans blev han kåret til sæsonens spiller i Arsenal, og han har også været medvirkende til, at Arsenal i december fik vendt sin sæson.

Den første kamp, han spillede som højre wing var kampen på Boxing Day mod Chelsea – med et mål til følge. I de efterfølgende fem kampe i højre side scorede han yderligere tre mål og leverede to assist. Faktisk har holdet kun tabt tre ud af 14 kampe, når Saka har startet på banen i højre side. 

Han er en alsidig spiller, der har spillet både centralt, venstre back og venstre kant, men ser man udelukkende på holdets resultater, passer Saka bedst på højre wing. Den 19-årige komet er en spiller, der sætter et højt tempo for Arsenals angrebsspil og kan på egen hånd skabe chancer. 

Det bliver svært, men vi skal gå rigtig langt for at beholde ham. Det er der ingen tvivl om. Holdet skal bygges op om blandt andre ham, hvor der skal rutinerede kræfter på andre positioner.

 class=
Fremtidens kanter for Arsenal? Foto: Stuart Macfarlane, Arsenal

Gabriel Martinelli 

Den unge brasilianer viste gode takter i sin første tid for The Gunners, men i den netop overstået sæson har den stået på knæskade og ankelproblemer for Martinelli. Den 20-årig er kommet tilbage og vist fine takter med sin aggressive spillestil, der overbeviser alle om, at han gerne vil gøre livet surt for modstanderne. Han er eksplosiv, sætter gerne sin direkte modstander og truer bagrummet bag forsvarslinjen. 

Fra hvad vi har set har Martinelli et kæmpe potentiale til at blive en af fremtidens mænd for Artetas Arsenal. Om det bliver som kantspiller eller centerforward, må tiden vise. 

Fansenes forventninger til ham, da han kom tilbage fra skade, var umulige at opfylde. Det var forventet, at 20-årige Martinelli skulle rette op på holdets dårlige stime. Det gjorde han ikke ene mand, men han er kommet tilbage med ærgerrighed, og det bliver godt at se mere til det i Arsenal de næste mange år.  

Reiss Nelson

Det er ikke blevet til meget spilletid for den 21-årige englænder. Ni kampe på tværs af alle turneringer – heraf 69 minutter i Premier League – er det blevet til i denne sæson. Selvom Arteta ofte har skiftet på positioner og formationer, har han set bort fra Nelson. 

Manageren fortalte i maj 2021 til London News: “Det er meget svært at give ham spilletid med de spillere, vi allerede har til rådighed. Jeg er ked af det over det, fordi han fortjener mere.”

I samme ombæring understreger han, at Nelson gør alt til træning for at vise sig frem, og den unge englænder altså ikke har attitudeproblemer. 

Det ligner dog et exit for Hale End-drengen, medmindre Willians afgang åbner døren for Nelson. Deres spillestil ligner hinanden, og det er nok det, der har været Nelsons problem. Nelson vil gerne være spilstyrende og have bolden i fødderne og er også blevet brugt som 10’er i Europa.

Personligt mener jeg, det er at smide guld på gaden, hvis Nelson bliver solgt for en slik til sommer. I en alder af 21 år har han allerede vist glimt af sit talent både i England og Tyskland. Hvis han er overflødig, når der kommer mere luft i kampprogrammet næste sæson, skal man se på muligheden for at leje ham ud. Han kan stadig nå at tilpasse sig Artetas system. 

 class=
To Hale End-drenge, Reiss Nelson og Emile Smith-Rowe, til træning ved London Colney. Foto: David Price, Arsenal

Emile Smith-Rowe

Emilie havde noget af en gennembrudssæson i sidste sæson. Han er gået fra at være ham, der fik chancen i de mindre cupkampe til at blive en stjerne i stærkeste kæd. Alt for ofte har Arsenals succes været bundet op på den 20-årige englænder. 

Selvom den foretrukne position er 10’eren har han flere gange haft udgangspunkt på venstrekanten for at gøre plads til Ødegaard i midten. Den rolle har han udfyldt fint, men Arteta har været nødt til at gå på kompromis med sine idealer for en kantspiller for at få en storspillende Smith-Rowe ind. Han truer ikke i dybden men bliver en ekstra playmaker sammen med Ødegaard. Når Martinelli kommer helt tilbage og Aubameyang forhåbentlig finder topscorerformen igen, så kommer Emilie Smith-Rowe formentlig til at få mindre spilletid på kanten. 

