HVAD NU HVIS AUBAMEYANG BLIVER SOLGT?

Arsenal-anføreren har kontraktudløb i sommeren 2021 og det forventes, at den endegyldige beslutning omkring spillerens fremtid, tages over den kommende sommer. Medierne kan ikke blive enige. Bliver han solgt eller bliver han? Der er samtidig en voksende tvivl i fanbasen, om hvorvidt han har i sinde at forlænge sin kontrakt og forblive Arsenal-spiller.

Præmissen for denne artikel er udelukkende at give et overblik over de muligheder Arsenal har, hvis Aubameyang skifter væk fra klubben til sommer. Dette er ikke et argument for eller imod, at smide ham på porten.

Det antages i artiklen, at Aubameyang skifter til sommer og det vil blive diskuteret, hvad Arsenal kan gøre i forsøget på at erstatte deres enestående målscorer. Der er ingen tvivl om, at Arsenal, og ikke mindst Mikel Arteta, vil gøre alt, hvad der står i deres magt for at beholde deres anfører. Men uden Champions League i næste sæson kan det blive svært – selv hvis klubben imødekommer gaboneserens lønkrav på omkring 300.000 pund om ugen.

Hale End-drengene

Den billigste løsning og simpleste mulighed for at erstatte Pierre-Emerick Aubameyang, er ved at forfremme en spiller fra egne rækker. Særligt Bukayo Saka og Gabriel Martinelli har i denne sæson vist smagsprøver på, hvor langt deres talent rækker. I stedet for at investere på transfermarkedet, kunne man give Aubameyangs plads i startopstillingen til en af dem.

På den måde kan man investere transferpengene på mere presserende områder, hvor særligt forsvaret trænger til en forstærkning. Det vil samtidig give en rigtigt sund konkurrence mellem to unge spillere. Fremfor at pladsen ville tilhøre én spiller, hver gang der spilles Premier League, som tilfældet er med Aubameyang, vil man kunne give Saka og Martinelli muligheden for at skubbe hinandens udvikling i en positiv retning med en direkte duel. På den måde kan man håbe, at de begge bringer det bedste frem i hinandens talent.

Reiss Nelson må naturligvis heller ikke glemmes i forblindelsen af de to andre stjernefrø. Alt andet lige er Nelson et nyk eller to længere fremme i sin udvikling, hvorfor han på papiret er mere klar til regelmæssig førsteholdsfodbold. Efter en god sæson i Hoffenheim har englænderen haft en turbulent sæson for Arsenal, men der er ingen tvivl om, at det talent som er blevet udfoldet tidligere, stadig er derinde et sted. Med mere regelmæssig fodbold, kan det være, at det kommer frem.

Aktiv på transfermarkedet

Den anden mulighed er naturligvis et spillerkøb. Her er der en større sandsynlighed for at nærme sig en pund for pund erstatning. Det ville være forkert at liste en masse navne, da der på nuværende tidspunkt ikke er nogle konkrete eller vedholdende rygter.

I stedet er det interessant at kigge på hvad for en type erstatning, Mikel Arteta kunne tænke sig. Arsenals spanske head coach kan enten investere i en spiller der, som Aubameyang, er angriber, og spille ham i den samme taktiske kantposition, som bruges nu. Han kan også hente en rendyrket kantspiller, så man undgår at spille en angriber ude af position.

Artetas taktiske udtryk betyder, at den venstre kantspiller mere opfører sig som en ekstra angriber, når Arsenal har bolden. Kombineret med den meget offensive venstre back, som bliver den egentlige fløjspiller, har Arsenals venstre kant fripas til at trække mere ind i banen og komme i feltet. Derfor kan man argumentere for at en 9’er, med samme evner og fart som Aubameyang, ville være en fordel.

