29. juli 2022

GABRIEL JESUS – SVARET PÅ MIKEL ARTETAS BØNNER?

Jagten på Arsenals nye 9’er har længe været på toppen af Artetas ønskeliste. En jagt, der endelig kan indstilles i lyset af tilgangen af Gabriel Jesus, der skifter Manchester ud med London i en handel i omegnen af 386 mio. kr.

Af Christian Leander Simonsen

Arsenal har alt for længe søgt med lys og lygte efter lige netop den angriber, der kunne score de mål, der mangler for atter at kunne sikre sig top fire. Med Unai Emery var defensiven det største problem i truppen. Med Arteta blev det hurtigt klart, at offensiven var det største problem i truppen. Nu er truppen begyndt at kreere et hav af chancer og tilmed score mere end førhen. Dog kommer ingen af målene fra den position som det forventes fra – Arsenal mangler nemlig en målfarlig 9’er.

I den netop overstået 2021/2022 sæson af Premier League blev det kun til fem mål af Eddie Nketiah, fire mål af Pierre-Emerick Aubameyang samt fire mål af Alexandre Lacazette. Et langt fra imponerende målsnit af truppens forreste angribere, hvilket har skreget til himlen efter en ny 9’er.

Foto: Stuart Macfarlane

Plug and play

Hvor klubber som Liverpool F.C. og Manchester City F.C. har satset tung på profiler fra udenlandske ligaer som Erling Haaland og Darwin Núñez, har Arteta og co. Omvendt satset på en i forvejen ’Premier League proven’ spiller i Gabriel Jesus. Brasilianeren har før bevist, at han kan præstere på et exceptionelt niveau i den engelske liga, der for mange kan være svære at adoptere sit spil til.

Arsenal har før satset stort på udenlandske profiler, herunder Nicolas Pepe, der brændte den franske Ligue 1 af med 22 mål inden Arsenal hentede den unge Ivorianer. Netop Pepe kæmper stadigvæk med at finde niveauet i det engelske, hvorfor en tilgang af Jesus meget vel kan gå hen og blive en fordel for Arteta, idet spilleren allerede kender ligaen.

Derudover har Jesus og Arteta før indgået i et tæt samarbejde gennem deres fælles fortid hos Manchester City, hvorfor Jesus formodes at være en spiller skabt til Artetas system hos Arsenal. Selv siger Jesus følgende om Arteta:

Han hjalp mig meget dengang hos Manchester City. Vi plejede altid at mødes efter træning og lave nogle ekstra sessioner med skudtræning eller lignende. Han er en meget intelligent fyr, og var en fantastisk spiller(…).”

Jesus vs. Lacazette

Vi blev introduceret til Gabriel Jesus tilbage i 2017, da han kom fra brasilianske Palmeiras som en hurtig 9’er, der kunne løbe ned bag kæderne samt være på det rigtige sted på det rigtige tidspunkt. Dog har brasilianeren underpræsteret i fire af hans fem sæsoner i Premier League, hvis man ser på hans xG (Expected goals), hvilket vil sige, at han sætter sig selv i de bedste positioner for at score mål på trods af, at han ikke har været den mest kliniske foran mål.

Dette kan endvidere forklare, hvorfor Jesus er blevet brugt en del på kanten af hans tidligere manager, Pep Guardiola. På den måde kan Arteta udnytte hans alsidighed, hvis han ikke ønsker at have en 386 millioner kr. siddende på bænken i en kamp, hvor han ikke ønsker en konventionel 9’er.

Arteta har længe ønsket at implementere Guardiolas skabelon med en spilbar 9’er, der fungerer godt i spilopbygningen. En attribut som Aubameyang manglede, hvorfor han måtte se sig tilfreds med at spille mere bredt i stedet. Gabriel Jesus evner i høj grad at drive bolden fremad over længere afstande, og har en formidabel evne til at udfordre forsvarsspillere en mod en. To attributter som Lacazette i den grad manglede, hvilket har gjort Arsenals offensiv en smule endimensionel til tider.

Med Jesus får Arteta nu en multifunktionel angriber, der indtræder sine bedste år af sin karriere. Lacazette var dog fornuftig til at indgå i spilopbygningen via hans evne til at modtage bolden med ryggen mod målet, hvilket åbnede op for Bukayo Saka og Gabriel Martinelli i fjor – en taktik Arteta ofte lukrerede fra. Dog får Arsenal en mere dynamisk profil i Jesus, der har et langt større offensivt repertoire end Lacazette.  

Fox in the box

Manchester City har under Pep Guardiola været uhyggeligt effektive til at implementere cut-backs i deres offensive spil – en kvalitet Jesus næppe har glemt at pakke med i kufferten til Nordlondon. I sidste sæson af Premier League toppede Manchester City listen over mål scoret efter cut-backs – en liste, hvor Arsenal endte på tredjepladsen. Gabriel Jesus evner altså at befinde sig på det rigtige sted på det rigtige tidspunkt, hvorfor tilføjelsen af vores nye brasilianer næppe kaster færre mål af sig.

Gabriel Jesus ser allerede ud til at føle sig godt tilpas i de rødhvide farver, eftersom han allerede har scoret fire mål i fire kampe i Arsenals træningskampe. Selv hævder han også at føle sig hjemme i Nordlondon, hvor truppen tæller en bred vifte af portugisisktalende spillere, samt sportsdirektør Edu, der kender Jesus og hans familie fra tiden som teknisk direktør for det Brasilianske landshold.

Hvorvidt Jesus er svaret på Artetas bønner, vil tiden vise. En ting er dog sikkert – Gabriel Jesus virker klar til opgaven.

NYHEDER FRA FANKLUBBEN

Gå til nyhedsarkiv
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}