HVAD GØR VI UDEN AUBA?

Med det røde kort til Pierre-Emerick Aubameyang i kampen mod Crystal Palace skal Arsenal i de næste tre kampe få spillet til at køre uden deres anfører. Arsenal-træner Mikel Arteta har både sikre og mere vovede instrumenter at kunne gøre brug af i de tre resterende januarkampe.

Arsenal har i det nye år været flyvende med strålende spil på banen og entusiame på tilskuerpladserne. To sejre og senest en uafgjort på en svær udebane mod Crystal Palace er det blevet til indtil videre for Mikel Artetas hold i 2020. Sidste weekends kamp mod Palace har dog mest af alt trukket overskrifter blandt Arsenal-fans for det røde kort til Pierre-Emerick Aubameyang. Den gabonesiske anfører kom efter en times spil for sent ned i en tackling på tyske Max Meyer og fik fortjent vekslet sit gule kort om til et rødt, efter at VAR havde tjekket hændelsen igennem. Selvom Arsenal-fans længe har skulle se lignende tacklinger på Nicolas Pepe gå usete hen, er der ikke meget at gøre ved Aubameyangs tackling og røde kort. Arsenal-topscoreren må derfor sidde ude i Arsenals tre næste kampe mod Sheffield United (h), Bournemouth (u) og Chelsea  (u). 

Her er tre scenarier på, hvordan Arteta kan udfylde savnet af Aubameyang.

Nelson eller Martinelli?

Arteta har allerede mere end indikeret at i fraværet af Arsenals talisman er andre spillere nød til at træde et gear op og vise deres værd. Nærmest hele Arsenal-truppen har siden Artetas ankomst løftet deres spil et eller to niveauer og spændende er det derfor at se, hvorvidt der kan vrides mere ud af spillertruppen. 

En af de spillere, som har fået godt med spilletid under Arteta er unge Reiss Nelson. Nelson har spillet tre ud af fem kampe under Arteta fra start og har fået spilletid i samtlige af de fem. Spilletiden har kastet et enkelt mål af sig imod Leeds United i FA Cup´en. Netop i kampen mod Leeds spillede Arsenal med en fronttrio bestående af Nelson, Pepe og Alexandre Lacazette, der nemt kan ende med at få genkald i resten af januar måned. Nelson virker til at vokse med den spilletid, han får kastet sin vej og uden at skulle bytte for meget rundt med sine spillere, virker dette som den mest oplagte mulighed for Arteta. Tilmed har Nelson været den mest arbejdsomme kantspiller rent defensivt, mens englænderen har lykkes med at skabe rum til sine medspillere, her især Ainsley Maitland-Niles og Mesut Özil.

Største konkurrent til ikke kun Nelson, men til dels også Pepe er den brasilianske komet Gabriel Martinelli, der også vokser med hver kamp, han spiller. Målformen er ikke hvad den har været sammenlignet med starten af sæsonen, men brasilianeren virker altid til at kunne få ting til ske, når han er på bolden. Brasilianeren har haft to gode indhop under Arteta mod Leeds og Crystal Palace. Samtidig er det værd at bide mærke i, at Martinelli blev skiftet ind med tyve minutter igen af Palace-kampen, mens Nelson først kom på banen i dommerens tillægstid. Både Martinelli og Nelson er dog i sidste ende i stand til at kunne bidrage med mange af de samme fine kvaliteter, som Arteta leder efter nemlig fart, ærgerrighed, driblekundskaber, øje for både mål og medspillere samt villighed til at arbejde tovejs. 


Comeback til Ceballos?

En anden mulighed Arteta vil kunne gøre brug af er at give comeback til lejesvenden fra Real Madrid, Dani Ceballos. Den elegante spanier har ikke spillet for Arsenal siden starten af november og er først i løbet af juleprogrammet vendt tilbage til fuld træning. Ceballos har nu været på bænken for Arsenal i de seneste tre kampe, men Arteta har endnu ikke fundet lejlighed til at smide sin landsmand på banen. Ceballos vil både kunne bruges som del af en fronttrio ude på én af kanterne ligesom andre playmakere som Cazorla eller Özil tidligere er blevet brugt eller som del af en midtbanekonstellation, der kunne sende netop Özil ud på kanten. Spændende vil det kunne blive at se begge kreatører på banen og se hvilke lommer mellem forsvar og midtbanen, de vil kunne finde. David Luiz har i de seneste kampe været eminent til at finde Özil i mellem modstanderens forsvar og midtbane, og med to specialister i netop denne disciplin vil Arsenal kunne gøre ondt på de fleste modstandere. Ved Arsenals føringsmål mod Palace så man, hvordan Özil trak ind fra en position i højre side og ind mod midten, og med denne trussel fra begge sider kan de fleste af Premier Leagues midtbaner blive spillet tynde. 

Med begge spilfordelere på banen vil noget af den struktur Arteta har bygget sine tidlige Arsenal-hold op omkring dog gå lidt tabt, da hverken spanieren eller tyskeren som del af en fronttrio naturligt vil indfinde sig i gode positioner inde foran mål, ligesom Aubameyang gør. Modsat Aubameyang og hans mere direkte afløsere Nelson og Martinelli er hverken Ceballos eller Özil samtidig i besiddelse af en særlig stor eksplosivitet. Derfor vil de ikke kunne foretage de samme diagonale løb, som har fungeret godt med Aubameyang som kant/angriber. At sætte Ceballos ind fra start vil derfor i sidste ende kunne gøre mere skade end gavn. FA Cup-kampen mod Bournemouth kan dog være et godt sted for spanieren at få en kamp fra start eller som indskifter. 

Skal formationen ændres?

En anden overvejelse Arteta kan gøre sig er, om han skal gå af andre taktiske veje. På trods af at Arteta har bragt noget organisation og nogen klare spillemønstre til Arsenal-mandskabet, har spanieren også vist sig omstillingsparat. Med udgangspunkt i en 4-2-3-1-opstilling, er det afgørende om Arsenal er i angreb eller forsvar. Forsvarsmæssigt ligner det en kompakt 4-4-2, mens det offensivt kan svinge mellem at være en 2-3-3-2 eller noget der kunne ligne noget nær en 2-4-4 med venstrebacken skubbet op på linje med angriberne. 

Med små justeringer til dette setup behøves formationen dog ikke at ændres. Arsenal skal nemlig stadig lære med at være påpasselige i deres opspil fra målmand og midterforsvarere. Her vil det kunne gavne med en spiller, som vil kunne gå ned i banen til midterforsvarsspillerne og vende med bolden ligesom Cazorla tidligere har gjort. Ceballos ville kunne indtræde i denne rolle, men så ville det være på bekostning af Granit Xhaka, som har fundet formen under Arteta. Xhaka har vist sig effektiv i at give en balance til Arsenals opbygningsspil med sine kloge positioneringer og pasningsspil, ligesom de diagonale bolde ud til kanter og backs er blevet et væsentligt element under Arteta. Arsenal er med Luiz og Xhaka er simpelthen bedre til at vende spillet.

Alt i alt ville det derfor ikke være smart at skifte formation og taktik alt for drastisk, specielt efter et efterår under Unai Emery med stor taktisk rotation og forvirring. Artetas system har allerede fungeret mod Bournemouth og Chelsea, mens det mod Sheffield United lige så meget gælder om at vise en attitude og vilje til at holde sig disciplineret.

Se med hvordan Arsenal klarer sig uden Aubameyang, når Sheffield United kommer på besøg på Emirates Stadium. Kampstart kl. 16.00.

Indkøbskurv