Det er kriterier, som Gabriel Martinelli opfylder. På den anden side kan det være fordelagtigt at investere i en decideret kantspiller. Der er ingen tvivl om, at Arteta er taktisk inspireret af sin tid under Pep Guardiola i Manchester City. Her er en af de mest succesfulde spillere i nyere tid i Manchester City, Raheem Sterling. Her er der tale om en ægte kantspiller, der har udviklet sit spil til at bruge sin fart til andet end blot at komme til baglinjen og slå indlæg. Sterling er også en måltrussel, uden at afslutningskvaliteten er hans force, som er en af Aubameyangs spidskompetencer.

Der kan derfor også være interessante muligheder ved at erhverve sig en kantspiller, som kan modelleres efter Raheem Sterling. Her kunne man for eksempel nævne Bukayo Saka eller Reiss Nelson, hvis der kigges i egne rækker.

Intern dominoeffekt

Pierre Emerick-Aubameyangs afgang vil uden tvivl skabe ringe i klubbens interne vand. Angriberens gode ven og makker, Alexandre Lacazette, har også kontraktudløb næste sommer. Det kan potentielt betyde at han også vil søge væk fra Arsenal, hvis legekammeraten smutter.

Helt generelt skal klubben være på vagt, så der ikke sker en større udvandring blandt de spillere, som Mikel Arteta gerne vil arbejde videre med.

Udover andre potentielle afgange, vil der også ske en omrokering i truppens hierarki. Aubameyang er klubbens nuværende anfører, hvorfor Arteta i så fald skal udpege en ny. Det naturlige valg er at give anførerbindet videre til den nuværende vicekaptajn, Hector Bellerin. Den mere kontroversielle løsning ville være at give bindet tilbage til Granit Xhaka, der fik frataget hvervet efter episoden mod Crystal Palace sidste år. Xhaka har selv udtalt, at han ville tænke sig om en ekstra gang, før han tog imod anførerbindet igen. Der er dog ingen tvivl om, at schweizeren, specielt under Arteta, har vist sig som en fremragende leder på midten af banen. Alternativt kunne man give anførerbindet til en rutineret skikkelse som David Luiz. Her skal det dog være med i overvejelserne, at han også har kontraktudløb i 2021. Det skal heller ikke blive til en vane, at Arsenal skifter kaptajn hver sæson. Der skal være en vis kontinuitet på anførerposten.

Statistisk uerstattelig

Pierre-Emerick Aubameyang kan ikke erstattes. Angriberens statistikker bliver i hvert fald svære at matche for den fremtidige afløser Det er ikke forkert at påstå, at Aubameyang ved flere lejligheder, egenhændigt har sikret klubben point. Gaboneseren har en målnæse, som meget få angribere besidder. Selv med udgangspunkt som venstre kant, har han formået at blive klubbens topscorer, og det er ikke engang tæt.

Arsenals kaptajn mangler kun ét mål for at blive den hurtigste i klubbens historie til at score 50 mål i Premier League. Han har otte kampe til at score mål nummer 50 og dermed overgå Thierry Henry, der brugte 83 kampe på at score 50 Premier League-mål.

Kigger man udelukkende på denne Premier League-sæson, er det tydeligt, at Pierre-Emerick Aubameyang har været Arsenals bedste spiller. Faktisk har gaboneseren med sine 17 scoringer stået for 42,5% af klubbens mål. Hvis man fjerner Alexandre Lacazettes syv mål fra ligningen, har Aubameyang scoret ét mål mere end resten af klubben tilsammen.

Med andre ord er Arsenal meget afhængige af kaptajnens mål. Går man lidt dybere i angriberens statistikker finder man ud af, at han har været matchvinder i fire ud af holdets ni sejre. Han har også reddet uafgjort, i kampe hvor Arsenal har været bagud, i fire ud af seks kampe. I kampe hvor Aubameyang har scoret, har Arsenal skovlet 22 point sammen. Seks sejre, syv uafgjorte og ét nederlag. Uden gaboneserens mål havde de samme 14 kampe kun givet ni point. I kampe hvor Aubameyang ikke scorer, har Arsenal kun hentet 15 point. Tre sejre, fem uafgjorte og fem nederlag. Det er vitalt for Arsenal, om kaptajnen scorer eller ej. Summen af det hele styrker kun argumentet, at det er umuligt at erstatte ’Auba’.

