GUENDOUZI ER KLAR TIL DET STORE GENNEMBRUD

Det har været en fantastisk uge for Arsenals unge midtbanekomet, Matteo Guendouzi, som efter at have spillet sin bedste kamp i Arsenal-trøjen mod lokalrivalerne fra Tottenham blev udtaget til det franske A-landshold. Et kæmpe skulderklap til den unge franskmand, da centrale midtbanespillere ikke er en mangelvare i Frankrig. Matteo Guendouzi har været blandt Unai Emerys udvalgte i Premier Leagues fire første kampe og med solide præstationer og markante forbedringer i hans spil på banen, kunne det meget vel være sæsonen, hvor stortalentet får sit helt store gennembrud hos Arsenal og på den internationale fodboldscene.

Hold da op for en præstation. Hvem skulle have troet, at Matteo Guendouzi, i en alder af 20 år, skulle være så dominerende og toneangivende i en af sæsonens største og vigtigste kampe blot et år efter sin ankomst fra Ligue 2-holdet, Lorient? Det er nok de færreste, men sidste sæson gav dog nogle indikationer på, at Arsenal havde fået sig en spiller med stort hjerte og potentiale.

Der er noget enormt smukt over præstationer som netop Matteos mod Tottenham. Det er en kraftpræstation, som overbeviser en om, at han når hele vejen til toppen. Hvornår har vi sidst haft sådan en oplevelse med en ung Arsenal-spiller? Vi skal tilbage til 2011, hvor Jack Wilshere leverede på den øverste hylde mod selveste FC Barcelona. Det er den følelse, som suser igennem vores kroppe.

En ny midtbanekonstellation

Unai Emery havde til kampen mod Tottenham valgt en midtbanetrio, hvor midtbanetrekanten var vendt om, så Arsenal optrådte med en 6’er og 8’ere. Midtbanetrioen bestod i første omgang af Arsenal-anfører, Granit Xhaka, Lucas Torreira og Matteo Guendouzi.

Det er første gang, vi ser den effektueret i Arsenal, men hvis man kigger på Unai Emerys PSG, så er det bestemt ikke noget nyt syn. En midtbanetrekant med netop en 6’er og to 8’ere oplevede han stor succes med i den franske hovedstad. Kigger vi nøje på spillerprofilerne, er der mange sammenlignelige træk; 6’eren spillede Thiago Motta – en spiller med lederegenskaber, gode pasningsfærdigheder og en fysisk presence. Den ene 8’er, midtbaneterrierne, Marco Verratti og en mere dynamisk 8’er i Adrien Rabiot.

Selv da spanske Dani Ceballos kom på banen holdt Unai Emery fast i midtbanestrukturen. Det er formentligt noget, vi kommer til at se mere af i løbet af sæsonen, da det kan give noget andet i udtrykket altafhængig af modstander og situation. Arsenal har samtidig personellet til at udfylde de forskellige roller. Der er fordele og ulemper med de forskellige konstellationer (en 6’er og to 8’ere eller en 6’er, en 8’er og en 10’er). En anke med den konstellation, Unai Emery, valgte var, at man kunne mangle de kreative input på den sidste tredjedel, men her viste Matteo Guendouzi, at han magter den opgave, og at det er noget, han magter at tilføre sit spil.

Mere fremadrettethed og determination

Stjernepræstationen mod Tottenham viste os, at Matteo Guendouzi har lagt på sit spil efter god coaching fra Unai Emery og resten af trænerteamet. Jose Mourinho, om man kan lide ham som person eller ej, så ved han meget om fodbold, og han havde et par gode betragtninger i Sky Sports-studiet efter kampen;

”Nogle gange synes jeg, at Guendouzi spiller for simpelt og uden risiko. Han spiller for mange negative pasninger tilbage i banen eller til siden, når der er muligheder for at spille fremad igennem modstanderens kæder.”

Det er en fantastisk betragtning, og det har været en mangelvare i forrige sæson for den unge franskmand. I sæsonens første fire kampe, har han haft meget mere fremadrettethed i sit spil. Det har både været ved at drive bolden forbi modstanderen og presset men også med afleveringer.

Præstationen blev krydret med en målgivende aflevering, da han stod for oplægget til det udlignende mål scoret af Arsenal-topscorer, Pierre-Emerick Aubameyang. En perfekt tempereret aflevering, som gaboneseren kunne sætte sidste fod på. Det viser, at han begynder at sætte afleveringer sammen, som også har en mere afgørende karakter omkring modstanderens mål. Han har også selv haft sidste fod på Arsenals angreb i starten af denne sæson. Det understreger også, at han kommer i mere avanceret positioner, hvor han kan ankomme senere i modstanderens felt på Aaron Ramsey-maner.

Skulderklap fra Didier Deschamps

Matteo Guendouzi er i disse dage i fornemt selskab sammen med Frankrigs bedste fodboldspillere. Det blev ikke til spilleminutter mod Albanien, men der er gode muligheder for, at han kan få sin debut på tirsdag mod miniputnationen, Andorra. Der kommer positive meldinger ud fra de franske sportsaviser om hans første dage med truppen. Der fortælles, at den unge mand fra første træningpas har vist sig frem, taget teten og udvist stort mod og overskud – præcis det, vi kender ham for i Arsenal. Der er uomtvistelig en kæmpe konkurrence på de centrale pladser på det franske A-landshold, men han har en spillerprofil, som gør ham enormt spændende med et fremtidigt perspektiv.

Scenen er din!

Sidste sæson bød på præstationer i begge ender af skalaen for Matteo Guendouzi. Det er en helt naturlig ting, når man som ung spiller kommer til Premier League – det er et kæmpe spring fra den anden bedste række i Frankrig. Han blev om nogen smidt for løverne i sidste sæson, og var den unge spiller, som fik flest spilleminutter.

Der er ingen tvivl om, at Matteo har en kæmpe fidus hos Unai Emery og alle omkring Arsenal. Sæsonens første kampe har vist os alle, at han nu er klar til at tage det næste skridt. Nu har stortalentet haft en sæson til at tilpasse sig og hvis han formår at lægge på sit spil med at være mere progressiv og få mere output som midtbanespiller, så står vi overfor et stort gennembrud for Matteo Guendouzi hos Arsenal.

Indkøbskurv