Med det han har vist skal Arsenal gå langt for at beholde ham, og han kan være en fin backup til kanten, men han har potentialet til at blive verdensklasse centralt. Det er der, hans fremtid ligger. 

Pierre-Emerick Aubameyang

Vores topscorer fra sidste sæson har ikke haft samme niveau i denne sæson. Han er med på denne liste, da han oftere har spillet på venstrekanten frem for angriber – og det er i den position, han har vist sig farligst. 

Gaboneserens klare spidskvalitet er stadig farten. Med den vil han gerne true bagrummet med og uden bold, og det er noget Arteta kræver af sine kantspillere. Samtidig trækker han naturligt ind i banen og det giver plads til Tierney udvendigt. 

Aubameyang er dog ikke stærk i finter og driblinger, og det trækker ned i Artetas bog. Men med den 31-årige gaboneser har manageren mulighed for de flydende formationer, hvor Aubameyang kan gå ind og spille som en ekstra angriber, som kan skabe ubalance hos modstanderen. 

Willian

Efter et år i klubben er det på tide, at Willian skal videre. Mange kunne ikke forstå, at Arsenal ville give en 32-årige en kontrakt på 3 år. Han skulle være en rutineret back-up til Pepe, men det har vist sig, at vi har flere, der kan spille højrekanten på et niveau højere. 

Vi er blevet et år klogere på, hvad Areta vil, og det er tydeligt, at Willians spillestil ikke er det, Arteta søger af en kantspiller. Han vil hellere have bolden i fødderne end i dybden, har mistet meget af sin eksplosivtet, og det passer ikke til Artetas idealer. 

Han var også hentet ind som et supplement til 10’eren, men når han har fået chancen har det vist sig, at han ikke klæder holdet. 

Den anerkendte journalist Fabrizio Romano har sagt, at det allerede er besluttet, at Willian forlader klubben, og det passer fint at få trimmet truppen. 

 class=
Willian kommer formentlig ikke til at give high fives til Nicolas Pepe i næste sæson. Foto: Stuart Macfarlane, Arsenal

Nicolas Pepe 

Vores rekordsigning fra Lille havde en svær start på sæsonen med kun fire startpladser før nytår i Premier League. Han bidrog med to mål og nul assist i sine i alt 11 optrædener i ligaen i første halvdel af sæsonen. 

Han blomstrede dog sent på sæsonen og sluttede med fem mål i sine sidste tre optrædener i Premier League. Han har vist sit niveau, og hvis han kan holde fast i selvtilliden i sommerferien, så kunne han blive rigtig farlig i næste sæson. 

Han spidskompetencer er netop det, Arteta søger i en kantspiller. Han har farten og truer modstanderen i dybden. Når han er på toppen, er han som en fisk i vandet, når han er isoleret med en modstander. 26-årige Pepe har niveauet og passer i Artetas skabelon, men før det bliver rigtig godt, skal han vise kontinuitet både i en hel kamp og flere kampe i træk. Hans tekniske færdigheder kan man ikke sætte spørgsmålstegn ved, og det vil vise sig næste sæson, om ivorianeren kan bygge videre på hans mentalitet. Kan han få selvtillid og oftere træffe den rigtige beslutning, så kan han blive klubbens bedste spiller næste sæson. 

Opsummering

I min optik bør Artetas fokus ikke være på kantspillere i de kommende transfervindue. Da vi i næste sæson skal spille færre kampe, bør fokusset være på at trimme truppen. Willian skal ud, da han ikke passer som winger til Artetas system, og Emile Smith-Rowe kan godt bruges på kanten, men hans kvaliteter er bedre udnyttet centralt i banen. 

Aubameyang og Martinelli til venstre side og Pepe og Saka til højre side samt Smith-Rowe og Nelson som backups bør med deres niveau være rigeligt til at dække positionerne. I stedet bør Arteta søge forstærkninger på andre positioner. Blandt andet til angriberen, så Aubameyang kan frigives til at spille på kanten kontinuerligt.

Indkøbskurv