Lær af fortiden

Baseret på de ovenstående statistikker, får det katastrofale følger for klubben at miste Pierre-Emerick Aubameyang. Alligevel er der et økonomisk perspektiv, der fortæller en anden historie.

Der skal ikke bladres mange sæsoner tilbage i Arsenals katalog for at finde lignende kontraktdilemmaer. Der har faktisk været et par stykker for meget.

Allerværst må siges at være situationerne vedrørende Alexis Sanchez og Aaron Ramsey. Begge store profiler med udløbende kontrakter, som klubben ignorerede at forlænge, før det var for sent. I tilfældet med Alexis endte Arsenal med at tage en byttehandel, for bare at få en eller anden form for værdi tilbage. Klubben kunne have fået 50 millioner pund for chileneren fra Manchester City, men Manchester United tilbød Alexis en højere løn. Med hensyn til Ramsey er der tale om en yderst mudret situation. Først ville klubben forlænge kontrakten og havde lagt et tilbud på bordet, som Ramsey eftersigende havde accepteret. Senere blev kontrakttilbuddet helt uforståeligt trukket tilbage af klubben. Ingen ved med sikkerhed, hvad årsagen var, men rygterne siger, at det var Unai Emery, der havde besluttet, at han ikke kunne bruge waliseren. Det hele var noget makværk og det endte med at Arsenal mistede en fanfavorit.

På den anden side af spekteret har vi Alex Oxlade-Chamberlain. I en lignende situation, hvor spilleren havde et år tilbage af sin kontrakt, tog klubben den modige beslutning at sælge englænderen til ligarivalerne fra Liverpool. En handel der gav Arsenal i omegnen af 40 millioner pund for en spiller der, højest sandsynligt, ikke ville forlænge sin kontrakt. Oxlade-Chamberlain har senere fortalt, at han var klar til en ny udfordring og havde i sinde at løbe sin kontrakt ud, hvis ikke han fik et skifte.

Det er en hårfin grænse, og man skal tænke sig godt om. Men det ser aldrig godt ud at der ud for spillere som Alexis Sanchez, Aaron Ramsey, Jack Wilshere og Santi Cazorla står et stort fedt nul på kontoen. Imens der ud for Alex Oxlade-Chamberlain alene står 40 millioner pund. Af den grund giver det fuldstændig mening at få nogle penge i kassen, for en spiller der uden tvivl har et marked. Pierre-Emerick Aubameyangs nuværende markedsværdi ligger på omkring 60 millioner pund og hvis klubben kan få i nærheden af det beløb for ham, vil de kunne geninvestere pengene, sammen med det budget Arteta gives af ejeren, i én eller flere nye spillere. Eventuelt en direkte erstatning.

Ode til Aubameyang

Kaptajn. Målscorer. Humørbombe. Pierre-Emerick Aubameyang har været et pletskud af rang for Arsenal. Både på banen, og udenfor den, har han spredt glæde med sit infektiøse smil og sine akrobatiske, og flamboyante, jubelscener. Arsenalsupporterne har fået lov til at overvære en verdensklasse angriber i karrierens absolutte klimaks.

Det kan være at romancen synger på sidste vers. Måske trækker løftet til sin bedstefar, om at spille for Real Madrid, ekstra meget i gaboneseren. Måske er det blevet tid til at sige farvel, for at give Arsenals ungdom plads til at blomstre. Uanset hvad er kærligheden fra Arsenal til Aubameyang ubetinget. Alle de glade minder som gaboneseren har givet fanbasen på to og et halvt år, vil sidde fast længe efter at han er forsvundet. Han tog trøje nummer 14, velvidende om den historiske vægt der medfølger. Han tog anførerbindet, da klubben manglede en leder. Arsenal vil altid huske Pierre-Emerick Aubameyang: Once a Gunner, always a Gunner.

Indkøbskurv