HERE WE GØ: VELKOMMEN HJEM, MARTIN ØDEGAARD

Martin Ødegaard er efter flere ugers spekulation atter at finde hjemme i Nordlondon, efter det er blevet bekræftet, at han skal tørne ud som Arsenals nye midtbanekreatør.

Arsenal har sikret sig sin fjerde sommersigning i form af ingen ringere end vores norske ven, Martin Ødegaard, der har skrevet under på en permanent aftale, der løber frem til 2026. Sommeren har ellers budt på en bred vifte af rygter om, hvorvidt det skulle være James Maddison, Houssem Aouar eller Martin Ødegaard som skulle være den sidste brik til det offensive puslespil, som Arteta har haft svært ved at løse på egen hånd.

Men hvorfor blev det så til et gensyn med Martin Ødegaard? Selv sagde Mikel Arteta følgende tilbage i januar, da vi hentede nordmanden på en halvårlig lejeaftale: ”Han er en spiller som vi har fulgt i lang tid, og vi tror på han nogle specielle kvaliteter som vi har brug for, og som vi har manglet.” Spørgsmålet er så, hvorvidt Ødegaard stadigvæk er løsningen på vores offensive kvaler.

Instant impact

Tilføjelsen af Martin Ødegaard var et ønskescenarie i et svært januarvindue, hvor navne som Julian Brandt, Emiliano Buendia og Houssem Aouar ligeledes var kædet sammen med The Gunners. Dog faldt valget på Ødegaard qua hans offensive kvaliteter, samt et stramt økonomisk råderum som resultat af Covid-19.

Martin Ødegaard formåede blot at bidrage med to mål og to assist i 20 kampe, hvorfor vores fanbase med stor sandsynlighed vil forvente, at han er involveret i flere mål i den nuværende sæson. Dog kan hans kvaliteter måles på langt flere parametre end blot mål og assist.

Nordmanden opererede som en klassisk 10’er i vores 4-2-3-1 formation, hvor han formåede at tracke 2.5 nøgleafleveringer hvert 90. minut i alle turneringer, hvilket kun var overgået af Kevin De Bruyne, Mason Mount og Bruno Fernandes, hvorfor han ligger i den absolutte top af ligaens mest afgørende 10’ere. Ydermere var han sammen med Kevin De Bruyne den spiller med den højeste ’xT’ (expected threat) for spillere i Premier League med mere end 900 minutters spilletid i sidste sæson.  Hans høje presspil og progressive afleveringer satte for alvor i gang i Arsenals offensiv, hvor hans evner til at binde alle elementerne sammen på den sidste tredjedel hurtigt kom til udtryk.

Ødegaard kan blande posen for Artetas offensiv

Arsenal har gennem de seneste sæsoner været kendt for at angribe alt for meget med Tierney gennem vores venstreside, hvilket har gjort vores offensiv alt for forudsigelig. Dette kom endvidere til udtryk i vores sæsonåbner mod Brentford, hvor hele 45.1% af vores angreb skete gennem venstresiden, 21.6% gennem midten og 33.3% gennem højresiden, hvilket gør vores angreb alt for endimensionelt. Derfor er det essentielt for Mikel Arteta at få en mand som Ødegaard ind, da han gør alle spillere omkring sig bedre.

I sidste sæson så vi mod Benfica, hvordan et partnerskab mellem Smith Rowe, Ødegaard og Saka skaber den rette balance til at skabe hurtige, vertikale angreb gennem midten.

 class=
Venligst udlånt af The Athletic: https://theathletic.com/2774552/2021/08/18/how-odegaard-can-ease-burden-on-tierney-in-lopsided-arsenal/

Her bliver det muligt for Tierney at holde en bred position på kanten fremfor at trække ind i banen, idet Smith Rowe og Ødegaard deles om 10’er positionen, hvorfor de skaber bedre muligheder for Aubameyang gennem deres kombinationer på midten. Når Smith Rowe og Ødegaard ligger sammen i dette rum, bliver det også nemmere for dem at trække modstanderen væk, og dermed åbne op for direkte afleveringer gennem linjerne. Desuden forbliver Bukayo Saka ligeledes bredt i højre side, hvorfor denne konstellation vil tilføre vores angreb langt flere dimensioner til at angribe ud fra.

 class=
Venligst udlånt af The Athletic: https://theathletic.com/2774552/2021/08/18/how-odegaard-can-ease-burden-on-tierney-in-lopsided-arsenal/

Ødegaard og Smith Rowes kombinationer gennem midten vil altså gøre livet en del nemmere for vores spidsangriber, der førhen primært har fået serveret indlæg ind i boksen fra vores venstreside. Martin Ødegaard besidder en fodboldintelligens ud over det sædvanelige, hvilket kommer til udtryk i hans altid progressive tankegang når han har bolden. Han udnytter hver mulighed for at rykke spillet længere frem ved at aflevere bolden gennem linjerne, hvilket får modstanderes hold ud af balance.

Han bevæger sig konstant på den sidste tredjedel, og opretholder derfor energien og intensiteten i vores offensive spil, hvilket giver os mere momentum fremadrettet. Det at bevare intensiteten i vores fremadrettede spil, er et problem Arsenal længe har haft svært ved at løse.

Nordmanden har derfor været en afgørende figur for vores offensiv i sidste sæson, og hvis han kan tillægge flere afslutninger i sit spil, så vil han med stor sandsynlighed gå en endnu bedre sæson i møde.

En hårdtarbejdende leder

Mikel Arteta har siden starten af sin ansættelse krævet, at holdet arbejdede hårdt for hinanden når de ikke var i boldbesiddelse. Dette har eksempelvis holdt Alexander Lacazette på holdkortet trods et svingende målsnit, hvorfor det kan udledes, at det er en dimension som Arteta vægter højt.  Netop Martin Ødegaard passer perfekt i den filosofi, da han evner at forstå, hvornår han skal presse og hvornår han skal lade vær, hvilket kan være altafgørende for holdet.

I sidste sæson imponerede han med at være den spiller som pressede mest pr. kamp med en af de højeste succesrater i hans pres. Her formåede han i gennemsnit at lave 21.9 pres for hvert 90. minut, hvilket gør ham til alt andet end en luksusspiller – en type, der ellers er meget almindelig for hans position.

Hans arbejdsvilje og evne til at presse modstanderen kulminerede under The North London Derby på Emirates tilbage i marts, hvor han var en afgørende faktor for vores 2-1 sejr med et mål.

 class=
Venligst udlånt af The Athletic: https://theathletic.com/2774552/2021/08/18/how-odegaard-can-ease-burden-on-tierney-in-lopsided-arsenal/

Her ses det tydeligt, hvordan Ødegaard lægger det første hårde pres mod Alderweireld, hvilket tvinger ham til at sende en svær bold ud på backen. Dette initiativ fra Ødegaard får resten af holdet til ligeledes at deltage i det hårde presspil. Dette aggressive pres fra hele holdet resulterer derudover i, at Smith Rowe får sendt et drøn af et langskud afsted mod træværket. Det skaber altså exceptionelle og afgørende muligheder for holdet, når en spiller som Martin Ødegaard tager initiativ til et hårdt pres efter et boldtab.

Mikel Arteta var selv meget imponeret over hans norske lejesvend efter sejren over Tottenham, hvor han fortalte følgende: ”Hans arbejdsevne er utrolig. Han har en utrolig udholdenhed og han er så talentfuld. Ikke nok med han er intelligent, så er timingen i hans løb virkelig imponerende. Han tilfører noget anderledes til holdet.” 

Hans lederevner på banen er dog heller ikke gået ubemærket hen. Som blot 22-årig blev han udnævnt som anfører for det norske landshold af landstræner, Ståle Solbakken, der beskriver ham som en allerede erfaren spiller trods hans unge alder. Derfor er det ikke utænkeligt, at han vil gå direkte ind som kandidat til at indgå i en potentiel anføregruppe på sigt.

Vores norske ven fra Drammen kan med stor sandsynlighed være løsningen på vores offensive kvaler, og med en transfersum på omtrent de 297 mio. kr., så virker det som en ’no-brainer’ at hente ham tilbage på en lang aftale.

Nok kan man have sin tvivl til hans målsnit, men Martin Ødegaards kvaliteter, samt hvad han leverede for os i fjor, bevidner om et langt større teknisk repertoire end blot det at score mål. Vi kan først forvente at se Martin Ødegaard i aktion mod Manchester City lørdag d. 28. august, da hans visum ikke er klar til mod Chelsea.

Indkøbskurv